FONTOS Okosban oldja meg a kormány a legnagyobb 2024-es problémáját
Kik dolgoznak az alapkezelőknél? És hogy kerülhetsz be egy ilyen céghez?
Gazdaság

Kik dolgoznak az alapkezelőknél? És hogy kerülhetsz be egy ilyen céghez?

Portfolio
2020 januári tulajdonosváltást követően, idén tavasszal új menedzsment érkezett a Diófa Alapkezelőhöz, köztük Oláh Katalin HR igazgatóval. A szakember a Portfolio-nak adott interjújában elmondta, nagyon intenzív hónapok állnak mögöttük, a járványhelyzet alapjaiban változtatta meg a toborzási és onboarding folyamatokat, mégis van, ami nem változik. A HR igazgató szerint a jelöltek számára továbbra is a legfontosabb szempont egy munkahely választásakor a fizetés, ezt követi a szakmai fejlődés, illetve a hibrid munkavégzés lehetősége – utóbbi messze fontosabb, mint például a cafeteria.

Mozgalmas időszak áll a Diófa Alapkezelő Zrt. mögött. 2020 elején tulajdonosváltás történt, majd később, 2021 tavaszán új vezető tisztségviselők is érkeztek a céghez, köztük Oláh Katalin személyében új HR igazgató is.

"Az új felsővezetéssel új üzleti célok, új horizontok nyíltak meg, az új működés, a régi, jól működő módszertanok és készségek mellett új tehetségeknek, új szakmai profiloknak is lehetőségeket nyitottak meg. A sok új kolléga felvételével intenzív volt ez a mostanáig tartó időszak HR-szempontból, de a szervezet szempontjából is” – mondta a Portfolio-nak a szakember, hozzátéve, mostanra nagyon jó csapat állt fel, sikerült kialakítani a kohéziót a régi és az új munkavállalók között. A járványhelyzet alapjaiban alakította át a toborzási és onboarding folyamatokat,

a HR igazgató szerint van pozitív hozadéka is a pandémiának, például a hibrid interjúztatás, amit a jövőben is megtartanak.

Törekednek arra, hogy a kiválasztás során legalább egyszer személyesen is találkozzanak a jelölttel, de a felvételi folyamat alapvetően online zajlik.

"Ez nagyon praktikus, főleg, ha egy meghirdetett pozícióra több személyt kell interjúztatni. A jelölteknek és nekünk is sokkal egyszerűbb online, hiszen kevesebb időt vesz igénybe, mintha személyesen behívnánk őket” – jegyezte meg. Folyamatosan keresnek új munkaerőt, a különböző pozíciók pedig különféle kompetenciákat igényelnek, de bármilyen munkakörről is legyen szó, a fejlett szociális készségek, a jó interperszonális és kommunikációs képességek elengedhetetlenek.

A Diófa Alapkezelő a magyar piacon működő pénzügyi-szakmai műhely, ahol tanulni lehet a kollégáktól, ahol esély nyílik a fejlődésre, és a munkavállaló időről időre új területen tudja kipróbálni magát

– mondta Oláh Katalin, aki szerint náluk gyakorlatorientált, a piachoz közel álló szakmai munkát végezhetnek a munkatársak, illetve lehetőség adódik az ügyfelekkel valódi kapcsolat kialakítására – legyen az magán- vagy intézményi ügyfél –, szemben például egy multinacionális vállalattal. A szervezet viszonylag lapos hierarchiával rendelkezik, ezáltal bürokráciamentes és hatékony tud maradni.

oláh katalin a diófa alapkezelő HR igazgatója
Oláh Katalin, a Diófa Alapkezelő HR Igazgatója.

A horizontális elmozdulás lehetősége motiváló a kollégáknak: előfordul, hogy valaki az ügyvitelről a back office-ra vált, vagy onnan front office-ra. Mint mondta, elvárás a vezetők felé, hogy figyeljék a dolgozóik készségeit, ambícióit, és ha kell, bátorítsák a munkatársat, hogy jelezze, ha váltani szeretne, ha például monotonnak érzi a munkáját vagy új szakmai kihívást keresne. A teljesítményértékelés különböző munkakörökben különböző szempontok szerint zajlik.

A HR igazgató szerint ahhoz, hogy a munkavállalók motiváltak legyenek, fontos a rendszeres visszajelzés.

Ezen jelenleg is dolgoznak, a cél, hogy évente egyszer legyen egy komplex értékelés, vagyis egy munkatársi visszajelzésen alapuló beszélgetés az adott vezető és a munkavállalók között, illetve igény esetén akár negyedévente is sor kerüljön egy teljesítményértékelésre a közvetlen felettessel.

Ezekből a beszélgetésekből kirajzolódhat, hogy milyen célokat tűz ki a dolgozó, van-e olyan terület, amelyen fejlődni szeretne, mik a konkrét igényei, amelyek a Diófa céljaihoz is illeszkednek

– jegyezte meg Oláh Katalin, aki szerint a jövőben a különböző képzések is nagyobb hangsúlyt kapnak majd. A korábbiakhoz képest strukturáltabb oktatást szeretnének, adott munkakörhöz, adott feladatkörhöz szorosan kapcsolódó képzéseket. Ennek egyik oka az, hogy ezáltal még inkább rugalmassá válna a házon belül történő váltás is.

A HR igazgató szerint ma már elengedhetetlen a humánfókuszú szemlélet a jó munkaerő megtartásához, ahogy az is fontos, hogy az adott munkahely ESG fókuszú szolgáltatásokat is nyújtson a dolgozóknak.

A jelöltek számára továbbra is elsődleges szempont a munkahelyválasztás során a fizetés, a szakmai fejlődés, ugyanakkor nagyon felértékelődött a hibrid munkavégzés lehetősége is.

"Sokkal fontosabb, mint a cafeteria. Az a munkahely, amely szellemi munkához keres embereket és nem biztosít home office-t, jelentős versenyhátrányba kerül a munkaerő piacon” – mondta a HR igazgató, hozzátéve, a Diófa Alapkezelőnél jelenleg alkalmazkodva a járványhelyzethez, maximalizálták az egy időben az irodában tartózkodók számát, így a dolgozók 50 százaléka dolgozik bentről, 50 százaléka otthonról.

Nyáron és kora ősszel, amikor az esetszámok ezt nem tették szükségessé, heti két nap otthoni munkavégzés volt jellemző, de a rendszer rugalmas, figyelembe veszik az egyéni igényeket. Az egészségmegőrzés szintén fontos szempont a munkavállalók számára, ezért például gyorsteszteket biztosítanak a kollégáknak, és bizonyos mértékig a PCR-teszt árát is megtéríti a cég.

A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő Zrt. támogatta.

Fotók: Diófa Alapkezelő Zrt.

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
nagy márton ngm