Gazdaság

Elindul a külső egyensúly romlása Magyarországon

Portfolio
Jövőre jelentősen gyorsulva 3,6%-kal bővül a gazdaság - állítják a jegybank gazdasági szakértői. Az élénkülés elsődleges oka a háztartási fogyasztás és a beruházások korábban vártnál gyorsabb növekedése. A belső kereslet erősödése nem az inflációt lódítja el, hanem az importot, ezért a növekedésen kívül inkább a külső egyensúly romlásában fog jelentkezni.
Az idei 2,8%-os GDP-növekedési előrejelzés nagy megütközést keltett kedden, ennek előzményeiről itt írtunk. A jegybank ma elmagyarázta, hogy mire alapozza a ragaszkodását a nagyon magasnak tűnő prognózisához. A szakértők megfigyelése szerint az első GDP-adatok prociklikusan alálövik a tényleges GDP-növekedést, vagyis a gazdaság fellendülő fázisában kisebbek az első számok, amelyek a később a revíziók során felfelé módosulnak. Éppen ezért az MNB azt gondolja, hogy jövő szeptemberben a KSH már 2,8%-os adattal fog előállni. A jegybank hangsúlyozza, hogy nem egyedül ők követik ezt a megoldást, hanem a Bank of England is. (Igaz, az MNB éppen akkor állt át erre a megoldásra, amikor az eddig is valószerűtlennek tűnő 28%-os előrejelzését lefelé kellett volna módosítania.)

Amennyiben a revíziók becslését nem végezte volna el a jegybank, 2,3-2,5%-os GDP-növekedést adtak volna idei prognózisnak. Ez szintén a lehetőségek felső határán van, tekintve, hogy ez első három negyedév átlagos GDP-növekedése 2% volt.

A jövő évi élénkülést illetően a jegybank óvatos volt, hiszen a 3,6%-os előrejelzése elmarad például az NGM 4,1%-os prognózisától. Ugyanakkor a jegybank várakozásai is 0,6 százalékponttal emelkedtek szeptemberhez képest, amit elsősorban az magyaráz, hogy mind a lakossági fogyasztás (a bérmegállodás hatására), mind a beruházások (a mélyebb bázis, illetve a vállalati fejlesztések várt élénkülése miatt) magasabb dinamikát mutatnak majd, mint azt korábban várták. (Kötelességszerűen megjegyezzük, hogy az MNB jövő évi előrejelése nem tartalmaz hasonló korrekciót, mint az idei, de a jegybank szerint a gazdaság ciklikus pozíciója amúgy is záródik, ezért a GDP-ben bekövetkező revíziók várható értéke nulla.)

Elindul a külső egyensúly romlása Magyarországon
Az erős belsőkereslet-növekedés elméletben a gazdasági növekedésre, a külső egyensúlyra és az inflációra hathat, a jegybank szakértői szerint ezek közül az inflációra lesz a legkevesebb hatása. Ennek oka, hogy a lakosság korábban elhalasztott vásárlásai a tartós fogyasztási cikkek körében mutatkoznak majd meg többletkeresletként, ennek pedig magas az importtartalma. Az indirekt hatásoktól szűrt maginfláció jövőre 2,3%-os lehet, ezt szeptemberben is közel hasonló szintre, 2,2%-ra becsülte az MNB.

Inflációs nyomás azokon a területeken lehet, ahol a jövő évi béremelés költségoldalon is hat. A járulékcsökkentés a legtöbb területen kellőképpen kompenzálja a vállalakozásokat, hogy a bérköltségük ne emelkedjen nagyobb mértékben, mint az idén, a kivételes területek azok lehetnek, ahol a minimálbéresek, illetve szakképzett minimálbéresek aránya magasabb.

Az államháztartás idei GDP-arányos hiánya 1,5-2%-os lehet. A jegybank értékeli "az elkötelezettséget a magasabb deficit felé", és úgy látják, hogy 1,5%-ig fel tudja emelni a hiányt, hogy ennél magasabbra is sikerül-e, az kérdéses. (Az NGM 2% feletti hiányt vár idénre.)
Csányi Péter OTP Eölyüs Endre Mastercard
befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
palkovics lászló itm
virág_barnabás_mnb
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Ingynes szeminárium
Te jó ég, mindjárt összedől az egész piac?!
Ingyenes szeminárium
Hova tedd a megtakarításod 2021-ben?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
hurrikán árvíz víz florida