FONTOS A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán
Elárulta a NATO volt parancsnoka, melyek most a világra leselkedő legnagyobb veszélyek
Gazdaság

Elárulta a NATO volt parancsnoka, melyek most a világra leselkedő legnagyobb veszélyek

Törékeny a nyugatcentrikus világrend, hiszen folyamatosan gyengül a nemzetközi intézményekbe vetett bizalom, miközben az Egyesült Államok, a világ legnagyobb gazdasága bezárkózik, valamint felerősödik a nacionalizmus és az xenofóbia. Egy ilyen környezetben a XXI. század legjelentősebb globális átalakulását hozhatja az Kína által vezetett Övezet és Út program, hiszen több milliárd embert emelhet ki a mélyszegénységből és környezetbaráttá teheti az ipart és a jövő nagyvárosait – mondta el Richard Shirreff, a NATO volt európai vezérkari főnökhelyettese (DSACEUR) Hongkongban, aki most stratégiai tanácsadócéget vezet. Egyúttal figyelmeztetett: az ambiciózus projekt csak akkor működhet, ha Kína figyelembe veszi a résztvevő országok sajátos érdekeit és eloszlatja a kételyeket afelől, hogy adósrabszolgaságon keresztül akarnak globális birodalmat építeni.

Négy fő, globális kockázat árnyékolja jelenleg be a világot Sir Richard Shirreff, a Strategia Worldwide kockázatkezelő tanácsadócég alapítója szerint:

  • Az egyre törékenyebb globalizáció, ami a világ legnagyobb országai közti implicit és explicit konfliktusok felhevülésében, az idegengyűlölet és a nacionalizmus felerősödésében jelenik meg.
  • A nemzetközi intézményekbe vetett hit gyengül, ami például a párizsi klímaegyezmény meggyengüléséhez, az atomfegyvereket korlátozó INF-szerződés felmondásához, a Brexithez vezetett.
  • A nyugatcentrikus világ meggyengülése; a világgazdaság „centruma” egyre inkább áthelyeződik Ázsiába, míg a korábbi „falkavezérek,” mint az Egyesült Államok folyamatosan vesztenek vezető szerepükből.
  • A klímaváltozás, ami ha nem is jelent végső, halálos veszélyt az emberiségre, akárhogy is nézzük, visszafordíthatatlanul, radikálisan átalakítja az emberek mindennapi életét.

Shirreff hangsúlyozta, hogy egy kockázatot sem lehet ezek közül egyedi tényezőként értékelni, mindegyik hat egymásra és a világ egészére is.

A szakember kitért a Kína által vezetett globális infrastruktúra- és kereskedelmi program, az Övezet és Út kockázataira és előnyeire is. A volt NATO-vezető szerint a kezdeményezés a XXI. század legnagyobb globális hatással bíró projektje lehet, ami kihat a világ GDP-jének 1/3-át előállító országokra és emberek milliárdjaira; számos feltörekvő országot kiemelhet a szegénységből és rácsatolhat a globális kereskedelem vérkeringési rendszerére.

Shirreff nem köntörfalazott a projekt kockázataival kapcsolatban sem:

  • Miközben a konferencia a két nap alatt végig arról szólt, hogy Hongkong lehet az Övezet és Út projekt kapuja a világ felé, Shirreff szerint előfordulhat, hogy pont Hongkong veri be az első szögeket a kezdeményezés koporsójába. A szakember úgy véli, hogy ha a tüntetések (és a rájuk adott kínai hatósági válaszlépések) eszkalálódnak, nemcsak az üzleti bizalom romlik és a befektetési kedv apad el a régióban, hanem veszélybe kerülhet Hongkong függetlensége is az „egy Kína, két rendszer” berendezkedésével egyetemben. Shirreff a rend és törvényesség békés visszaállítására sürgeti a hatóságokat.
  • Megjegyezte, hogy sokan a világon úgy vélik, hogy az Övezet és Út projekt valójában arra való, hogy Kína adósságcsapdák segítségével „adósrabszolgáságba” taszítson kisebb gazdaságokat. Példának felhozta azt az esetet, amikor Sri Lankától 99 évre bérbe vett a kínai kormány egy kikötőt adósságrendezésért cserébe.
  • Figyelmeztetett, hogy az „egy méret jó lesz mindenkinek” hozzáállás, melyet az Övezet és Út projekt koordinátorai követnek, nem működik.

Hiába csábító a kínai pénz, a kínai munkások, ipar és termékek tömeges, hirtelen importja nem éppen küld olyan üzenetet a kisebb országoknak, hogy Kína megérti a helyi közösségek dinamikáját

– fogalmazott Shirreff.

Sir Richard Shirreff nyugalmazott tábornok a 38 évig szolgált a brit fegyveres erők kötelékében, 2007-től a NATO gyorsreagálású szárazföldi hadtestét vezette, majd 2011-től 2014-ig a NATO európai hadtestének vezérkari főnökhelyettesi posztját töltötte be. 2016-ban publikálta biztonságpolitikai körökben nagy vihart kavaró könyvét, a War with Russiát, melyben arra figyelmeztet, hogy a szerinte rosszul koordinált és felszerelt NATO nem tudna semmit tenni azért, hogy meggátoljon egy balti államokat célzó orosz inváziót. 2016-ban többedmagával megalapította a Strategia Worldwide nevű kockázatkezelési tanácsadócéget; olaj- és energiaipari vállalatoknak, pénzügyi intézményeknek segítenek elsősorban feltörekvő piacok sajátos kockázatainak kezelésében.

Mindezek ellenére a volt NATO vezérkari tag rengeteg lehetőséget lát az Övezet és Út programban; inkább azért szerette volna a kínai vezetőséget figyelmeztetni, hogy a várt pozitív hatásokat megfelelően tudja érvényesíteni és a megfelelő kockázatkezeléssel tudja párosítani. Shirreff szerint a legjobb mód erre az, ha független szakértőket von be Kína annak érdekében, hogy érzékeltessék a projekt előnyeit és kockázatait az érdeklődő entitásokkal.

"Az Övezet és Út program lehet a XXI. század legjelentősebb változást hozó globális tényezője. Már most is rengeteg feltörekvő gazdaságot megváltoztatott és – rövidtávon egyelőre úgy tűnik -, segítette a résztvevő vállalatokat és országokat” – kommentálta a stratéga.

Hozzátette: „a résztvevőkkel érzékeltetni kell, hogy nem kezelhetetlen adósságot, hanem hosszú távú virágzást hoz a projekt. Kínának ehhez meg kell értenie a helyi közösségek egyéni, helyi érdekeit.

El kell oszlatniuk azt a feltételezést, hogy az Övezet és Út program a kínai hegemónia globális kiterjesztését szolgálja.

Shirreff úgy véli, hogy az, ahogy megközelítenek egyes afrikai országokat és ezek vezetőit, elég „birodalom-szerű.” A szakember szerint „zászlólengetés” helyett Kínának puhább, háttérből támogatói szerepet kell betöltenie.

Végül a volt NATO-vezető elmondta: az Övezet és Út program potenciálisan akár olyan eszköz is lehet, ami megmenti a bolygót, hiszen számos feltörekvő országba juttathat el zöldmezős környezetbarát beruházásokat, elterjesztheti a megújuló energiaforrások használatát és kiszolgálhatja az elődeinél jóval környezettudatosabb ezredfordulós generáció igényeit is.

Kína már most is több milliárd embert kiemelt a mélyszegénységből. Megvan a lehetősége arra, hogy komplett országokban építsen stabilitást, biztonságot és jólétet

– mondta Shirreff.

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
szeméttelep