Életbiztosításba tennéd a pénzed? Nagy segítség érkezett!

2018. január 8. 10:01    
nyomtatás
 
Év eleje óta a megtakarítási célú életbiztosítások esetében is egy kiemelt információkat tartalmazó dokumentum (KID) segítségével ismerhetik meg az ügyfelek, mibe is teszik a pénzüket, és négyféle forgatókönyv alapján tájékozódhatnak a várható kifizetésről. Az ezt szabályozó EU-s szabályozásnak (PRIIPS) már megfelel a hazai biztosítási piac, a korábbi tervek szerint február 23-ától élő biztosításközvetítői direktíva (IDD) hatályba lépése azonban várhatóan október 1-jére csúszik. Ez utóbbi halasztás több időt hagy a piaci szereplőknek, de csak akkor, ha még a választások előtt módosítani tudja a tavaly már elfogadott hazai törvényt a parlament.


A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mai sajtórendezvényén Pandurics Anett, a szövetség elnöke ismertette:
 • Bár a negyedik negyedéves piaci adatok még nem ismertek, jó évet zárt a biztosítási piac 2017-ben, és a díjbevételek nominális értékét tekintve visszatért a mérete a válság előtti szintre.
 • A piacnak két fő motorja van: 1. a nyugdíjbiztosítási piac egészséges fejlődése (a rendszeres díjas életbiztosítások ötödét már ezek adják), 2. a gépjárműbiztosítások piacának dinamikus növekedése.
 • A biztosítási szektornak manapság szabályozások tömkelegének kell megfelelnie. Ezek közül a Szolvencia II-höz Magyarország élenjáróként alkalmazkodott.
 • A biztosításközvetítői direktíva (IDD) február 23-án lépne életbe, de az EU rájött, hogy túl rövid a felkészülési idő, így minden releváns döntéshozói fórum a halasztás mellett tette le a voksát. A szakma joggal bízik abban, hogy október 1. lesz az új határidő.
 • Egy másik szabályozás, a PRIIPS viszont hatályba lépett január 1-jével, májusban pedig beköszönt a biztosítókra is vonatkozó adatvédelmi rendelet, a GDPR.
 • Eközben a biztosítási piac elkezdett a korábbinál sokkal többet beszélgetni az X és az Y generációval, egyre nagyobb a jelentőségük a digitális megoldásoknak a piacon, főleg a nem-életbiztosítások esetében.

Kozek András, a MABISZ Életbiztosítási tagozatának elnöke elmondta:
 • Az IDD-re visszatérve felhívta a figyelmet, hogy alig lesz már a választásokig parlamenti ülés, amelyen az IDD hazai implementációjának új határideje még törvénybe foglalható lesz, ez kisebb izgalmat okoz a biztosítók és biztosítási közvetítők körében.
 • A költségtranszparenciát hozó PRIIPS-ben, vagyis a lakossági befektetési csomagtermékekre és a biztosítási alapú befektetési termékekre vonatkozó új EU-s szabályozásban a biztosítások megelőzik az alapok szabályozását. Utóbbiakra ugyanis csak 2019 decemberétől vonatkozik a szabályozás, a biztosításokra vonatkozóan viszont már hatályba lépett.
 • A PRIIPS előírja január eleje óta a kiemelt információkat tartalmazó dokumentum (key information document, KID) alkalmazását az ügyfelek tájékoztatása során. Ez tartalmazza a termék összefoglaló (nem jogi) leírását, célját, a megcélzott lakossági befektetők körét, kockázati besorolását.
 • Utóbbit egy előre megadott (nem szubjektív) kockázati metrika alapján teszi. Egy 5-ös besorolású biztosítás pl. jóval kockázatosabb, mint egy másik biztosító 3-as besorolású terméke, tehát nem csak biztosítón belül mérvadó a sorrend.
 • Négyféle piaci forgatókönyvre vonatkozóan abszolút összegű és százalékos számszaki előrejelzést is kap az ügyfél biztosítási várható értékéről a megcélzott tartam felére és egészére.
 • A dokumentumban látható hozamok már nettó hozamok, a benne szereplő költségmutató (Reduction in Yield, RIY) pedig hasonlít a Magyarországon 2010 óta ismert TKM-hez, de az EU-s szabályozás nyomán nem teljesen azonos vele (a biztosítások költség szerinti relatív sorrendjét alig befolyásolja). Az EU sokat tanult a magyar TKM-ből, de nem mindent vett át belőle.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium