Felkészültek a magánegészségügyi szolgáltatók, ha jövőre nem tudnak pénzt keresni
Gazdaság

Felkészültek a magánegészségügyi szolgáltatók, ha jövőre nem tudnak pénzt keresni

Portfolio
Felkészültek a magánegészségügyi szolgáltatók arra, hogy jövőre nem tudnak majd pénzt keresni, hiszen akkora minden bizonnyal begyűrűzik az energiaárak emelkedése, a bérköltségek növekedése és a forintárfolyam hatásai is - többek között ez is elhangzott a Portfolio Private Health Forum 2022 szakmai rendezvényének első kerekasztalbeszélgetésében, ahol a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók tulajdonosai és vezetői beszélgettek. Többek között arról is, miként alkalmazkodnak az alapjaiban változó makrogazdasági környezethez.

A panelbeszélgetés moderátora, Végh Attila, a Eurohealth Ltd. vezérigazgatója szerint különleges időket él a magánegészségügy, hiszen sokan szeretnének befektetni a szektorba, ugyanakkor a jelenlegi makrogazdasági környezet jelentős kihívásokkal tűzdelt. Közeledik a kereslet-kínálati inflexiós ponthoz, ugyanakkor a profitabilitás rövid távon csökkenhet.

Kirschner András, a Swiss Medical Services ügyvezetője, orvos igazgatója közölte, hogy a pandémia során szerzett bevételeiket visszaforgatják. A három nagy konszolidátor közül az organikus növekedésű nyeri majd a versenyt.

A jövő év nehezebb lesz, mert akkorra Várható a sokkal magasabb energiaárak, és gyengébb forint kedvezőtlen hatásainak begyűrűzésére.

Beszélt arról Kirschner András, hogy a 2023-as évet már elengedték a kilátásban lévő új makrogazdasági helyzet miatt, amely során említést tett az energiaköltségekről, árfolyamkockázatról és a kereslet alakulásáról.

A Swiss dolgozik azon, hogy fejlessze informatikai rendszerét, a hatékonyság kimaxolásában jelentős szerep hárul az automatizációra, amely gördülékenyebbé teheti az egész betegút kezelését. A kereslet-kínálat maximalizálja majd az árakat, ezért a mérethatékonyságra nagy figyelmet kell fordítanunk. A biztonság betegállátás sokkal fontosabb számukra, mint a bővülés - szögezte le.

Fábián Lajos, a TritonLife Holding Zrt. elnöke, alapító részvényese arról beszélt, hogy az ő kezük a tűzben van, mivel nincsenek külföldi befektetőik, saját tőkéből és hitelből haladnak előre. Nagyon rizikós ez az időszak, ő 36 éve figyeli az eseményeket, de most turbulens időszakot lát, ezért óvatosan terveznek. A betegnek mindig szüksége lesz rájuk, ugyanakkor a makrokörnyezetre reagálniuk kell. Szerinte az orvos-beteg találkozó 60-70 százaléka felesleges. Kibontakozik egy generáció, akiknek megvan az igénye az új digitális megoldásokra, amely a másik oldalról ügyelet meglétét jelenti.

A magánegészségügyi szolgáltatások iránti kereslet növekedését a közönségkérdés alapján leginkább az állami egészségügy korlátai (várólisták, paraszolvencia tiltása) tarthatja fenn. Fábián Lajos szerint meg kell érteni azt, hogy a két szektor nem egymással szemben állva üti egymást, az emberek az állami ellátás híján utat találnak arra, hogy ellátáshoz jussanak. A határnak a beteg érdekében nem ott kellene húzódnia, hogy ki a tulajdonos, hanem, hogy ki finanszírozza. Kirschner András egyetértett abban, hogy

a járulékot fizető embert kell ellátni, ezért célszerű lenne a költéseket összefésülni.

Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója ismertette, hogy hangsúlyt kell fektetni az informatikai fejlesztésekre, a kapacitáskihasználtságra, azonban utóbbiból a pácienseknek nem szabad semmit sem éreznie, ez egy nagyon nehéz feladat, hiszen sokan választják a magánellátást, mert azt szeretnék, hogy csak vele foglalkozzanak. Értékdöntéseket is kell hozniuk, a veszteségesebb területek pedig komolyabb döntéseket igényelnek. Elképesztően fontos a fluktuáció elkerülése, a dolgozókkal meg kell ismertetni a közös célokat a szolgáltató hatékony működése érdekében. A szektorsemleges finanszírozásnak egyik feltétele az lehet, ha a magánszolgáltató jobban és olcsóbban tud működni, mint az állami intézmények. Mindezek mellett azt is figyelembe kell venniük, hogy egyre nehezebben fizetik ki a nem felső réteghez tartozók a szolgáltatás díját.

Lancz Róbert, a Doktor24 Csoport tulajdonos-vezérigazgatója, a Primus Magán Egészségügyi Szolgáltatók Egyesület elnöke elmondta, hogy a bérköltségek jelentős kihívásokat okoznak majd a szektorban. Rendkívül fontosnak tartja az ügyfélélményt kiaknázását, amely mellett javaslatokat fogalmaztak meg az államnak, érdemes lenne felülvizsgálni a régebbi szabályozásokat mind személyi, mind tárgyi feltételekben. Ha ezen változtatnának, akkor hatékonyabbá tehető a betegellátás.

Bármennyire nem szeretnének árat emelni, az inflációt óhatatlanul le kell majd követniük az árakban.

Véleménye szerint aktívabban kellene kommunikálniuk az állami rendszerrel. Egyre fajsúlyosabb a magánegészségügybiztosítás szerepe, korábban ezt a multik biztosították, azonban most már 80 dolgozójú cégek is adják a munkaerő megtartása érdekében. Jelenleg ez önszerveződő módon működik. A magánegészségügy nem luxuscikk, hanem egy egy olyan dolog, amelyre az emberek kénytelenek költeni abban az esetben, ha nem tudnak ellátáshoz jutni az állami ellátórendszerben.

Börzsei-Knoll Veronika, az Emineo Magánkórház ügyvezető igazgatója, tulajdonosa ismertette, hogy még nem érték el azt a nagyságot, hogy bizonyos tehetetlenségi folyamatok beinduljanak. Gyorsan és rugalmasan reagáltak a koronavírus-járvány teremtette lehetőségekre. Amit tudnak, azt próbálnak automatizálni, azonban az egészségügyi ellátás nagyon HR-központú, így például a műtős létszámon se lehet változtatni, amely pedig magas bérköltségekkel jár. Az embereket meg kell tanítani arra, hogy az egészségükre költeniük kell.

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
szénerőmű