Papp István, a Solar Markt csoport üzletfejlesztési igazgatója
Gazdaság

Így is lehet: 4 napos munkahéttel válaszol a magyar KKV az energiaár robbanásra

Portfolio
Az energiaválság miatt a földgáz és az áram ára is az égbe szökött, nem volt ritka, hogy a vállalatok hússzoros árat is fizethettek az energiáért. A költségek ugyan csökkenésnek indultak, de a Portfolio – MAGE Járműipar 2023 szakértői ugyanakkor egyetértettek abban, hogy az olcsó energia korának vége, és a néhány évvel ezelőtti árakhoz képest is jelentősen magasabb szinten fognak stabilizálódni. Az energiaintenzív iparágak számára ez súlyos versenyképességi hátrányt jelent, különösen úgy, hogy jelentős, akár 40-50 százalékos energiaköltségfelárral is számolni lehetett a nyugat-európai szereplőkkel szemben. Mit tehet ilyenkor egy vállalat, hogy talpon maradjon? Mi jöhet a tűzoltás után, milyen stratégiát kell folytatnia a hosszútávon is sikeres működéshez?

A Portfolio – MAGE Járműipar 2023 konferencia panelbeszélgetésében Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője az energiaköltségeinek megnégyszereződéséről számolt be. A tűzoltás, és az áramszerződések megújítása már csak egy újabb lökés volt az energiahatékonyságot célzó fejlesztések irányába. Kormányzati segítség is érkezett, de egy hazai KKV dolgát sem könnyítette meg, hogy az elektromos energiáért a korábbiaktól eltérően előre kellett fizetni.

Számos egyéb átalakítás mellett - a hazai cégek között szokatlanul - bevezették a 4 napos munkahetet, amely az öntödei technológia sajátosságai miatt jelentős költségmegtakarítást eredményez.

Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője
Győri Imre, a Magyarmet Finomöntöde Kft. ügyvezetője

Teljesen más dimenzióból látja az energiaválság hatásait egy olyan nagyvállalat, mint a DANA, amelynek nemzetközi szinten egy energiabeszerzésre specializálódott cég segíti a munkáját, globális pozícióját kihasználva jelentős árengedményeket tud elérni az energiakerekedőknél. Persze csak úgy lehet költséget megtakarítani, ha a vállalat pontosan tudja, hogy mennyit is fogyaszt, ezért elengedhetetlen egy komplex energiaaudit elvégzése.

Mi már nem vásárlunk olyan berendezést, ami valamilyen energiamenedzsment rendszerbe nem illeszthető bele.

– jelentette ki Tisza-Kiss László, a Dana Hungary Kft. gyárigazgatója.

Az említett komplex energiamenedzsment rendszerek nem csak azért előnyösek, mert energiát lehet velük spórolni, hanem adott energiamennyiség felhasználásával többet is lehet termelni – mondta Hajós Balázs, a Schneider Electric Zrt. értékesítési igazgatója. A különböző energiahatékonysági törekvéseknek kétségkívül a sokkhatás ágyazott meg: míg korábban – bár sokszor tervben volt – a vállalatvezetők inkább halasztották az energetikai beruházásokat, pedig a komplex rendszerek kiépítésével jelentős hatékonyságnövekedést lehet elérni.

járműipar

A helyben termelt megújuló energia (jellemzően napenergia) beillesztése az energiamixbe hosszú távon átlagosan csak a fogyasztás 10 százalékát tudja kiváltani, ezért csak egy jól előkészített zöld stratégiába illesztve lehet kihasználni az előnyeit – mondta Soós Szabolcs, a Solar Markt Csoport pénzügyi igazgatója. A vállalat ezért olyan komplex szolgáltatást nyújt, amelyben az E.ON-al közösen a cég által megtermelt zöldáramot az áramszolgáltató kiegészíti hagyományos energiaforrásból származó energiával, és fix áron biztosítja az ügyfeleknek. Papp István, a csoport üzletfejlesztési igazgatója, előadásában kiemelte, hogy a

zöldáramra hamarosan akkora lesz az igény, amit a termelési oldal nem tud kielégíteni, csupán a kereslet egyharmadát tudja majd kiszolgálni.

Papp István, a Solar Markt csoport üzletfejlesztési igazgatója
Papp István, a Solar Markt csoport üzletfejlesztési igazgatója

Az ESG célok és valós energiamegtakarítás eléréséhez viszont egy partnerre lehet szükség, aki a zöldáramot a nemzetközi piacról is be tudja szerezni. A szolgáltatás neve Green Cloud, amely remekül támogatja a skálázódást és a hosszabb távú zöldáramszükséglet-növekedés kielégítését.

A robotika és virtuális valóság eszközei is rengeteg energiát spórolhatnak meg, főleg a tervezés és szimuláció terén. A Jaguar Land Rovernél például a virtuális töréstesztek alkalmazása óriási energia és költségmegtakarítást eredményez – mondta a vállalat STA menedzsere, Hanó Pál.

Lambert Zoltán a WTS Klient ügyvezető partnere szerint az energiasokk után mindenki tudatosabb lett, és számos eszköz áll a vállalatok segítségére, például társasági adókedvezmény, és egyéb állami támogatás is az energetikai célú beruházások ösztönzéséhez. Egy ilyen kihívás leküzdésére kreativitással, innovációval, és szoros összefogással van remény.

Ahol a fenntarthatóság a cég DNS-ében is benne van

Számos globális céget éri az a kritika, hogy működését valójában nem teszi fenntarthatóbbá csak látványos akciókkal, és látszatintézkedésekkel „zöldre mossa” a tevékenységét. A greenwashing jelenséggel ellentétben nem lehetetlen a működés valódi zöldítése, igaz, egy új szemléletformára van szükség, amely azonban gazdasági értelemben is megtérül, az egyre több ösztönző figyelembevételével különösen.

Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere
Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere

A csomagolástechnika olyan iparág, amely egyrészt saját működésén is sokat tud változtatni, hiszen újrahasznosított műanyagból és papírból is készíthetik a csomagolóanyagokat, ugyanakkor a partnereik számára is jelentős megtakarítást jelenthet, ha a termékek csomagolása a fenntarthatóságot, mint kulcsszempontot is figyelembe veszi – válaszolta Tóth László, a DS Smith Packaging Hungary sales menedzsere Tóth András Péter kérdésére. Egy megrendelők számára teljesen újragondoltuk a termékeik csomagolását, olyan megoldásokat kerestünk, amellyel helyet és súlyt tudnak megtakarítani.

Egy évben 120 kamiont tudtak kivenni a logisztikából.

Ez óriási szám, akár költségoldalon, akár környezeti szempontokat figyelembe véve. Úgy gondolom, hogy a mi cégünk DNS-ében benne van a fenntarthatóság, és a körkörös gazdálkodás szemlélete.

Címlapkép és fotók: Portfolio - Stiller Ákos

orvos
török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orvos