Jákli Gergely
Gazdaság

Hogy segítheti az EU-ra is kiterjesztett exportbiztosítás a vírus miatt megroppant cégeket?

Portfolio
A koronavírus miatt befékezett gazdaságban nemcsak a leállás miatti közvetlen veszteségek sújtják a vállalkozásokat, de a bizonytalanság is az élet részévé vált, és ezt be kell áraznia a piaci szereplőknek. Az idei év gazdasági kihívásaira adott válaszok egyik fontos újítása, hogy az exportbiztosítás az EU-n belül is elérhető vált, amely lehetővé teszi az exportáló cégek számára, hogy akkor is időben megkapják számláik ellenértékét, ha éppen a vevő nem tud időben fizetni. A Portfolio a részletekről és az exportáló magyar vállalkozások kilátásairól kérdezte Jákli Gergelyt, az EXIM elnök-vezérigazgatóját.

Hogyan értékelné az idei év eddig eltelt részét? Mik az EXIM tapasztalatai? Milyen változásokat hozott a vírushelyzet a vállalatok stratégiai gondolkodásában, tervezésében?

Ha a világkereskedelmet nézzük, nagyságrendileg évek óta 20 ezer milliárd dollár a forgalma. 2020 első félévében – a legfrissebb adatok szerint – ebben 27%-os visszaesés mutatkozik. A vírushelyzet sokkja hirtelen ráirányította a figyelmet a vevői csoportok, a szállítói és banki kapcsolatok diverzifikációjának fontosságára. Kockázata van, ha egy helyszínen gyártatnak egy alapanyagot, vagy a teljes értéklánc egy része földrajzilag egy zónában van. Megjelent egy olyan típusú kockázat, amit a döntéshozók korábban nem kezeltek.

Mindenki a kapacitásai újrafelosztásán kezdett el gondolkodni. Ha azt nézzük, hogy egy nagy multicégnek van ezer darab közvetlen beszállítói kapcsolata, akkor a közvetett beszállítók száma elérheti a tíz- vagy akár a húszezret is. Ha pedig egy nagy multicég az újonnan megjelent kockázat miatt kapacitást helyez át, akkor részben az értékláncok is követni fogják. Ebben benne van, hogy nagyon sokan fogják a kapacitásaikat Közép-Európából máshová allokálni, ami egyfajta fenyegetettség a magyar vállalkozások részére. Ugyanakkor nagyon sokan fogják a gyártásukat az ázsiai térségből Közép-Európába relokálni, ami viszont lehetőséget teremt a hazai cégeknek.

Az elmúlt hat hónap legfontosabb kihívása, hogy a kieső kapacitást tudjuk-e pótolni, illetve most van lehetőség arra is, hogy extra kapacitásokat kössenek le a magyar vállalkozások a külpiacokon.

Mennyire tudták kivédeni ezt a bizonytalanságot a magyar kkv-k és mennyire tudtak élni az állami vagy EU-s lehetőséggel?

A magyar GDP 86-87 százaléka exportból származik, ennek is a 80-90 százaléka az EU-ból. Ennek döntő többsége a nagyvállalatok termelésének köszönhető. Azonban a hozzáadott értéket és a foglalkoztatottságot a kkv-k – tehát elsősorban a beszállítói hálózatuk – határozzák meg, utóbbi kétharmadát is ők adják. Ha tehát egy exportőrt támogatunk, finanszírozunk, pénzügyi termékkel segítünk, akkor rajta keresztül a beszállítói lánca is stabilizálódik.

Március közepe óta tőke- és kamatmoratórium van a vállalati hitelekre, és ha csak az EXIM-et nézem, idén 140-150 milliárd forint törlesztés eshet a moratórium alá, ugyanakkor az ügyfeleink kétharmada a moratórium alatt is fizet. Ebből az látszik, hogy az elmúlt években felhalmozott megtakarítás, eredménytartalék alkalmas volt arra, hogy a gazdasági visszaesésből fakadó költségeket balanszírozni tudják.

Jákli Gergely
Jákli Gergely, az EXIM elnök-vezérigazgatója Fotók: Mudra László/Portfolio

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében is számos hitelprogram, kezesség- vagy garanciaprogram, biztosítási program és egyéb, vissza nem térítendő támogatási program segíti a vállalkozásokat. Sok minden függ attól, hogy mi vár ránk a következő hónapokban – ezen a téren nagy a bizonytalanság –, ám én optimista vagyok abban a tekintetben, hogy azok a vállalkozások, amelyeket mi látunk közvetlen vagy közvetett exportőrként, felkészülten várják az őszt, és reméljük, hogy nem lesz olyan súlyos esemény, ami a várakozásainkat felülírná.

Milyen intézkedésekkel tudják az exportra dolgozó magyar vállalatokat támogatni? Hol a legsérülékenyebbek ezek a cégek, és milyen megoldásokat tudnak a számukra kínálni?

A világpiac most fragmentált, sérülékeny értékláncokból épül fel, és ez a sérülékenység a vállalatok számára is világossá vált: sok cégnél azért állt le a termelés, mert nem tudtak alapanyaghoz jutni. Máshol tele van a raktár, mégsem tudtak árut mozgatni, mert a fogadó országban vagy a vevőnél történt valamilyen járványügyi intézkedés, vagy mert a vevők fizetőképessége bizonytalanná vált. Az export, illetve összetett nemzetközi beszállítói kapcsolatrendszerek esetén mindez hatványozottan igaz, így az értékláncokban erősödött a stabilitás iránti vágy.

A stabilitásnak, a biztonságnak a megteremtésében hatalmas szerepe van az exportbiztosításoknak, akár úgy, hogy a meglévő exportvevő-kapcsolatokat stabilizálják, akár úgy, hogy lehetőséget biztosítanak új exportpiaci partnerek szerzésében. A folyamat relatíve egyszerű: egy magyar vállalkozás az EU területére szállít, ahol a járványügyi intézkedések egyre szigorúbbak. Megvan még a vevői kapcsolata, de tart attól, hogy a 30, 60, 90, vagy akár 180 napos fizetési határidők mellett nem fogja megkapni a számlái ellenértékét. Ebben a helyzetben, ha nem akarja kockáztatni a pénzügyi sérülékenységét, az EXIM-nél tud a halasztott fizetésekre biztosítást kötni. Ha nem fizet a külföldi vevő, akkor mi költségvetési háttérrel kifizetjük ennek a számlának az ellenértékét.

Jákli Gergely

Ez egyrészt bizalmat ad, hogy akkor is tudjanak szállítani, ha sérülékenynek érzik a vevői kapcsolatukat a kialakult krízis miatt, másrészt lehetőséget teremt arra, hogy növeljék a kibocsátási kapacitásaikat, például azzal, hogy megengedik, hogy a vevő ne 90 napra fizessen, hanem 180-ra, de akkor ne egy kamionnyi árut rendeljen, hanem kettőt.

Ez a biztosítási termék egy lehetőség arra, hogy a magyar vállalkozások erősítsék a pozícióikat az EU-n belül.

Az EXIM ezt a fajta biztosítási tevékenységét régóta és folyamatosan végzi az EU-n kívüli piacokon, de az idei év tavaszáig az uniós tagországokba irányuló export esetén erre nem volt lehetőség. Most azonban, a pandémiás helyzetre reagálva az EU – átmenetileg, december 31-ig – lazított az eddigi feltételrendszeren, és az állami exportbiztosítóknak is lehetővé tette, hogy átvállalják saját exportőreik vevőkockázatait és stabilitást, kiszámíthatóságot teremtsenek számukra az uniós kereskedelemben, vagy a világ bármely desztinációjában.

A határidő mintha azt feltételezné, hogy jövőre már normalizálódik a helyzet és nem lesz szüksége a cégeknek erre a lehetőségre. Mi történik, ha nem enyhül a vírushelyzet? Várható, hogy kitolják ezt a határidőt?

Az egy nagy kérdés, hogy milyen típusú lesz a második hullám, arra milyen gazdasági válaszok érkeznek, és ennek milyen pénzügyi hatása lesz makroszinten. Ez egyelőre kiszámíthatatlan, így nehéz előre megmondani, hogy meghosszabbítják-e ezt a lehetőséget, és ha igen, milyen feltételekkel, de mi bizakodóak vagyunk e tekintetben is. Annyi bizonyos, hogy ez a szabályozás most jóval nagyobb teret ad a hazai gazdasági szereplők stabilizálódásának.

Mit vizsgálnak egy ilyen biztosítás kötésekor, mennyibe kerül ez a vállalkozásoknak és mi az igénylés menete?

Figyelembe véve a magyar export EU-koncentráltságát, ez a biztosítás az új feltételrendszerrel átmenetileg mindenki számára elérhető, aki exportál. Gyakorlatilag minden külpiaci vevőt, exportrelációt biztonságban tudhatnak a hazai cégek. Még 360 napos fizetési határidő mellett is nyugodtak lehetnek, nem kell attól tartaniuk, hogy nem kapják meg a teljesítésük értékét. Az igénylés során nem a magyar exportcéget vizsgáljuk, hanem a vevőtől, a vevőről szerezzük be a pénzügyi információkat vagy nyilvános adatbázisokból, vagy közvetlenül, és ez alapján állítunk fel egy biztosítási limitet a partnerre. Most egyszerűsítettük a folyamatainkat, scoring card alapon dolgozunk, ez pedig felgyorsítja az ügymenetet.

Egy biztosítási szerződés megkötése 2-4 hétről 1-2 hétre gyorsult fel, az új elbírálási módszertan alapján.

A biztosítási díjat az adott vevő adatai alapján kalkuláljuk, amihez szükségünk van a kereskedelmi szerződés feltételrendszerére: ki a vevő, minél több elérhető adat róla, milyen feltételekkel történik a szállítás, milyen paritáson, milyen fizetési határidővel és milyen gyakorisággal. A legtöbb EU-n belüli szerződés valamilyen keretszerződés és lehíváshoz kötött, de ennek gyakoriságát és a fizetési határidőt általában előre tudják prognosztizálni. Ebből már lehet egy átlagos vevőkitettséget kalkulálni, ez alapján tudunk készíteni egy maximális biztosítási limitet és hozzá egy biztosítási díjat.

A díj az esetek 90 százalékában beépíthető az értékesítési árba.

A magyar vállalkozások egyébként sokszor ódzkodnak egy-egy pénzügyi terméktől, mert nem ismerik, vagy van valamilyen rossz beidegződésük. Itt meg kell említenem, hogy Ukrajna például egy olyan ország volt, amit a piaci biztosítók és az állami hátterű exporthitel-ügynökök is biztosítottak. Amikor kitört a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus, akkor a piaci biztosítók vis maior miatt felmondták a limiteket, mi viszont tartottuk ezeket, és amennyiben kár keletkezett, a kifizetés megtörtént, ugyanis az exportbiztosításunk a politikai kockázatokra is kiterjed. Közös hajóban ülünk; a cél, hogy a vállalkozások kereskedelmi forgalmát erősíteni tudjuk.

A cikk megjelenését az EXIM támogatta.

kisköre
kanada ottawa
FrankfurtiTőzsde
varsó
szomorúnyugdíjas

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Mikor melyik indikátort használjuk?
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Ha igen, kezdő online előadásunk neked szól.
kisköre