Milyen hatással van a koronavírus a gyógyszergyártók működésére? A Roche ügyvezetőjét kérdeztük
Gazdaság

Milyen hatással van a koronavírus a gyógyszergyártók működésére? A Roche ügyvezetőjét kérdeztük

Orosz Márton
|
Korábban soha nem látott mértékben működtek együtt a konkurens gyógyszergyártó cégek az elmúlt 14 hónapban. Ez pedig a koronavírus utáni időkre is hatással lehet, mondta a Portfolio-nak Irma Veberic, a Roche (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója. A világ egyik legnagyobb gyógyszercégének magyarországi vezetője szerint a digitalizáció az egészségügyben is felpörgött, ugyanakkor vannak olyan betegségek, amikre még a vírussal terhelt időben is több figyelmet kellene fordítani.

Hogyan lehet értékelni az elmúlt 14 hónapot a gyógyszerfejlesztés, gyógyszergyártás szempontjából? Mik a legfontosabb tanulságok?

Számos alapvető változást tapasztaltunk, köztük olyanokat is, amelyek hosszú távon velünk maradnak. Az iparág szempontjából a Covid-19-et egyfajta katalizátorként látom, amely elsődleges hatással van és lesz olyan folyamatokra, mint például az egészségügy digitalizációjára. Ennek a folyamatnak a felgyorsítására Magyarországon elengedhetetlen szükség van, jól mutatja ezt például a telemedicina szolgáltatások - akár telefonos vagy videokonzultáció – jelentős növekedése. Úgy is nézhetjük, hogy a vírushelyzet előtt csak sok, kisebb változás történt, az elmúlt 10 évben biztosan. Sokszor csak kerülgettünk olyan fontos kérdéseket, mint a gyógyszerek elérhetősége, vagy a rendszer fenntarthatósága. Azonban szignifikáns változásokra, ehhez pedig határozottságra van szükség Magyarországon és globálisan egyaránt.

A konkurens, sokszor kemény harcot folytató gyógyszergyártó cégek között kialakult egy soha nem látott együttműködés, ami megmutatkozik például a Covid-19 antitestek közös fejlesztésében, vagy közös alapanyag-fejlesztésben.

Ez korábban szinte elképzelhetetlen lett volna, most mégis gyorsan kialakult egy szakmai kollaboráció, amiben a Roche mellett több más nagy gyógyszercég részt vesz. És természetesen a cégünk életében is jelentős változások indultak, 1500 munkavállaló állt át távoli munkavégzésre, átalakult a partnereinkkel való kommunikációnk is. A koronavírus megjelenése előtt is dolgoztunk már magyarországi működésünk átalakításán, ennek a lényege, hogy a fókusz nem a gyógyszerek értékesítésén van, hanem azon, hogy a magyar egészségügy innovatív partnereként komplex megoldásokat kínáljunk a betegek problémáira, az ebből kialakult helyzetekre. A koronavírus hatására elterjedt új digitalis kommunikációs csatornák egyik legnagyobb előnye, hogy minden hazai partnerünk számára elérhetővé tudjuk tenni a Roche globális tudásbázisát, nemzetközi hálózatát, ezáltal még több orvosi innovációt hozhatunk az országba, úgy, hogy ezzel párhuzamosan hozzájárulunk az egészségügyi kiadások hatékonyságának növeléséhez. Ezt a folyamatot – amibe a digitalizáció is beletartozik – egyértelműen felgyorsította a Covid-19 megjelenése.

STA_2299
Irma Veberic, a Roche (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója

A digitalizáció jóideje az egészségügyi fejlesztések sarokkövének számít. Mi tartozik ebbe a folyamatba a gyógyszergyártók, a Roche szempontjából? Milyen trendeket lát a magyar piacon?

Úgy látom, hogy a digitalizációval kapcsolatban a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk az egészségügyben zajló folyamatokat még hatékonyabbá tenni a betegút teljes folyamatában. Ehhez azt kell megérteni, hogy

a teljes betegút, az egészségügy minden tevékenysége rögzíthető digitálisan, ezeket az információkat pedig értékelni és használni kell, a beteg érdekében.

Drámaian változik az egészségügy működési közege, a gyógyszergyártók mellett megjelentek az ökoszisztémában a technológiai óriásvállalatok, mint az Amazon, a Google, vagy a Facebook. Rengeteg egészségügyi adathoz juthatunk hozzá például az okostelefonunk használatával, vagy egy egyszerű okoskarkötő segítségével, hogy a Google Glass-hoz hasonló szemüvegekről vagy az okosruházatról ne is beszéljünk. Innentől már csak az a kérdés, hogy a páciensek mennyire akarják használni ezeket az eszközöket, illetve az, hogy az orvosok hogyan tudják felhasználni az így összegyűjtött egészségügyi adatokat. Ezekben a folyamatokban kell megtalálnunk a gyógyszergyártók helyét is.

A napokban jelentették be, hogy 104 millió forintos kormányzati támogatással növekszik a Roche budapesti szolgáltatóközpontja. Mit jelent ez a gyakorlatban? Milyen pozíciókra keresnek új kollégákat?

2006-ban nyitottuk meg a budapesti szolgáltatóközpontunkat, amelyben kollégáink létszámát az elmúlt négy évben 900-ról 1300 főre bővítettük. Most újabb 150 embert veszünk fel: a folyamat lényege, hogy teljesen átalakul a HR-struktúránk, ehhez van szükségünk munkaerőre. A budapesti irodánk eddig is több mint 60 ország számára nyújtott pénzügyi, beszerzési, HR és informatikai támogatást, de az új feladatok megjelenésével még tovább szélesedik a központ által nyújtott szolgáltatások és megoldások köre. Tehát komplex HR-pozíciókat hozunk létre Magyarországon, azaz olyan kollégákat keresünk, akik a teljes cégcsoport HR-működését tudják támogatni Budapestről. Az itteni irodánk egyébként az európai mellett a közel-keleti, valamint az afrikai térséget is lefedi.

STA_2258
Irma Veberic szerint a Covid-19 katalizátorként hatott az egészségügyben.

A Roche is fejlesztett terápiás készítményt a koronavírus ellen. Mit lehet tudni ezekről, és várhatóan mikor és hogyan fogják ezeket alkalmazni Magyarországon?

Mindig hangsúlyozzuk, hogy a prevenció, az oltás az, ami a leghatékonyabb eszköz a vírus leküzdésében.

Az elmúlt egy évben 15 különböző koronavírus-tesztelési folyamatot fejlesztettünk, ezek között nagy áteresztőképességű, központosított laboratóriumi diagnosztikai megoldásokat is, beleértve az antigén-, antitest- és molekuláris alapú módszereket. Más vizsgálataink azt a célt szolgálták, hogy felmérjék az ember vírusra adott immunválaszának súlyosságát.

Egy hónapja jelentettük be az általunk fejlesztett antitest-koktél klinikai vizsgálati eredményeit.  Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) a készítményre egy tudományos ajánlást adott ki és publikált a honlapján 2021. 02. 26-án, ami lehetővé teszi az EU tagállamok nemzeti hatóságai számára, hogy engedélyezzék a készítmény alkalmazását az adott országban, a helyi jogszabályoknak megfelelően, az Európai Bizottság forgalombahozatali engedélyének megadása előtt. Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottságának tudományos ajánlását alapul véve az OGYÉI egy úgynevezett engedélyezés előtti gyógyszeralkalmazás keretében teszi elérhetővé a készítményt a magyar betegek számára. 

Magyarország az egyik első ország az Európai Unióban, ahová megérkezett a készítmény, és már a betegek rendelkezésére áll.

A Roche globálisan meghatározó szereplője a daganatos betegségek terápiás kezelésének. Sok szakember szerint nem túl biztató a helyzet: a koronavírus elleni küzdelem jelentős erőforrásokat von el ettől a területtől.

Bár Magyarországról nincs pontos adatunk, de a régióban komoly aggodalomra ad okot a helyzet. Szlovéniában például 2020-ban harmadával kevesebb betegnél diagnosztizáltak daganatos megbetegedést, mint 2019-ben. Ez egyértelműen azt mutatja, hogy az egészségügyi erőforrásokat a koronavírus elleni küzdelemre allokálták, ugyanakkor a daganatos megbetegedések minél korábbi felismerése életet menthet. Úgy gondoljuk, hasonló számokkal találkozhatunk Magyarországon is.

Várhatóan a koronavírus járvány csillapodása után sokkal több III. és IV. fázisú daganatos beteg lesz a magyar egészségügyben, és több elhalálozással is számolnunk kell.

Azt azonban fontosnak tartom hozzátenni, hogy a daganatos megbetegedések kezeléséhez szükséges gyógyszerkészítmények folyamatosan rendelkezésre állnak. A rendszeres kivizsgálások viszont minden betegséget tekintve az orvosok és a páciensek közös felelőssége. Azt, hogy milyen most a helyzet, jól mutatja a következő példa:

tegyük fel, hogy két ugyanolyan korú beteget szklerózis multiplexszel diagnosztizálnak Magyarországon és Hollandiában. Nemzetközi statisztikai adatok összehasonlítása alapján a magyar beteg 10 évvel rövidebb ideig fog élni, mint holland sorstársa. Ez pedig nincs rendjén, ezt nem szabad elfogadnunk.

Fotók: Stiller Ákos/Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mnb inflacios jelentes