Jól járt, aki a koronavírus ellenére is kitartott: van olyan alap, ami ütésállónak bizonyult a krízis alatt
Gazdaság

Jól járt, aki a koronavírus ellenére is kitartott: van olyan alap, ami ütésállónak bizonyult a krízis alatt

Portfolio
A víruspánik a befektetési alapokat sem hagyta érintetlenül, azonban a legnagyobb alapok szépen átvészelték az időszakot, és ütésállónak bizonyultak a krízis alatt. Pap Ivánnal, a Diófa Alapkezelő Zrt. üzletfejlesztési vezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogyan teljesítettek az alapjaik az elmúlt időszakban, mennyire viselte meg a koronavírus-válság a kereskedelmi ingatlanok piacát és vajon mennyire nőtt az igény a zöld befektetések iránt. A szakember elárulta azt is, milyen digitális fejlesztésekre számíthatnak a befektetők.

Tavasszal nagy volt a pánik a tőzsdéken, a piaci eséseket a magyar befektetési alapok is megérezték. Mi a helyzet most? Hogyan teljesítettek a Diófa alapjai az elmúlt hónapokban?

Nehéz ez az év mindenkinek. A koronavírus-kirobbanásakor a részvénypiac nagyon volatilis volt, globális pánikhangulat uralkodott.

A Diófa szerencsére elég jól vette az akadályokat, az azonnali visszaváltású ingatlanalap a MÁP Pluszt is meghaladó hozamot tudott biztosítani a befektetőknek, 5 százalék feletti az egyéves visszatekintő teljesítménye.*

Idén indult el a Takarék Lendület Vegyes Befektetési Alap, kifejezetten a MÁP Pluszra reagálva, és közel 13 százalékos hozamot ért el. Akadnak tehát jó példák, amelyek azt mutatják, hogy sikerült válságálló portfóliót építeni. **

Mennyire bolygatta fel a koronavírus-válság a kereskedelmi ingatlanok piacát?

A koronavírus az ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül, a kereskedelmiingatlan-piaccal kapcsolatban meglehetősen borúlátó elképzeléseket lehetett hallani a tavasz folyamán. Az biztos, hogy változtak a szektort meghatározó trendek, a home office elterjedése vagy az e-kereskedelem élénkülése hatással van a kereskedelmi ingatlanok piacára.

Ugyanakkor a szektort érintő hatások nem új keletűek, a COVID-19 valamelyest felgyorsította a folyamatokat. Egy ingatlan kiválasztásakor a szektort érintő változásokat észben kell tartani, reagálni kell rájuk. Mi eddig is így tettünk, nem véletlen, hogy a portfóliónkban az utóbbi években nőtt a logisztikai ingatlanok részaránya, amely elsősorban az e-kereskedelem terjedésére épül. De a Shopmark-felújítása is arra mutat rá, hogy a 2020-as években nagyon más felszereltséggel kell rendelkeznie egy plázának, mint például 20 évvel ezelőtt.

cikkbe
Pap Iván, a Diófa Alapkezelő Zrt. üzletfejlesztési vezetője

Futótűzként terjednek a zöld és etikus befektetések Európában. Hogyan és milyen formában lehetne beépíteni egy ingatlanalapba az ESG-, azaz a fenntarthatósági-alapú szemléletet?

Az ingatlanok zöld minősítése azóta meghatározó szempont nálunk, amióta ingatlanbefektetési tevékenységet folytatunk. Több ingatlanunknak is nagyon szép eredményeket sikerült elérnie.

Az értékpapíralapoknál is egyre jellemzőbb, hogy megjelenik ez a zöldszemlélet, egyre aktívabban dolgozunk azon, hogy ebbe a tevékenységünkbe is becsatornázódjon a fenntarthatóság és a zöldszempontok.

Jó ideje gondolkoztunk azon, hogy elinduljunk valamilyen ESG (fenntartható) alappal, ez a napokban meg is történt. A Diófa Jövőkép ESG Befektetési alap kifejezetten egy ESG benchmarkhoz viszonyított részvényalap, ahol jelentős részt képvisel az egyedirészvény-kiválasztás.

Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, szükség volt a megfelelő fejlesztések elvégzésére a részvény-kiválasztási modellben is, illetve elég mélyen beleástuk magunkat az ESG-hez kapcsolódó ETF-ek, azaz a tőzsdén kívül elérhető alapok világába, amik szintén részei lesznek ennek a portfóliónak. Ez a legújabb termékünk, folyamatosan gondolkodunk, hogy milyen irányba lehetne még menni, de ez talán pionír lehet a maga kategóriájában.

Több digitális fejlesztés is zajlik a Diófánál. Mire számíthatnak a befektetők?

Most épp egy új ügyfélportál létrehozásán dolgozunk. Az élet minden területén egyre nagyobb igény mutatkozik az azonnali információra, így van ez a pénzügyekkel kapcsolatban is. Épp ezért fontos egy mai igényeket kielégítő felület, amelyen az ügyfél - akár intézményi, akár magán - folytonos információt kapna nemcsak az aktuális portfóliója összetételéről, teljesítményéről, hanem más hozam-kockázati és portfólió specifkikus mutatókról. Ezek abban segítenek, hogy az ügyfél jobban megértse, mi történik a pénzével egy diszkrecionális vagyonkezelési együttműködés során. Az ügyfél tényleges portfólióértékét tudja nyomon követni, jellemzően több elemből álló értékpapír- és ingatlanportfóliókról van szó, ezeknek a napi változását egy kattintással el lehet érni, nem kell összeválogatni, külön besúlyozni.

Minden információ, amit egy hó végi jelentésben megkapna az ügyfél, azt itt napról napra frissülve elérheti, ami azért nagy kihívás, mert az iparágban jellemzően periodikus riportokat kapnak az ügyfelek, még most a zárt rendszerünket nyitjuk meg az ügyfelek felé, ezt pedig csak nagyon magasan ellenőrzött biztonsági követelmények mellett lehet megvalósítani.

*A feltüntetett adatok a múltra vonatkoznak és a múltbeli teljesítmény nem megbízható mutatója a jövőbeli eredményeknek. A befektetésekre hozam- és a tőkegarancia nem vonatkozik. A befektetések természetéből adódóan árfolyamveszteség is előfordulhat. Az elért hozam bruttó hozam, amelyet az adott befektetésre vonatkozó adók csökkenthetnek.
**2019.10.07-2020.10.07 közötti időszakra vonatkoztatva, 1 éves visszatekintő hozam 5,0%, forrás: BAMOSZ

A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő Zrt. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
euróérme