Gazdaság

Elindul a külső egyensúly romlása Magyarországon

Portfolio
Jövőre jelentősen gyorsulva 3,6%-kal bővül a gazdaság - állítják a jegybank gazdasági szakértői. Az élénkülés elsődleges oka a háztartási fogyasztás és a beruházások korábban vártnál gyorsabb növekedése. A belső kereslet erősödése nem az inflációt lódítja el, hanem az importot, ezért a növekedésen kívül inkább a külső egyensúly romlásában fog jelentkezni.
Az idei 2,8%-os GDP-növekedési előrejelzés nagy megütközést keltett kedden, ennek előzményeiről itt írtunk. A jegybank ma elmagyarázta, hogy mire alapozza a ragaszkodását a nagyon magasnak tűnő prognózisához. A szakértők megfigyelése szerint az első GDP-adatok prociklikusan alálövik a tényleges GDP-növekedést, vagyis a gazdaság fellendülő fázisában kisebbek az első számok, amelyek a később a revíziók során felfelé módosulnak. Éppen ezért az MNB azt gondolja, hogy jövő szeptemberben a KSH már 2,8%-os adattal fog előállni. A jegybank hangsúlyozza, hogy nem egyedül ők követik ezt a megoldást, hanem a Bank of England is. (Igaz, az MNB éppen akkor állt át erre a megoldásra, amikor az eddig is valószerűtlennek tűnő 28%-os előrejelzését lefelé kellett volna módosítania.)

Amennyiben a revíziók becslését nem végezte volna el a jegybank, 2,3-2,5%-os GDP-növekedést adtak volna idei prognózisnak. Ez szintén a lehetőségek felső határán van, tekintve, hogy ez első három negyedév átlagos GDP-növekedése 2% volt.

A jövő évi élénkülést illetően a jegybank óvatos volt, hiszen a 3,6%-os előrejelzése elmarad például az NGM 4,1%-os prognózisától. Ugyanakkor a jegybank várakozásai is 0,6 százalékponttal emelkedtek szeptemberhez képest, amit elsősorban az magyaráz, hogy mind a lakossági fogyasztás (a bérmegállodás hatására), mind a beruházások (a mélyebb bázis, illetve a vállalati fejlesztések várt élénkülése miatt) magasabb dinamikát mutatnak majd, mint azt korábban várták. (Kötelességszerűen megjegyezzük, hogy az MNB jövő évi előrejelése nem tartalmaz hasonló korrekciót, mint az idei, de a jegybank szerint a gazdaság ciklikus pozíciója amúgy is záródik, ezért a GDP-ben bekövetkező revíziók várható értéke nulla.)

Elindul a külső egyensúly romlása Magyarországon
Az erős belsőkereslet-növekedés elméletben a gazdasági növekedésre, a külső egyensúlyra és az inflációra hathat, a jegybank szakértői szerint ezek közül az inflációra lesz a legkevesebb hatása. Ennek oka, hogy a lakosság korábban elhalasztott vásárlásai a tartós fogyasztási cikkek körében mutatkoznak majd meg többletkeresletként, ennek pedig magas az importtartalma. Az indirekt hatásoktól szűrt maginfláció jövőre 2,3%-os lehet, ezt szeptemberben is közel hasonló szintre, 2,2%-ra becsülte az MNB.

Inflációs nyomás azokon a területeken lehet, ahol a jövő évi béremelés költségoldalon is hat. A járulékcsökkentés a legtöbb területen kellőképpen kompenzálja a vállalakozásokat, hogy a bérköltségük ne emelkedjen nagyobb mértékben, mint az idén, a kivételes területek azok lehetnek, ahol a minimálbéresek, illetve szakképzett minimálbéresek aránya magasabb.

Az államháztartás idei GDP-arányos hiánya 1,5-2%-os lehet. A jegybank értékeli "az elkötelezettséget a magasabb deficit felé", és úgy látják, hogy 1,5%-ig fel tudja emelni a hiányt, hogy ennél magasabbra is sikerül-e, az kérdéses. (Az NGM 2% feletti hiányt vár idénre.)
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar