Így is lehet: 4 napos munkahéttel válaszol a magyar KKV az energiaár robbanásra
Gazdaság

Így is lehet: 4 napos munkahéttel válaszol a magyar KKV az energiaár robbanásra

Portfolio
Az energiaválság miatt a földgáz és az áram ára is az égbe szökött, nem volt ritka, hogy a vállalatok hússzoros árat is fizethettek az energiáért. A költségek ugyan csökkenésnek indultak, de a Portfolio – MAGE Járműipar 2023 szakértői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az olcsó energia korának vége, és a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest is jelentősen magasabb szinten fognak stabilizálódni. Az energiaintenzív iparágak számára ez súlyos versenyképességi hátrányt jelent, különösen úgy, hogy jelentős, akár 40-50 százalékos energiaköltségfelárral is számolni lehetett a nyugat-európai szereplőkkel szemben. Mit tehet ilyenkor egy vállalat, hogy talpon maradjon? Mi jöhet a tűzoltás után, milyen stratégiát kell folytatnia a hosszútávon is sikeres működéshez?

A Portfolio – MAGE Járműipar 2023 konferencia panelbeszélgetésében Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője az energiaköltségeinek megnégyszereződéséről számolt be. A tűzoltás, és az áramszerződések megújítása már csak egy újabb lökés volt az energiahatékonyságot célzó fejlesztések irányába. Kormányzati segítség is érkezett, de egy hazai KKV dolgát sem könnyítette meg, hogy az elektromos energiáért a korábbiaktól eltérően előre kellett fizetni.

Számos egyéb átalakítás mellett - a hazai cégek között szokatlanul - bevezették a 4 napos munkahetet, amely az öntödei technológia sajátosságai miatt jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője
Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője

Teljesen más dimenzióból látja az energiaválság hatásait egy olyan nagyvállalat, mint a DANA, amelynek nemzetközi szinten egy energiabeszerzésre specializálódott cég segíti a munkáját, globális pozícióját kihasználva jelentős árengedményeket tud elérni az energiakerekedőknél. Persze csak úgy lehet költséget megtakarítani, ha a vállalat pontosan tudja, hogy mennyit is fogyaszt, ezért elengedhetetlen egy komplex energiaaudit elvégzése.

Mi már nem vásárlunk olyan berendezést, ami valamilyen energiamenedzsment rendszerbe nem illeszthető bele.

– jelentette ki Tisza-Kiss László, a Dana Hungary Kft. gyárigazgatója.

Az említett komplex energiamenedzsment rendszerek nem csak azért előnyösek, mert energiát lehet velük spórolni, hanem adott energiamennyiség felhasználásával többet is lehet termelni – mondta Hajós Balázs, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatója. A különböző energiahatékonysági törekvéseknek kétségkívül a sokkhatás ágyazott meg: míg korábban – bár sokszor tervben volt – a vállalatvezetők inkább halasztották az energetikai beruházásokat, pedig a komplex rendszerek kiépítésével jelentős hatékonyságnövekedést lehet elérni.

járműipar

A helyben termelt megújuló energia (jellemzően napenergia) beillesztése az energiamixbe hosszú távon átlagosan csak a fogyasztás 10 százalékát tudja kiváltani, ezért csak egy jól előkészített zöld stratégiába illesztve lehet kihasználni az előnyeit – mondta Soós Szabolcs, a Solar Markt Csoport pénzügyi igazgatója. A vállalat ezért olyan komplex szolgáltatást nyújt, amelyben az E.ON-al közösen a cég által megtermelt zöldáramot az áramszolgáltató kiegészíti hagyományos energiaforrásból származó energiával, és fix áron biztosítja az ügyfeleknek. Papp István, a csoport üzletfejlesztési igazgatója, előadásában kiemelte, hogy a

zöldáramra hamarosan akkora lesz az igény, amit a termelési oldal nem tud kielégíteni, csupán a kereslet egyharmadát tudja majd kiszolgálni.

Papp István, a Solar Markt csoport üzletfejlesztési igazgatója
Papp István, a Solar Markt csoport üzletfejlesztési igazgatója

Az ESG célok és valós energiamegtakarítás eléréséhez viszont egy partnerre lehet szükség, aki a zöldáramot a nemzetközi piacról is be tudja szerezni. A szolgáltatás neve Green Cloud, amely remekül támogatja a skálázódást és a hosszabb távú zöldáramszükséglet-növekedés kielégítését.

A robotika és virtuális valóság eszközei is rengeteg energiát spórolhatnak meg, főleg a tervezés és szimuláció terén. A Jaguar Land Rovernél például a virtuális töréstesztek alkalmazása óriási energia és költségmegtakarítást eredményez – mondta a vállalat STA menedzsere, Hanó Pál.

Lambert Zoltán a WTS Klient ügyvezető partnere szerint az energiasokk után mindenki tudatosabb lett, és számos eszköz áll a vállalatok segítségére, például társasági adókedvezmény, és egyéb állami támogatás is az energetikai célú beruházások ösztönzéséhez. Egy ilyen kihívás leküzdésére kreativitással, innovációval, és szoros összefogással van remény.

Ahol a fenntarthatóság a cég DNS-ében is benne van

Számos globális céget éri az a kritika, hogy működését valójában nem teszi fenntarthatóbbá csak látványos akciókkal, és látszatintézkedésekkel „zöldre mossa” a tevékenységét. A greenwashing jelenséggel ellentétben nem lehetetlen a működés valódi zöldítése, igaz, egy új szemléletformára van szükség, amely azonban gazdasági értelemben is megtérül, az egyre több ösztönző figyelembevételével különösen.

Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere
Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere

A csomagolástechnika olyan iparág, amely egyrészt saját működésén is sokat tud változtatni, hiszen újrahasznosított műanyagból és papírból is készíthetik a csomagolóanyagokat, ugyanakkor a partnereik számára is jelentős megtakarítást jelenthet, ha a termékek csomagolása a fenntarthatóságot, mint kulcsszempontot is figyelembe veszi – válaszolta Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere Tóth András Péter kérdésére. Egy megrendelők számára teljesen újragondoltuk a termékeik csomagolását, olyan megoldásokat kerestünk, amellyel helyet és súlyt tudnak megtakarítani.

Egy évben 120 kamiont tudtak kivenni a logisztikából.

Ez óriási szám, akár költségoldalon, akár környezeti szempontokat figyelembe véve. Úgy gondolom, hogy a mi cégünk DNS-ében benne van a fenntarthatóság, és a körkörös gazdálkodás szemlélete.

Címlapkép és fotók: Portfolio - Stiller Ákos

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

KonyhaKontrolling

Megéri még a nyelvvizsga?

Sokaknak nagy célja, hogy nyelvvizsgát szerezzen, ezzel bizonyítsa tudását, illetve remélhetőleg jobb esélyekkel induljon a munkaerőpiacon. Ebben a bejegyzésben a nyelvtanulás és a nyelvvizsga

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Microsoft logó felhőszoftver