Egy pincéből indult, ma 120 embert foglalkoztat a magyar elektronikai gyártócég
Gazdaság

Egy pincéből indult, ma 120 embert foglalkoztat a magyar elektronikai gyártócég

Portfolio
A pécsi vállalkozás új szintre emelte a szerződéses elektronikai gyártást, és rugalmassággal képes kezelni a logisztikai kihívásokat is. A jövő azonban a saját tervezésű termékeké.

A cikk a 2021-es BÉT50 kiadványban jelent meg. A kiadvány médiatámogatója a Portfolio.

A Z Elektronika Kft. története 1997-ben kezdődött, amikor Zákány László megalapította a „Zákány Elektronikai Kft.” nevű cégét. Itt dolgozott Dallos László, az utódvállalkozás alapítója és ügyvezető igazgatója is. A szakember a 2000-es évek elején, Pécsen egy finn multinál szerzett tapasztalatokat, majd utána “próbálgattam a lehetőségeket, egyéni vállalkozóként elektronikákat tervezni, javítani, szoftvereket készíteni” - meséli. 2006-ban aztán “Laci bácsitól jött a felkérés, hogy csatlakozzak újra hozzá” - teszi hozzá. “Laci bácsinak” nagyon jó rálátása volt a liftes piacra, innen is jöttek az első megrendelések. Dallos László végül 2007-ben igent mondott neki és átvette a céget. Ekkor határozott célja az volt, hogy nyissanak más iparágak felé is.

A multik világában megtanultam, hogyan kell nagy szériákat gyártani.

Az ügyvezető a vállalkozásba minden hasznot visszaforgatott, növelték a gépparkot, új technológiákat vezettek be.

Amikor később a finn óriás bezárta pécsi gyárát, képzett és tapasztalt munkaerő jelent meg a piacon, mely segített a cég növekedésében.

Ma a Z Elektronika 120 embert foglalkoztat. A korábbi tulajdonos családi házának pincéjéből két-három költözés után jutottak el a jelenlegi telephelyre.

A Magyar Multi Program keretében jelenleg megvalósuló fejlesztés lehetőséget ad a további bővülésre.

A Z Elektronika tevékenysége két fő elemből áll. Egyrészt elektronikai tervezésből és mérnöki szolgáltatásokból. Az igényeknek megfelelően szoftvert is készítenek, illetve az adott készülék burkolatát is meg tudják tervezni. A nagyobb részt a szerződéses gyártás képviseli, de nem a hagyományos módon. Ha a megrendelő úgy kívánja, akkor a dokumentáció átvétele után beszerzik az alapanyagokat és megszervezik a gyártást is. Ehhez komoly logisztikai felkészültség szükséges. “Amikor meglátogatnak a megrendelők minket a multik világából, mindig elcsodálkoznak azon, hogy milyen komoly mérnöki tudás áll a rendelkezésünkre. Azt mondják, hogy a kkv szektorban ritkán látnak ilyet” – mondta Dallos László.

A cég főleg ipari elektronikákat gyárt, melyek a megrendelések körülbelül 60 százalékát teszik ki.

Ide tartoznak például a felvonók és a targoncák részegységei. Vannak autóipari vevőik is: főleg a Magyarországon jelen lévő fejlesztőközpontok, akiknek prototípusokat gyártanak, illetve kábelkonfekcionálást is végeznek. Dolgoznak orvostechnikai vállalatoknak, valamint biztonságtechnikai cégeknek is. A Z Elektronika 50 százalékban exportra termel. A célországok főleg Németország, Svájc, Görögország és Liechtenstein. A megrendelők gerincét a kkv-k adják, de vannak multinacionális és startup cégek is a vevőkörben.

Z Elektronika cégadatok

A vállalkozás folyamatosan, lépésről lépésre fejlődött. Dallos László egy eseményt említ negatívumként. “Amikor a jelenlegi csarnokot megvettük egy online árverésen, a folyamat 4-5 órán keresztül zajlott, ami nagyon megterhelő volt. Miután nyertünk, a bankokkal és az eladóval való egyezkedés szintén idegőrlő volt”.

A tulajdonos szerint a cég életében mindig is kulcsfontosságú volt a mérnöki szolgáltatás, a tervezés, a fejlesztés.

A szerződéses gyártás adja ugyan az árbevétel többségét, de a piaci verseny erősödésével párhuzamosan a hozzáadott érték növelése lesz az, ami előre viszi a vállalkozást. Így szeretné növelni a saját termékek arányát a portfólióban. Az elektronikai gyártás tipikusan olyan szegmens, amelyben nagyon nagy a harc a vevőkért, így kicsi az árrés. Muszáj versenyképesnek maradni, amihez a legújabb gépek szükségesek, ezek persze igencsak drágák.

Az elmúlt tizenegynéhány évben sikerült elérnünk, hogy a bankok partnerként kezeljenek minket, több bankkal is kapcsolatban állunk. A jelenlegi hitelkondíciókkal versenyképesen tudunk beruházásokat végrehajtani.

A pandémia a Z Elektronika életét is felforgatta. “A vevőkörben visszaesést tapasztaltunk mivel mindenhol kiszámíthatatlan lett a helyzet” - mondta el a cégvezető. A szervezeten belül a meghozott intézkedések hatására nem történt átfertőződés, így az adott keretek között a gyártás folyamatos maradt. Problémát okozott azonban az alapanyag beszerzés, drágultak a tengeri szállítási díjak, világszerte nagy hiány van nyomtatott áramkörökből, chipekből. “Folyamatosan egyeztetünk a vevőkkel, van olyan alkatrész, amelyet egy euró helyett tízért veszünk meg”. A költségoldal drágulását azonban nagyon nehéz tovább hárítani.

A vállalkozás 2018-ban lépte át az egymilliárd forintos bevételi határt.

Az előző években számos kedvező, új piaci lehetőség kínálkozott és sikerült jól képzett, friss munkaerőt is felvenni. Az árbevétel 2019-ben 1,6, tavaly pedig 1,8 milliárd forintra emelkedett. A pandémia ellenére az idei évben a terveken felül teljesítenek.

A jövő egyik meghatározó eleme lesz a cég szervezeti struktúrájának átalakítása.” Elkezdtük a cég átvilágítását és a szervezetfejlesztést. Az ügyvezető alatt a projektvezetők és mérnökök állnak jelenleg. „Mire elkészül az új gyár ennek a csapatnak egy új vezetői rétegre is szüksége lesz.”- mondta Dallos László. Tavaly elkezdtek márkaépítéssel is foglalkozni, mely a következő időszakra tervezett saját termékek bevezetésének is kedvező lesz. “Számomra mindig nagyon fontos volt az emberi hangvétel a cégen belül és az, hogy a munkatársak bízzanak egymásban. Ennek is köszönhető, hogy nagyon alacsony a fluktuáció” - mondja Dallos László, majd hangsúlyozta a saját nevelés fontosságát is.

Címlapkép: BÉT50

Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a \"mágikus hetes\" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása - a február 22-i kereskedési nap zárása utáni értékek szerint.

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!