D_MTI20190308003
Gazdaság

Átszabták a gazdaságfejlesztési EU-pályázatok keretét, új kiírások jönnek

Portfolio
Több nagy keretösszegű uniós kapacitásbővítési, kutatás-fejlesztési és élelmiszeripari gazdaságfejlesztési pályázat keretét jócskán módosították és a felszabaduló keretekből vagy meglévő kiírásokhoz csaptak hozzá, vagy új felhívásokat hirdetnek meg – derült ki a minap közzétett Magyar Közlönyből. Az egyik legnagyobb keretösszegű új pályázat a munkavállalók egészségügyi szűrésének támogatását célozza majd 10 milliárd forintos keretösszeggel.

Ismét frissítették a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves pályázati menetrendjét (ÉFK) és az erről szóló kormányhatározat (1684/2019. (XII. 5.) a minap jelent meg a Magyar Közlönyben. Az ez alapján hatályba lépett aktuális menetrend itt érhető el.

A már meghirdetett pályázatok kapcsán a legnagyobb keretváltozások:

  • A kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok között 12 milliárd forinttal 54,81 milliárd forintra levágták a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú konstrukció keretének vissza nem térítendő „lábát” és ugyanennyivel, azaz 12 milliárddal megnövelték a "Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - kutatási infrastruktúra fejlesztése" című, GINOP-2.3.4-15 kódszámú pályázat keretét.
  • A foglalkoztatási célú programok között az eddigi 20 milliárd forintról 24,63 milliárd forintra megnövelték a "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" című, GINOP-5.2.4-16 kódszámú pályázat keretösszegét, közben 3 milliárddal 12 milliárd forintra csökkentették a "Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése" című, GINOP-5.3.12-19 kódszámú pályázat keretösszegét.
  • A munkaerőpiaci célú programok között eddigi 18,04-ről 5,4 milliárd forinttal 12,64 milliárd forintra vágták a „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára” című, GINOP-6.1.6-17 kódszámú pályázat keretösszegét. Közben 4,93-ról 5,67 milliárd forintra megnövelték az „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” című, GINOP-6.1.3-17 kódszámú pályázat keretösszegét. Emellett 7,11milliárd 9,94 milliárd forintra megnövelték „A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” című, GINOP-6.1.10-19 kódszámú pályázat keretösszegét. Emellett a „Vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban KKV-k számára” című pályázat megjelenését idénről jövő évre tolták, így a pályázat kódszáma is változott GINOP-6.1.9-20-ra.
  • A visszatérítendő pénzügyi eszköz programok között szintén jelentős keretváltoztatások történtek. A GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú kombinált konstrukciónak nemcsak a vissza nem térítendő „lábát” vágták le 12 milliárddal, hanem a hitel „lábát” is közel 7 milliárddal 61,5-ről 54,81 milliárd forintra. A nagysikerű régebbi pályázatnak, a „Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel” című, GINOP-8.3.1-16 kódszámú konstrukciónak megint változott a keretösszege, 77-ről 71,14 milliárd forintra csökkentették azt. Ezzel párhuzamosan a „Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú pályázatnak 7 milliárddal 68 milliárdra csökkent a kerete. Emellett az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című, GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú konstrukció hitel „lábán” is vágtak közel 6 milliárdot 34,15 milliárdra. Az így felszabaduló kereteket a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitel” című, GINOP-8.3.5-18 kódszámú pályázatra fordították, amelynek kerete 18,7 milliárd forinttal, 98,63 milliárd forintra ugrott.

A 12 milliárd forintos átrendezés háttere

A fenti 12 milliárd forintos átrendezés (a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú K+F+I pályázat vissza nem térítendő kerete ennyivel csökkent és ezzel párhuzamosan a GINOP-2.3.4-15 FIEK-pályázat kerete ennyivel nőtt) Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerkesztőségünknek küldött kommentárjában rámutatott: a K+F+F pályázatnál az eddig beérkezett támogatási igény 151 milliárd forint volt, míg az eddig kiosztott támogatás 40,7 milliárd forint. Emlékeztetett rá, hogy a konstrukció már 2016 év végén megjelent, de a kezdeti érdeklődés hiánya miatt csak 2019-ben zárták be. A pályázatra nagyon nehezen jöttek be jó minőségű kérelmek, emiatt is fordulhat elő, hogy csak a jelentkezők harminc százaléka számíthat támogatásra.

A Via Credit szakértője szerint a K+F-fel kapcsolatos pályázatoknál jellemző, hogy három-négyszeres túljegyzést is megengednek, és onnan választják ki a legjobb jelentkezőket. Emlékeztetett rá, hogy az augusztusban lezárult NKFIH által meghirdetett pályázati konstrukcióra is négyszeres túljegyzés mellet fogadtak be pályázati kérelmeket. Ezért is fordulhatott most elő, hogy a K+F+I pályázatnál a kiíró 12 milliárd forinttal csökkentette a rendelkezésre álló pályázati összeget.

Az átrendezés másik oldalán, a GINOP-2.3.4-15 Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése című felhívásra adott 12 milliárdos többletpénz kapcsán a szakértő megemlíti, hogy ez a felhívás kapcsolódhat a hazai forrásból finanszírozott Kompetencia központok létrehozása - Kutatási infrastruktúra fejlesztése című felhíváshoz, amely a piaci megalapozottságú kutató-fejlesztő és innovációs bázisok létrehozásához nyújt segítséget. A Via Credit szerint feltehetően ezen felhívás kapcsán felmerülő túligénylést hivatott lekövetni a fent említett átcsoportosítás.

Új/módosított pályázatok jönnek:

  • A kormányhatározat rögzíti, hogy a GINOP első és második mellékletében számos pályázat nyár körülre tervezett meghirdetését hogyan aktualizálták. Ez azt jelenti, hogy beleírták, hogy pontosan mikor (október-novemberben) jelentek meg ezek a pályázatok, vagy mikorra várható ezek megjelenése és milyen eljárásrend szerint. Emellett számos helyen pontosították, aktualizálták a kiírásokat.
  • Idén decemberben 5 milliárd forintos kerettel jön a „Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak” című kiemelt felhívás GINOP-3.1.5-19 kódszámmal.
  • Idén decemberben 2 milliárd forintos kerettel várható az „Új megoldások a munkába járás megkönnyítése érdekében” című, GINOP-5.3.14-19 kódszámú standard eljárásrend szerinti pályázat, és szintén még idén decemberre írják ki 10 milliárd forintos kerettel a „Munkavállalók egészségügyi szűrésének támogatása” című kiemelt felhívást.
  • Még idén decemberre rögzíti az új menetrend 3,26 milliárd forintos kerettel az „Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” című GINOP-6.2.6-19 kódszámú kiemelt felhívást, és jövő januárban 1,4 milliárd forintos kerettel az „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” című, GINOP-6.2.7-20 kódszámú standard felhívást.

Címlapkép forrása: MTI/Bús Csaba

bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista