Minden, amit az új transzferár-szabályokról tudni kell
Gazdaság

Minden, amit az új transzferár-szabályokról tudni kell

2023-tól új adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adózókat a transzferár dokumentációjuk kapcsán, ugyanis új elemként már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Az új adminisztrációs feladat mellett változik a dokumentációs értékhatár is. Az RSM adószakértői Karczub János Danyi Ádám, a Transzferár változásokról szóló webináriumukon  részletesen bemutatták azokat a változásokat, amelyek az utóbbi időszakban a transzferár-szabályokat érintették.

TP nyilvántartás: jelentősen nőttek a bírságok!

Karczub János arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentősen nőttek azok az  összegek, amit az adóhatóság a hiányos vagy a hiányzó nyilvántartások miatt szabhat ki (nyilvántartásonként):

  • a mulasztási bírság 2 millió forintról 5 millió forintra emelkedett
  • az ismételt mulasztási bírság 4 millió forintról 10 millió forintra nőtt.
  • Tavaly augusztus végétől tehát a bírságtételek mértéke 2,5-szeresre növekedett.

Transzferár – az inter-kvartilis tartomány az új kulcsszó!

A nyári adócsomag újdonsága volt szintén a transzferárak tekintetében, hogy most már gyakorlatilag szinte minden esetben inter-kvartilis tartományt kell képezni, amennyiben a cég külső adatokra, és külső adatbázisra támaszkodik az ár meghatározásánál. Ez a tartomány a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kapott ár mintát felosztjuk 4 egyenlő részre és a középső 50%-a a megtartott tartomány, mint a legjellemzőbb adatok. Fontos változás szintén Karczub János szerint, hogy ha kívül esünk a tartományon, akkor már nem a legközelebbi értékhez kell igazítani a transzferárat, hanem a mediánt kell a szokásos piaci árként figyelembe venni. Kivételt képez a szakember elmondása szerint, ha az adózó igazolja, hogy a tartományon belül egy, a mediántól eltérő érték jobban megfelel a szokásos piaci árnak az adott ügylet fényében, akkor ahhoz az értékhez kell kiigazítani, azonban ehhez indoklás szükséges.

Az előzetes ármegállapítási megállapodásoknál is díjemelkedés volt tapasztalható – mutatott rá az RSM adószakértője. Attól függően, hogy hány oldalú eljárásról van szó, annyiszor 2 millió forint volt ennek a díja, változás viszont, hogy mostantól az egyoldalú eljárás esetén 5 millió forint a 2 vagy több eljárásnál pedig 8 millió forint a díj összege. Hozzátette azt is, hogy ebben a tekintetben történt egy könnyítés: most már nem csak a transzferár nyilvántartás készítésére kötelezett adózó nyújthat be ilyen megállapodást, hanem gyakorlatilag bárki.

Transzferár könnyítések

Az RSM adómenedzserei arról is  beszámoltak, hogy a szigorítások mellett volt egy könnyítés is, mégpedig hogy emelkedett a transzferár nyilvántartás készítési kötelezettség értékhatára: ez a nettó érték a kapcsolt ügylet esetén eddig 50 millió forint volt, ami 100 millió forintra emelkedett.

Az adószakértő gyakorlati tapasztalatait is megosztotta a NAV transzferár-vizsgálataival kapcsolatban. Elmondása szerint ebben a tekintetben is volt egy szemléletváltás a hatóságnál, a 2010 és azt megelőző évekhez képes már sokkal inkább a NAV támogató szerepkörével találkozhatunk, akik a vizsgálatok során elsősorban a tartalomra koncentrálnak, vagyis arra, hogy tapasztalhatóak-e rendszerszintű hibák, vannak-e olyan rossz árazások, amik szándékosak vagy sem. Emellett az adóhatóság sokkal nyitottabban kezeli, amikor a cég eltér valamiért bizonyos szabályoktól, de ezt meg is indokolja. Ennek ellenére fontos tény, hogy a transzferár kérdésben indított az adóvizsgálatokkal 75%-a megállapítással végződött.

Új adatszolgáltatási kötelezettség a transzferár kapcsán

Danyi Ádám, a társaság junior menedzsere prezentációjában felidézte, hogy a tavaly nyári adócsomagban egy új adatszolgáltatási kötelezettség is megjelent. Ennek pontos tartalmát az adópolitikáért felelős miniszter rendelete határozza meg, melynek tervezete tavaly december 9-én meg is jelent. Ezt az adatszolgáltatást a társasági adóbevallásban fel kell tüntetni, és már a 2022. december 31. után benyújtandó TAO bevallásokat is érinti, vagyis a módosítás a 2022-es adóévet is érinti – hívta fel a figyelmet a szakember, aki ezt követően az új típusú adatszolgáltatás gyakorlati megvalósítását mutatta be. Külön kiemelte, hogy az adatszolgáltatás elektronikus felületén egyelőre nem lehet negatív értéket megadni a piaci ártartománynál és a tesztelt fél jövedelmezőségénél, ami valószínűleg egy technikai hiba a beállításoknál, de lehet egy olyan előzetes elvárás is a NAV részéről, hogy a szokásos piaci jövedelmezőség elsősorban csak pozitív lehet.

Tipikus hibák a transzferár-nyilvántartások során

Végezetül a webinárium utolsó szakaszában Karczub János vázolt néhány tipikus hibát, amelyeket a társaságok elkövetnek a transzferár-nyilvántartásokban. Ilyen például, amikor nem készül fődokumentum (master file), ami abból fakad, hogy az anyavállalat országában eltérő jogszabályok léteznek. Az árazás esetén a benchmark kiválasztása is problémás szokott lenni, mert a NAV-nak például van egy saját elvárása, hogy milyen adatbázisszűrések fogadhatóak el az árelemzéshez. Az egyik legfontosabb a földrajzi régió kiválasztása, mivel sok estben előfordul, hogy az anyavállalat benchmark tanulmánya eltérő földrajzi régiót tekint mintának, mint ahol a magyar, vagy egyéb tesztelt vállalat működik, és ezt a magyar adóhatóság nem fogja elfogadni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes vállalatok függetlenségének vizsgálatakor támaszkodjunk a magyar szabályokra.

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu