Gazdaság

Magyar adók: semmi sem az, aminek látszik

Idősebbek mesélték gyerekkoromban, hogy a "keleti blokk" országai előszeretettel hamisították meg kissé a térképeket, hogy a gaz imperialisták nehogy könnyen eligazodjanak a Bakonyban, vagy éppen a rakéták nehogy pontosan csapódjanak be Moszkvában. Hasonlóan zseniális megtévesztő manőverbe kezdett két éve a kormány, amikor úgy döntött, hogy a fizetendő közterhek nevei és hivatalos leírásai még véletlenül se takarják azok valós tartalmát. Így aztán ha egy külföldi hazánkba érkezve a gazdasági ügyeink iránt érdeklődik, furcsa magyarázkodásokba bonyolódhatunk "Európa legegyszerűbb és legversenyképesebb adórendszerével" kapcsolatban.
Az még hagyján, hogy ha az emberünk az egykulcsos adó sikereiről érdeklődik, akkor a hümmögés előtt még gyorsan pontosítanunk kell: ez az egykulcsos valójában most éppen kétkulcsos. Oké, nem gond, majd jövőre - mondja kissé elbizonytalanodva, és inkább a bérekre rakódó egyéb terhek felől érdeklődik.

Van itt nekünk ez a szociális hozzájárulási adó, mondom zavartan, és hosszadalmas magyarázkodásba kezdek arról, hogy milyen furcsa összefüggések vannak a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításának módja és az állami gondoskodás között. "De hát akkor ez nem járulék? - teszi fel a kérdést ismerősünk - hiszen mégis csak nyugdíjat kap az, aki ilyet fizet, vagyis szolgáltatás jár érte. Vagyis nem adó, hanem járulék." - győzi meg magát végérvényesen. Megvakarom a fejemet, és kissé félszívűen bizonygatom, hogy hát a nyugdíjjogosultság mértéke a keresettől függ, nem a járuléktól, meg hát Dániában is ilyesmi van. Sőt, az Alkotmánybíróság sem tudott határidőre dönteni az érintett kérdésekben, tehát törvényes az egész.

Értem, mondja emberünk, aki láthatóan nem érti, és inkább az újabb ügyekről érdeklődik. Miért kell adót fizetni a balesetet szenvedetteknek? - érdeklődik. Már miért kellene? - kérdezem megütközve, és közben azért kutakodok az agyamban, nem született-e olyan döntés mostanában, hogy aki balesetezik, annak elveszik a betegbiztosítása, vagy ilyesmi. Hát itt van, hogy "baleseti adó", mutogatja a listáját a távolról érkezett emberünk. Jah - sóhajtok megkönnyebbülten -, hát azt nem a baleset után kell fizetni! Mi van? - bukik ki a kissé udvariatlan reakció, mire türelmesen elmagyarázom, hogy a baleseti adót "igazából" mindenki fizeti, aki kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást köt.

Vendégem ekkor már biztos kezdené elveszíteni a türelmét, de a listáján megakad a szeme a pénzügyi tranzakciós illetéken, és feltámad benne a kíváncsiság. Nocsak, erről az érdekes kísérletről hallottam, de akkor még adó volt, hogy lett ez illeték? Hát... eredetileg ez egy olyasféle forgalmi adónak indult, amit a pénzügyi szolgáltatások árába épülve a pénzügyi szolgáltató ügyfele fizetne meg - mondom óvatosan. És most meg nem? - makacskodik az információra éhes beszélgetőtárs. Hát... most meg nem. Ha jól értem, akkor most az adó alanya és megfizetője a pénzügyi szolgáltató - és már majdnem széttárom a kezemet tanácstalanul, de aztán erőt veszek magamon, mégis csak van bennem még némi méltóság. Úgyhogy inkább hosszas magyarázkodásba kezdek arról, hogy a kormány szerint milyen jó, hogy forgalmi típusú, fogyasztási adózás felé mozdulunk el, meg hogy ez adóelméletileg is nagyon hasznos, és közben próbálom megkerülni a záporozó közbekérdéseket.

"Akkor nem is továbbhárítható?" "De." "Akkor miért nem olyan, mint egy jövedéki adó?" "Hát...ööö." "Ha meg már nem olyan, akkor miért nem vetitek ki egyszerűen a bank havi tranzakcióira egy összegben, miért bonyolítjátok tranzakciónkénti adókivetéssel?" "Izé..." "És ez így nem is fogyasztást adóztat, hanem néha jövedelmet, néha vagyont, megtakarítást, ugye?" "Igen..." Ezt már szemlesütve mondom, de azért még vendégünk megkérdi gyorsan: "És ez mitől illeték? Milyen szolgáltatásért fordul az illetékfizetés alanya az államhoz?" Ám erre a külföldi vendég már választ sem vár, siet, hogy elérje a repülőgépét, hogy aztán otthon mindenkinek elújságolhassa: megismerkedett Európa legegyszerűbb és legversenyképesebb adórendszerével.
Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Üzemanyagválság felé halad Magyarország, kiadták a figyelmeztetést
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
virus-laboratorium