Gazdaság

Hatalmas összeget bukik Magyarország az áfacsalás miatt

Portfolio
Magyarországon az egyes élelmiszertermékekkel kapcsolatos adócsalás mérete eléri az egymilliárd eurót - írja a Reuters hírügynökség a Bunge ameikai cég számításaira hivatkozva.
Az egymilliárd eurót (jelenlegi árfolyamon számolva 296 milliárd forint) is elérheti az egyes termékek (különböző olajok, cukor, kávé és hús) értékesítéséhez köthető adócsalás - írja a Reuters hírügynökség az amerikai Bunge nyersanyagcég becslésére hivatkozva.

Jelenleg Magyarország a legfőbb olyan hely, ahol előfordul az ilyen típusú áfacsalás - jelentette ki a hírügynökségnek Buff Greebe, a társaság Duna-régiójáért felelős igazgató.

Az ösztönzés jelentős az adócsalók számára, ezért az élelmiszeriparnak a kormánnyal közösen kellene harcolnia ez ellen - tette hozzá a szakértő.

A cikk emlékeztet arra, hogy az idei évtől a 27%-ra emelt legfelső magyar áfakulcs a legmagasabb az egész Európai Unióban, ami az illegális kereskedelmet Magyarországon rendkívül nyereségessé teszi.

A csalás középpontjában a hamis papírmunka áll, amely lehetővé teszi a föld alatti hálózatban működő kis cégek - amelyeket legtöbbször bűnözői csoportok irányítanak - virágzását.

A Bunge társaság szerint kevés közvetlen bizonyíték van arra, hogy ténylegesen kik állnak az áfacsalás mögött, ami azzal a veszéllyel jár, hogy a legálisan működő cégek kivonulnak.

Az ellenőrök elmondása szerint általános az a módszer, hogy egy adott vállalkozás másik uniós tagállamból importál az importáfa megfizetése nélkül, majd ezt különböző közvetítő cégeken keresztül értékesíti a kereskedőknek, már áfával együtt, és így a különbözetet zsebre vágja.

Az Europol becslései szerint az egész Európai Unióban éves szinten 100 milliárd euróra tehető az áfacsalásból fakadó veszteség. Ez a számítás Magyarország esetében 5 milliárd euróra becsüli a kárt.

Aszalós Andrea, a NAV bűnügyi sajtóiroda sajtófelelőse a hírügynökségnek kifejtette, hogy vizsgálatok egyre hatékonyabban derítik ki, hogy kik állnak a cég mögött. "Ahogyan a rendszerünk sorra leplezi le a kockázatos vállalatokat, az adóhatóság pénzügyi nyomozói úgy válnak egyre hatásosabbá" - mondta.

Hétszázmilliós áfacsalást lepleztek le Hétszázmillió forintra tehető annak az áfa-csalásnak az értéke, amelynek elkövetőit csütörtökön fogták el a vámnyomozók - írta pénteki számában a Kisalföld az MTI szerint. Egy szlovákiai nő magyarországi cége gabonát vásárolt a szomszédos államból, és visszaigényelte az általános forgalmi adóját, majd ismét értékesítette a terményt egy olyan vállalkozónak, aki továbbadta az asszony szlovákiai cégének. A cikk szerint a magyarországi vállalkozás mintegy 600, a szlovákiai 100 millió forintnyi adó be nem fizetéséért tehető felelőssé. A lap úgy tudja: csütörtök hajnalban három embert állítottak elő az üggyel kapcsolatban, kettejüket már előzetes letartóztatásba is helyezte a bíróság, a kárból mintegy 220 millió forintnyi már megtérült készpénzben, illetve ingatlanban.

A hírügynökség cikke arról is beszámol, hogy az amerikai Bunge összeállt Magyarország legnagyobb agrárcégével, a Bonafarmmal annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az áfacsalás méretére és arra, hogy a kormány hatásos ellenszert találjon a problémára.

"Ez nem egy új jelenség, az áfa kivetése óta jelen van" - nyilatkozta a hírügynökségnek Csányi Sándor, a Bonafarm tulajdonosa, aki egyúttal az OTP Bank vezére is. Hozzátette, hogy minél nagyobb az eltérés a magyar áfakulcs és a környező országok áfakulcsa között, annál nagyobb a késztetés a csalók számára.

A magyar adóhatóság a Reutersnek elmondta, hogy számos nyomozást indítottak és az előző évben 375 millió eurónyi adócsalást derítettek fel, melynek legnagyobb része az áfát érinti.
szijjarto kkm
koronavírus oltás
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
iskola tábla
bullbear
vakcina

MNB Intézet A fánk-hatás

A pandémia alaposan megbolygatta az ingatlanpiaci folyamatokat. Két kutató arra a kérdésre kereste a választ, hogy...

Online előadás
Hosszú távú portfólió építés ETF-ek segítségével, osztalékrészvények, gyorsnövekedésű részvények.
Online előadás
Megnézzük a rések típusait és következményeit aktuális példákon keresztül.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
koronavírus oltás