Covid utáni (fel)üdülés: hogyan állhat helyre a turizmus a korábbi járványok tapasztalatai alapján?
Gazdaság

Covid utáni (fel)üdülés: hogyan állhat helyre a turizmus a korábbi járványok tapasztalatai alapján?

Magai Ágnes, Pénzügyminisztérium
|
Várpalotai Viktor, Pénzügyminisztérium
Az elmúlt két évtizedben már jelentek meg olyan járványok, amelyek egyes országok vagy régiók körében átmenetileg markánsan visszavetették az idegenforgalom teljesítményét. Bár a Covid-19-cel összevetve ezek hatása eltörpül, a korábbi folyamatok áttekintése és az érintett országokban a járványhelyzet megszűnése utáni gyors helyreállás bíztató kilátásokkal szolgálhat a vendégforgalom újraindulása kapcsán.

Az alábbiakban a Pénzügyminisztérium munkatársainak írását közöljük, amely megjelent a 2021-es konvergenciaprogramban.

A Covid-19 okozta világjárvány derékba törte mind a globális, mind a hazai turizmus elmúlt időszakot jellemző szárnyalását. 2020-ban a nemzetközi utazások világszinten 74%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól a szigorú utazási korlátozások és az egészségügyi elővigyázatosságból fakadó kereslet-csökkenés következtében. Az elmúlt évben mintegy egy milliárddal kevesebb turisztikai célú nemzetközi utazás valósult meg. Ennek következtében a világ országai 1300 milliárd dollárnyi exportbevételtől estek el, és 100-120 millió munkahely került veszélybe a WTO szerint. Összehasonlításképpen, a 2003-as SARS-járvány 1,5, a 2009-es világgazdasági válság 4%-os zsugorodást eredményezett a globális turizmusban.

2020-ban a magyar idegenforgalom is jelentős veszteségeket szenvedett el. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bruttó hozzáadott értéke 32%-kal csökkent éves alapon. A kereskedelmi vendégéjszakák száma 58%-kal, a kereskedelmi szálláshelyek bevételei csaknem 60%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól. A bevételkiesés nyomán a turisztikai szektorban foglalkoztatottak száma is csökkent. 2020. negyedik negyedévben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágban Magyarországon 7%-kal kevesebb főt foglalkoztattak, mint egy évvel korábban az Eurostat munkaerő-felmérése szerint. Nemzetközi összehasonlítást tekintve ugyanakkor az ágazati bértámogatás, az átmeneti adókedvezmények és a kedvezményes vállalati hitelek eredményesnek tekinthetők a szektor munkahelyeinek megtartásában. A visegrádi országokban ugyanis a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátásban foglalkoztatottak számának csökkenése markánsabb, 16-18%-os volt 2020 utolsó negyedévében.

Bár a koronavírus-járványt súlyossága és globális jellege egyedivé teszi, az elmúlt két évtizedben a világ egyes régióinak számos járvánnyal kellett már szembenéznie (mint például SARS, MERS, ebola, sertésinfluenza, madárinfluenza), amelyek kihatottak a helyi turizmus alakulására. Ezek az epizódok is rávilágítottak arra, hogy a járványokkal szemben az idegenforgalmi szektor mennyire sérülékeny. Ugyanakkor, visszatekintve, a korábbi járványok turizmusra gyakorolt negatív hatásai jóval kisebbnek bizonyultak a jelenleginél, mivel azok földrajzi kiterjedtségükben, terjedési sebességben és időbeli lefutásban is messze elmaradtak a Covid-19 súlyosságától. Mégis, a korábbi időszakok tanulságokat szolgáltathatnak a turisztikai kereslet újbóli élénkülésére, az idegenforgalom koronavírus-járvány utáni helyreállására vonatkozóan.

A SARS-CoV-1 (súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó koronavírus) 2002-es és a MERS-CoV (közel-keleti légúti koronavírus) 2012-es és 2015-ös felbukkanását gyors terjedés követte. A SARS-CoV-1 okozta rejtélyes megbetegedés először 2002 novemberében jelent meg Kínában, és 2003 márciusára egyre gyorsabban terjedt. Az intenzív légiközlekedésnek köszönhetően a délkelet-ázsiai országokkal együtt összesen 29 országban több mint 8 ezer betegben mutatták ki a vírus jelenlétét, amely magas halálozási rátával is párosult. Az esetek száma Ázsia országaiban is változó volt, így pl. míg Hongkongban 1755 esetet regisztráltak, Dél-Koreában csupán 3-at. Mégis a turizmusra gyakorolt hatások hasonlóképpen alakultak az érintett országokban.

1. táblázat: Egyes, érintett országokban a SARS esetszám alakulása
Ország SARS esetszám, db Első és utolsó eset diagnosztizálásának dátuma
Kína 5 327 2002.11.16. és 2003.06.03.
Hongkong 1 755 2003.02.15. és 2003.05.31.
Szingapúr 238 2003.02.25. és 2003.05.05.
Tajvan 346 2003.02.25. és 2003.06.15.
Dél-Korea 3 2003.04.25. és 2003.05.10.
Forrás: WHO    

Hasonlóan a tavalyi évben tapasztaltakkal, a délkelet-ázsiai országok körében a SARS-CoV-1 járvány is negatív sokkot okozott a légiközlekedésben és a turizmusban. Ugyanakkor ez a jelenlegi járványhoz képest jóval kisebb intenzitású volt: a külföldi turisták száma 2003 tavaszi hónapjaiban bezuhant, azonban gyorsan visszarendeződött azt követően, hogy az utolsó eset felderítésre került. A nemzetközi beutazások számában történt 9%-os csökkenés következtében a globális turizmus 1,5%-kal zsugorodott 2003-ban. Ugyanakkor, 2004-ben 2003-hoz viszonyítva már közel 30%-kal több külföldi turista érkezett a régióba, vagyis gyors korrekción túli növekedés ment végbe rövidtávon.

A MERS-CoV alacsony fertőzőképességű vírus, amely azonban súlyos légúti fertőzést okoz. Elsősorban a Közel-Kelethez köthetők a megbetegedések, de 2012-es megjelenése óta összesen 27 országban két és fél ezer esetet diagnosztizáltak, és 850 halálos áldozatot követelt. A legnagyobb MERS-járvány Dél-Koreában alakult ki, ahova egy Közel-Keletről hazatérő turista hurcolta be a vírust 2015 májusában. Összesen 185 esetet és ezzel összefüggésben 38 halálesetet regisztráltak. Bár hivatalos beutazási korlátozások nem léptek életbe, számos nemzet beutazásra nem javasolt országnak jelölte meg Dél-Koreát, így az országban jelentősen visszaesett a külföldi turisták száma az érintett időszakban. Az utolsó esetet 2015. júliusban azonosították, vagyis két hónap alatt megfékezték a járvány terjedését, a WHO pedig 2015 decemberében nyilvánította ki a MERS járvány végét. Júniustól szeptemberig a becsült összhatás csaknem 2 millió külföldi turista elmaradása volt az országban. Bár a beutazások száma már 2015 szeptemberében meghaladta az egy évvel korábbi értéket, az év egészében 7%-kal csökkent a nemzetközi beutazások száma. A kormányzati támogató intézkedéseknek is köszönhető, hogy a külföldi érkezések a válságot követő évben már 30%-kal meghaladták a 2015-ös szintet.

A fenti epizódok kimenetele biztató a tekintetben, hogy a mostani járvány visszaszorításával, az utazási korlátozások megszűnésével és megfelelő átoltottság elérésével a globális idegenforgalom is gyorsan helyreállhat. Ugyanakkor egyfelől még távolinak tűnik, hogy egészségügyi szempontból biztonságossá váljanak az utazások világszinten, másfelől várhatóan hiszterézis hatás is jelentkezik: mivel a pandémia által okozott sokk meglehetősen hosszúnak és intenzívnek bizonyul, a kínálati oldalon is elveszhetnek kapacitások. Emellett a keresleti oldalon is olyan tendenciák bontakoznak ki, amelyek egyes szegmensekben tartósan érvényesülhetnek, mint például az üzleti megbeszélések és konferenciák on-line térbe való áthelyeződése, vagy a régión belüli nemzetközi utazások felértékelődése. Mindazonáltal a magyar turisztikai ágazat kilátásai kedvezőek. Egyrészt jelen helyzetben versenyelőnyt képezhet az oltások más EU-tagállamokhoz képest gyorsabb előrehaladása, vagyis Magyarország hamarabb válhat biztonságos desztinációvá. Másrészt ennek is köszönhetően a belföldi turizmus idén nyáron is rekordokat dönthet, hasonlóan a tavaly tapasztalt időszakhoz. Harmadrészt, a járvány kapcsán bizonyos igények felerősödtek, mint például a higiénia és tisztaság, amely tekintetben Magyarország hetedik helyen áll a WEF turizmus versenyképességi rangsorában, vagyis versenyelőnyként tekinthetünk ezen erősségre. Végezetül, bár a külföldi beutazások számának felfutása lassabb lehet, kedvező, hogy a szálláshelyek kínálata és számos turisztikai vonzerő színvonala is javult az elmúlt egy évben nagyrészt a fejlesztési programoknak köszönhetően, így Magyarország vonzó desztinációja maradhat az újrainduló idegenforgalomnak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Holdblog

1200 éve forgalomban

A legrégebbi, forgalomban lévő pénznemek. Azt sokan tudják, hogy forint nevű pénznemek a középkori Magyar Királyságban és az Osztrák-Magyar Monarchiában is léteztek, de azt már... The post

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
oroszország-eső-árvíz-gát-víztározó