4 új magánkórház nyitását tervezi a TritonLife Csoport, amely idén már 16,5 milliárdos árbevételt termelhet
Gazdaság

4 új magánkórház nyitását tervezi a TritonLife Csoport, amely idén már 16,5 milliárdos árbevételt termelhet

Portfolio
A magánszektor térnyerése folyamatos volt már a koronavírus-járvány előtt is, ugyanakkor még mindig sok tere van a fejlődésre, így tovább fog növekedni​. Számos tényező miatt a szektorban elkerülhetetlenek az áremelések, ugyanakkor a profitabilitás rövid távon csökkenhet - ismertette Haraszti Péter, TritonLife alapítója, vezérigazgatója a Portfolio Private Health Forum 2022 szakmai rendezvényen.

Haraszti Péter, a TritonLife alapítója, vezérigazgatója előadásában ismertette, hogy a CEE régióban Magyarországon az egészségügy evolúciója még mindig elmaradásban van​, a teljes egészségügyre fordított kiadás 4000 milliárd forintot tesz ki, jelentős a saját zsebből való költési arány, a Top30 magánszolgáltató árbevétele idén 145 milliárd forintra tehető, vagyis jelentős növekedés jellemzi a magánszolgáltatói szektort.

Becslések szerint a teljes strukturált magánegészségügyi piac 350-500 milliárd forint lehet.

A magánszektor térnyerése folyamatos volt már a koronavírus-járvány előtt is - hangsúlyozta Haraszti Péter, ismertetve, hogy 20-30%-os éves növekedés volt ​tapasztalható. Ez annak tudható be, hogy emelkedett a lakosság körében az egészségtudatosság és a kereslet, emiatt sok szereplő jelent meg a piacon.

Beszélt arról is, hogy a pandémia alatt és azt követően az állami ellátás a járvány kezelésére összpontosított. A járványügyi intézkedések hatására megnőttek a várólisták a közfinanszírozott intézményekben és csökkent az ellátáshoz való hozzáférés. Szintén hatással voltak az egészségügyi rendszerre a szektort érintő átalakítások, példaként említette a szolgálati jogviszonyt és a hálapénz kivezetését. Ebben a környezetben tovább erősödtek a magánszolgáltatók, amelyek 2021-ben rekord 50%-os árbevétel növekedés​t értek el. A 2020-as üzleti évről részletesen ebben az elemzésünkben írtunk:

Annyira nem rózsás viszont jelenleg a helyzet, mint, amit az árbevételek mutatnak: nagy ismert fővárosi magánellátók fele évek óta vesztéséget termel. Harc folyik az egészségügyi munkaerőért, a bérspirál fokozódik az egész ágazatban (állami és magán rendszer), az infláció negatív hatásai is érezhetők, a szektort érintik az árfolyamkockázatok és az energiaárak emelkedése is.

Kitért arra is, hogy a jövőben elkerülhetetlenek az áremelések, de azt is elismerte, hogy közeledik a kereslet-kínálati inflexiós ponthoz, ugyanakkor a profitabilitás rövid távon csökkenhet, ez pedig sok szolgáltatónál nagy gond lehet. A jövőben egyre inkább a nagyobb, tőkeerős, jól és stabilan működő cégek térnyerésére és a konszolidációra számít.

A magánegészségügynek még mindig sok tere van a fejlődésre, tovább fog növekedni​, ugyanakkor a szabályozási környezetről, az állam szerepéről muszáj beszélni. Nincs ugyanis két különálló egészségügyi rendszer, Magyarországon hosszú távon mindenkinek az az érdeke, hogy az egészségügy az emberek és a betegek érdekét szolgálja - húzta alá.

A TritonLife alapítója, vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalat célja, hogy létrehozzon egy országos lefedettségű horizontálisan és vertikálisan integrált egészségügyi hálózatot, mely kiváló minőségű könnyen hozzáférhető szolgáltatást nyújt. ​Ennek elérésére már 2017-ben megkezdődtek az előkészületek, tárgyalások a lehetséges akvizíciókról, 2018-ban megvásárolták a Róbert Károly Magánkórházat, és további telephelyek (Debrecen, Szeged, Kaposvár, Eger)​ nyitására és akvizíciókra (Veszprém, Kaposvár) fókuszáltak. Jelenleg 14 helyszínen vannak jelen, ez magában foglal 6 magánkórházat (Tritonife Róbert, TritonLife Duna, TritonLife Budaörs, Debrecen, Szeged, Kaposvár​), 7 járóbeteg ellátót (TritonLife Genium, TritonLife Hegyalja, TritonLilfe RK64, TritonLife Eger, TritonLife Veszprém, TritonLife Kaposvár, TritonLife Budaörs), a fővárosban egy labor diagnosztikát és 5 szakterületen kiválósági központokat, Center of Excellence-t létesítenek.

A rövidtávú céljaik között említette, hogy a következő egy évben megnyílik 4 új magánkórház összesen 10 műtővel és 100 ággyal​.

Előadása szerint a TritonLife Csoport által alkalmazott orvosok száma idén 40 százalékkal 635-re nőtt tavalyhoz képest, az egyéb foglalkoztatottaké pedig 78 százalékkal 544-re emelkedett. Becslések szerint idén 16 százalékkal több járóbeteget látnak majd el az elmúlt évhez képest, és 18 százalékkal több műtétet hajtanak végre, a szülések száma pedig 11 százalékkal emelkedik 1900 szülés fölé (ez egy kisebb megyei kórház volumene). A TritonLife bevételeinek 90 százaléka B2C bevétel, tehát a páciensek saját zsebből vagy az egészségpénztárukon keresztül fizetik az ellátást, 10 százalék a NEAK-tól érkezik a rendszerükbe - tette hozzá, megjegyezve, hogy a TritonLife-nak a 2018 induláskor mintegy 3 milliárd forint volt az árbevétele, idén 16,5 milliárd forintos árbevételre számítanak a tavalyi 11,5 milliárd forint után. 

Címlapkép forrása: Portfolio/Mónus Márton

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
balaton strand hőség