Varga Péter Pál: Egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszolgáltatók
Gazdaság

Varga Péter Pál: Egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszolgáltatók

Portfolio
A közfinanszírozott egészségügyi ellátórendszer átalakulásával egyre nagyobb szerepet kapnak a magánszolgáltatók - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója, aki szerint abból kéne kiindulni a finanszírozás során, hogy mennyibe kerül egy betegség gyógyítása.
Varga Péter Pál előadást tart a november 6-i Portfolio Private Health Forum. Jegyek early bird áron már csak pár napig:Éles szemmel figyelik a főszereplők a magyar egészségügyi ellátórendszer "evolúcióját", Varga Péter Pál, a Budai Egészségközpont igazgatója szerint "a napnál is világosabb, hogy a közfinanszírozott egészségügy változásával

egyre nagyobb szerepet kap a magánellátók tömege.

Mint az intézményvezető elmondta, ezek a cégek fragmentálódnak, vannak nagy, nemzetközi tulajdonú gigaellátók, és van kismillió magánrendelő, ahol 1-10 orvos dolgozik.

"Ez a folyamat egyre jobban erősödik, ez jól látható. Egy évvel ezelőtt ezekben a magánrendelőkben sokkal kevesebb beteg fordult meg, mint ma, és egyre több az olyan magánrendelő, ami nyílik bármelyik utcasarkon."

Ma ha az ember véletlenszerűen eldob egy követ, tuti, hogy egészségközpontot talál el" - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Gerincgyógyászati Központ alapító-főigazgatója, aki szerint a piaci igény termeli ki ezeket az intézményeket.


Dr. Varga Péter Pál

alapító-főigazgató, gerincsebész

Budai Egészségközpont

Dr. Varga Péter Pál 1979-ben szerezte meg diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán és 1983-ban tette le ortopédiai szakvizsgáját. 1986 és 1993 között 17 alkalommal vett részt ösztöndíjas... Tovább »

Azt elismeri, lesznek olyan rétegek, akik nem tudják megfizetni ezeket a magánszolgáltatásokat, és az is biztos, hogy a fővárostól távolabb, a szegényebb régiókban "egyáltalán nem lehet elmarasztalni azokat a kollégákat, akik a homálygazdaságban működnek, mert a pacientúrájuk nem tudná megfizetni azokat az árakat, amelyeket egy korrekt adózás mellett kénytelenek lennének kiadni. Nem mentem fel ezeket a szituációkat, csak ismerem - tette hozzá.

Szerinte mindenhol úgy van, hogy ahol nem adnak számlát egy szolgáltatásért, ott nem ellenőrizhető a tevékenység; egy porszívóval kapcsolatos kárigényt sem lehet érvényesíteni, ha azt számla nélkül vették.

Megítélése szerint egyre komolyabb betegségekkel jelentkeznek a páciensek a magánegészségügyben, "ezek egy része a dokumentáció teljes hiányában bolyong a rendszerben; nem dokumentált, félrekezelt szituációkban az ellátórendszer nem tud mit tenni, nem is beszélve a jogi következményekről".

Optimálisnak mégiscsak az tűnik, hogy nézzük meg, mennyibe kerül egy betegség gyógyítása. Nem az adott városban működő kórház fenntartása, hanem az ott gyógyított tüdőgyulladás, combnyaktörés kezelése. Ha azt tudjuk, hogy mennyibe kerül, a statisztikák alapján pedig azt, hogy ezekből mennyi van évente, meg tudjuk határozni, mi az a reális igény, amivel szembenéz ennek az országnak a népessége. Ehhez kell optimális kapacitást kialakítani. Fogalmam sincs, hogy a mostani ellátórendszer kicsi vagy nagy, mert nem tudom a valós igényeket" - szögezte le Varga Péter Pál.

Ha a számokat tisztáznák, világosan lehetne látni, hogy az állami forrás és az igények milyen arányban állnak egymással.

"Ha nagy a deficit, akkor a deficitre extra forrásokat kell teremteni. Ez a forrás az, ahol az öngondoskodás, a kiegészítő biztosítások, a saját zseb megjelenhet. De akkor tudomásul kell venni, hogy nemcsak a közfinanszírott ellátásba mennek el a betegek, hanem a jól működő magánszolgáltatókhoz is. Magyarországon ezeket tarkítja egy csomó minden" - fogalmazott az intézményvezető.

Varga Péter Pál előadást tart a november 6-i Portfolio Private Health Forum. Jegyek early bird áron már csak pár napig:
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mexikói katonák