Átszabták a gazdaságfejlesztési EU-pályázatok keretét, új kiírások jönnek
Gazdaság

Átszabták a gazdaságfejlesztési EU-pályázatok keretét, új kiírások jönnek

Portfolio
Több nagy keretösszegű uniós kapacitásbővítési, kutatás-fejlesztési és élelmiszeripari gazdaságfejlesztési pályázat keretét jócskán módosították és a felszabaduló keretekből vagy meglévő kiírásokhoz csaptak hozzá, vagy új felhívásokat hirdetnek meg – derült ki a minap közzétett Magyar Közlönyből. Az egyik legnagyobb keretösszegű új pályázat a munkavállalók egészségügyi szűrésének támogatását célozza majd 10 milliárd forintos keretösszeggel.

Ismét frissítették a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) éves pályázati menetrendjét (ÉFK) és az erről szóló kormányhatározat (1684/2019. (XII. 5.) a minap jelent meg a Magyar Közlönyben. Az ez alapján hatályba lépett aktuális menetrend itt érhető el.

A már meghirdetett pályázatok kapcsán a legnagyobb keretváltozások:

  • A kutatás-fejlesztési és innovációs pályázatok között 12 milliárd forinttal 54,81 milliárd forintra levágták a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú konstrukció keretének vissza nem térítendő „lábát” és ugyanennyivel, azaz 12 milliárddal megnövelték a "Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ - kutatási infrastruktúra fejlesztése" című, GINOP-2.3.4-15 kódszámú pályázat keretét.
  • A foglalkoztatási célú programok között az eddigi 20 milliárd forintról 24,63 milliárd forintra megnövelték a "Gyakornoki program pályakezdők támogatására" című, GINOP-5.2.4-16 kódszámú pályázat keretösszegét, közben 3 milliárddal 12 milliárd forintra csökkentették a "Foglalkoztatás-bővítés ösztönzése" című, GINOP-5.3.12-19 kódszámú pályázat keretösszegét.
  • A munkaerőpiaci célú programok között eddigi 18,04-ről 5,4 milliárd forinttal 12,64 milliárd forintra vágták a „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára” című, GINOP-6.1.6-17 kódszámú pályázat keretösszegét. Közben 4,93-ról 5,67 milliárd forintra megnövelték az „Idegen nyelvi készségek fejlesztése” című, GINOP-6.1.3-17 kódszámú pályázat keretösszegét. Emellett 7,11milliárd 9,94 milliárd forintra megnövelték „A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések” című, GINOP-6.1.10-19 kódszámú pályázat keretösszegét. Emellett a „Vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban KKV-k számára” című pályázat megjelenését idénről jövő évre tolták, így a pályázat kódszáma is változott GINOP-6.1.9-20-ra.
  • A visszatérítendő pénzügyi eszköz programok között szintén jelentős keretváltoztatások történtek. A GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú kombinált konstrukciónak nemcsak a vissza nem térítendő „lábát” vágták le 12 milliárddal, hanem a hitel „lábát” is közel 7 milliárddal 61,5-ről 54,81 milliárd forintra. A nagysikerű régebbi pályázatnak, a „Mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése hitel” című, GINOP-8.3.1-16 kódszámú konstrukciónak megint változott a keretösszege, 77-ről 71,14 milliárd forintra csökkentették azt. Ezzel párhuzamosan a „Mikro-, kis-és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében” című, GINOP-1.2.3-8.3.4-16 kódszámú pályázatnak 7 milliárddal 68 milliárdra csökkent a kerete. Emellett az „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” című, GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú konstrukció hitel „lábán” is vágtak közel 6 milliárdot 34,15 milliárdra. Az így felszabaduló kereteket a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítése célú hitel” című, GINOP-8.3.5-18 kódszámú pályázatra fordították, amelynek kerete 18,7 milliárd forinttal, 98,63 milliárd forintra ugrott.

A 12 milliárd forintos átrendezés háttere

A fenti 12 milliárd forintos átrendezés (a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 kódszámú K+F+I pályázat vissza nem térítendő kerete ennyivel csökkent és ezzel párhuzamosan a GINOP-2.3.4-15 FIEK-pályázat kerete ennyivel nőtt) Papadimitropulosz Alex, a Via Credit ügyvezető igazgatója szerkesztőségünknek küldött kommentárjában rámutatott: a K+F+F pályázatnál az eddig beérkezett támogatási igény 151 milliárd forint volt, míg az eddig kiosztott támogatás 40,7 milliárd forint. Emlékeztetett rá, hogy a konstrukció már 2016 év végén megjelent, de a kezdeti érdeklődés hiánya miatt csak 2019-ben zárták be. A pályázatra nagyon nehezen jöttek be jó minőségű kérelmek, emiatt is fordulhat elő, hogy csak a jelentkezők harminc százaléka számíthat támogatásra.

A Via Credit szakértője szerint a K+F-fel kapcsolatos pályázatoknál jellemző, hogy három-négyszeres túljegyzést is megengednek, és onnan választják ki a legjobb jelentkezőket. Emlékeztetett rá, hogy az augusztusban lezárult NKFIH által meghirdetett pályázati konstrukcióra is négyszeres túljegyzés mellet fogadtak be pályázati kérelmeket. Ezért is fordulhatott most elő, hogy a K+F+I pályázatnál a kiíró 12 milliárd forinttal csökkentette a rendelkezésre álló pályázati összeget.

Az átrendezés másik oldalán, a GINOP-2.3.4-15 Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ – Kutatási infrastruktúra fejlesztése című felhívásra adott 12 milliárdos többletpénz kapcsán a szakértő megemlíti, hogy ez a felhívás kapcsolódhat a hazai forrásból finanszírozott Kompetencia központok létrehozása - Kutatási infrastruktúra fejlesztése című felhíváshoz, amely a piaci megalapozottságú kutató-fejlesztő és innovációs bázisok létrehozásához nyújt segítséget. A Via Credit szerint feltehetően ezen felhívás kapcsán felmerülő túligénylést hivatott lekövetni a fent említett átcsoportosítás.

Új/módosított pályázatok jönnek:

  • A kormányhatározat rögzíti, hogy a GINOP első és második mellékletében számos pályázat nyár körülre tervezett meghirdetését hogyan aktualizálták. Ez azt jelenti, hogy beleírták, hogy pontosan mikor (október-novemberben) jelentek meg ezek a pályázatok, vagy mikorra várható ezek megjelenése és milyen eljárásrend szerint. Emellett számos helyen pontosították, aktualizálták a kiírásokat.
  • Idén decemberben 5 milliárd forintos kerettel jön a „Szuperszámítástechnikai szolgáltatások kialakítása a hazai IKT vállalkozásoknak” című kiemelt felhívás GINOP-3.1.5-19 kódszámmal.
  • Idén decemberben 2 milliárd forintos kerettel várható az „Új megoldások a munkába járás megkönnyítése érdekében” című, GINOP-5.3.14-19 kódszámú standard eljárásrend szerinti pályázat, és szintén még idén decemberre írják ki 10 milliárd forintos kerettel a „Munkavállalók egészségügyi szűrésének támogatása” című kiemelt felhívást.
  • Még idén decemberre rögzíti az új menetrend 3,26 milliárd forintos kerettel az „Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” című GINOP-6.2.6-19 kódszámú kiemelt felhívást, és jövő januárban 1,4 milliárd forintos kerettel az „Ágazati képzőközpontok infrastrukturális és szakmai felkészítése az új szakképzési struktúrára” című, GINOP-6.2.7-20 kódszámú standard felhívást.

Címlapkép forrása: MTI/Bús Csaba

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Hatalmas gyógyszergyártó van születőben