Ne várd a májust… mert transzferár dokumentációt kell készíteni
Gazdaság

Ne várd a májust… mert transzferár dokumentációt kell készíteni

Egy közelmúltban megjelent jogszabály jelentősen módosított a kapcsolt vállalkozások közötti transzferár-dokumentáció egyes szabályain. Ez már most májusban fejfájást fog okozni a vállalkozásoknak, hiszen az évzárással együtt a transzferár-dokumentálás problémájával is egyszerre kell szembenézniük. Mindeközben egyre jobban felértékelődik a csoportos társasági adóalanyiság jelentősége.

Dokumentáció a TAO bevallással együtt

Habár a jogszabályi előírásoknak megfelelően a transzferár-dokumentációt az adóbevallásra előírt határidőig eddig is el kellett készíteni, azt nem kellett beadni és annak meglétét semmilyen módon nem is kellett igazolni a május végi határidőig. Az pedig életszerűtlen volt, hogy az adóhatóság június 1-jén kimegy egy vállalkozáshoz és azt kutatja, hogy az előző évi transzferár-dokumentációja valóban megvan-e. Ezért a transzferár-dokumentumok nem egy esetben késve, a rohamtempóban letudott bevallási időszakot követően készültek el.

Az év elejével hatályba lépett jogszabálymódosítás azonban változtatni fog ezen a gyakorlaton. Az új szabályok szerint ugyanis – bár a TP dokumentáció benyújtása továbbra sem lesz kötelező –, a társaságoknak a TAO bevallással egyidejűleg részletes adatokat kell szolgáltatniuk a kapcsolt ügyleteikről. Ez kiterjed pl. az ügylet piaci árára, az ügylet típusára, valamint az árazási módszerre is. Ennek következtében a gyakorlatban a TAO bevallással egyidejűleg a vállalkozásnak rendelkeznie kell majd a szokásos piaci ár meghatározásával kapcsolatos elemzésekkel és benchmark tanulmányokkal.

Az igazán rossz hír az, hogy ezt a módosítást már a 2022. évről készített TAO bevallás esetében is alkalmazni kell. Azaz már idén sem lehet megvárni a beszámolási szakasz végét a TP dokumentáció elkezdésével.

Adatszolgáltatás a mentesített ügyletekről is

A jogszabály több olyan, kapcsolt vállalkozások közötti ügyletet emel ki, amelyek tekintetében ugyan a transzferárazási szabályokat alkalmazni kell, de dokumentációt nem kell készíteni. Ilyenek pl. a társaság és magánszemély többségi tulajdonosa közötti ügyletek (pl. a társaság által magánszemély tagjának természetben kiadott osztalék), vagy a csoporton belüli ingyenes pénzeszköz-átadások.

Szerencsére, ezekről a tranzakciókról a továbbiakban sem kell TP nyilvántartást készíteni. Új szabály azonban, hogy azokról a jövőben már adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé – megjelölve többek között az ügylet típusát és a felek között alkalmazott ellenértéket is. Valószínűsíthető, hogy a NAV az így kapott adatok alapján szélesebb körű vizsgálat alá fogja helyezni ezen ügyleteket. Nem árt ezért a jövőben ezen tranzakciók tekintetében is fokozottabban figyelni arra, hogy a felek a szokásos piaci árat alkalmazzák.

Inflációt követő bírságösszeg

Amikor 2005-ben a transzferár-dokumentációs kötelezettség bevezetésre került, a jogalkotó dokumentumonként 2 millió Ft-os átalánybírsággal sújtotta azokat, akiknél nem találta meg a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakcióra vonatkozó dokumentációt. Még ha időközben az adóhatóság transzferár-ellenőrzési eszköztára jelentősen bővült és szofisztikálódott is, a könnyű bírságoltatás lehetősége továbbra is rendelkezésre áll a szankciók között.

Ráadásul, ez évtől – nem kis részben köszönhetően a 2005 óta bekövetkezett árváltozásoknak – az így kiszabható bírság összege nő. Mostantól kezdve a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartási kötelezettség megsértésével kapcsolatos bírság összege már 5 millió Ft, ismételt jogsértés esetében pedig 10 millió Ft dokumetumonként.

És akik továbbra is megússzák a dokumentációs kötelezettséget

Nem változott az a szabály, hogy a dokumentációkészítés kötelezettsége alól mentesülnek azok a cégek, amelyek kisvállalkozásnak minősülnek. Bár a transzferárazási kötelezettségeknek továbbra is meg kell felelniük, de ezt nem kell vaskos dokumentációval alátámasztaniuk.

Könnyít az új szabályozás a dokumentációs összeghatár tekintetében is. Ez évtől ugyanis 50 millió Ft-ról 100 millió Ft-ra emelkedett azon ügyletek értékhatára, amelyek tekintetében a dokumentációs kötelezettség fennáll. Meg kell itt jegyezni azonban, hogy a 100 millió Ft-os értékhatár esetében is az ügyletek szokásos piaci árát kell alapul venni és nem a számlázott értéket.

Kiemelendő az is, hogy a TAO csoport tagjai egymás közötti ügyleteikben továbbra sem kötelesek a transzferárazási szabályokat alkalmazni és így a dokumentációs kötelezettségeknek sem kell eleget tenniük. Azoknak, akik most gondolkodnak TAO csoport létrehozásában, az egyetlen rossz hír az, hogy arra legközelebb csak idén novembertől lehet bejelentkezni és először a 2024. adóév tekintetében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elektromosborcsa1025