Corvinus egyetem
Gazdaság

Átalakul a legnépszerűbb egyetemi szak: erre készülhetnek a felvételizők

Portfolio
2020-ban a Felvi.hu adatai szerint a gazdálkodási és menedzsment szak volt a legnépszerűbb az egyetemre készülő felvételizők között, nem meglepő, hogy viszonylag magasak voltak a ponthatárok is. A Budapesti Corvinus Egyetemen 427 pontot kellett elérni ahhoz, hogy valaki bekerüljön az ösztöndíjas nappali képzésre. Aranyossy Mártával, a szak felelősével többek között arról beszélgettünk, milyen ismeretekre tehetnek szert a hallgatók, a végzés után milyen kezdő fizetésre számíthatnak és miért volt szükség az intézményben a szak megújítására.

A gazdálkodási és menedzsment szak évek óta a legnépszerűbb a felvételizők körében, 2020-ban 8908-an jelentkeztek, közülük 7388-an állami ösztöndíjas képzésre. Nem meglepő tehát, hogy a bekerüléshez viszonylag magas pontszámra van szükség.

A Budapesti Corvinus Egyetem 435 főt vett fel a budapesti, nappali, magyar nyelvű képzésre, ezzel az ország egyik legnagyobb létszámú képzése indult el, a támogatott helyekre való felvételhez 427 pontra volt szükség ezen a szakon.

Az intézmény megújulásáról már többször beszámoltunk, ez a folyamat azonban érinti a gazdálkodási és menedzsment alapszakot is.

Ez a képzés korábban is sikertörténet volt, azonban úgy gondoltuk, a korábbi erősségek és jó gyakorlatok megtartása mellett érdemes fejleszteni a szakot a Corvinus-szal kapcsolatban álló vállalatok, alumnik és hallgatók visszajelzései alapján

– mondta a Portfolio-nak Aranyossy Márta egyetemi docens, a gazdálkodási és menedzsment szak szakfelelős oktatója.

Kitért arra is, hogy a szak fejlesztésében több mint 100 ember vett részt, amelynek eredményét először a 2021 szeptemberében tanulmányukat kezdő egyetemisták tapasztalhatják meg. A cél az volt, hogy a képzés gyakorlatorientáltabb tudást nyújtson, nagyobb hangsúlyt fektessenek a diákok soft skilljeinek fejlesztésére.

Az első két évben egy módszertani, közgazdaságtani és üzleti megalapozás történik, míg a harmadik évben a hallgatók akár két specializációt is választhatnak a tizenhat közül. Vagyis nem kell 18 évesen eldönteni, ki mit szeretne tanulni, milyen területen szeretne a későbbiekben elhelyezkedni, hanem az alapozó képzés után ráér a specializáció” – mondta a szakember. Vagyis a most integrált szakterületek oktatása nem szűnik meg, továbbra is lehet tanulni a Corvinuson marketinget, turizmust, emberi erőforrás menedzsmentet vagy agrobizniszt, csak épp a gazdálkodási és menedzsment alapszakon, ahol a hallgatóknak később kell választaniuk a szakterületek közül, amikor már biztosabbak a gazdasági tudományokban és egy élesebb kép él bennük a jövőjüket illetően.

A specializációk kialakítása során törekedtek arra, hogy a magyar és a régiós kínálatban egyedi értékkel bíró szakterületek közül választhassanak a hallgatók: ilyen például a közcélú és nonprofit szervezetek menedzsmentje, üzleti digitalizáció, értékteremtő folyamatok menedzsmentje vagy a székesfehérvári kampuszon sportgazdaságtani specializáció.

Aranyossy Márta hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy valóban gyakorlati, a munka során is hasznos tudásra tegyenek szert a hallgatók, a második évben három projekttárgyat fognak tanulni (stratégiai és üzleti tervezés, vállalkozásindítás, projektmenedzsment témákban), amelyek elősegítik a komplex problémamegoldási készségek fejlődését.

Miért éri meg a szakra jelentkezni?

A Felvi.hu felsőoktatási portálon az Oktatási Hivatal által közzétett Diplomás Pályakövetési Rendszerének adatai alapján a 2015/'16-ban gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek átlagos kezdő fizetése bruttó 288 ezer forint, azonban ez a legjobb egyetemek esetén akár bruttó 393 ezer forint is lehet. Vagyis nem csak a szak, hanem az intézmény is számít az elhelyezkedés során. Épp ezért érdemes alaposan megfontolni, hová is adják be a jelentkezéseket februárban a felvételizők.

A cikk megjelenését a Budapesti Corvinus Egyetem támogatta.

Címlapkép: Stiller Ákos

befektető tőzsde este árfolyam getty stock
oroszország moszkva szobor
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Grafikonosdi és minden ami friss hír.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 6.
Banking Technology 2022
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 28.
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
2022. október 19.
Budapest Economic Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus