Jelentéstételi sokk helyett digitalizáció:  a döntés a cégvezetőké
Gazdaság

Jelentéstételi sokk helyett digitalizáció: a döntés a cégvezetőké

Portfolio
A várakozások alapján nagy terhet fog a vállalatoknak jelenteni a fenntarthatósági jelentések elkészítése. Első körben legalább 1000-1500 hazai céget érint a jogszabályi előírás, a CSRD alapján pedig a jelentéstételi kötelezettség hamarosan minden magyar középvállalatra vonatkozik majd. A döntés a vezetőké: egy nagyon körülményes procedúra során, akár még büntetést is kockáztatva, analóg módon gyűjtik és dolgozzák fel a jelentéshez szükséges adatokat vagy digitalizálnak. Az biztos, hogy érdemes minél előbb elkezdeni a jelentéskészítési munkára való felkészülést, a DMS One szakértője, Imre Andrea szerint a CSRD irányelv által elvárt adatközpontú jelentéskészítéshez folyamatszemléletű optimalizációra van szükség.

Az Európai Unióban, így Magyarországon is egyértelmű cél, hogy a gazdaság a fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve működjön. Ennek megfelelően erősödik a jogszabályi kényszer: a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló uniós irányelv (CSRD – Corporate Sustainability Reporting Directive) 2024 és 2028 között építi fel a cégek jelentéstételi kötelezettségét, akiknek a korábbinál több fenntarthatósággal kapcsolatos információt kell majd nyilvánosságra hozniuk olyan formában, hogy a befektetők össze tudják hasonlítani azokat más cégek adataival.

CSRD kisokos
Az Európai Parlament 2022 novemberében fogadta el a fenntarthatósággal kapcsolatos vállalati jelentéstételről szóló irányelvet (CSRD), amely a korábban hatályos nem pénzügyi beszámolási irányelvet (NFRD) módosította. A 27 EU-tagállamnak legkésőbb a CSRD hatályba lépését követő 18 hónapban át kell ültetnie az irányelvet a nemzeti jogba. A CSRD része az európai zöld megállapodásnak, amely célja, hogy megteremtse az alapokat ahhoz, hogy az unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

Lejárt a greenwashing ideje

Az irányelv meghatározza, hogy milyen társadalmi és környezeti információkat kell közzétenni a fenntarthatósági jelentésben, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátását, az emberi jogok tiszteletben tartását, a munkavállalók jólétét és egyebeket (pl. ESG szempontrendszer).

Az egységesítés kiemelt jelentőségű: a cégek nem tudják majd zöldebbnek és fenntarthatóbbnak mutatni magukat, mint amilyenek valójában.

Nem domboríthatják ki pozitívumaikat és nem rejthetik véka alá azt, amiben nem tudnak fejlődni. A CSRD irányelv egyik fő célja tehát, hogy véget vessen a “greenwashing”-nak.

A szeptember 12-i Sustainable World konferencián Imre Andrea, a DMS One folyamatfejlesztési tanácsadója is előadást tart. A részletekért kattints!

Magyarországon először a pénzintézeteket és a tőzsdei cégeket éri el a fenntarthatósági jelentések készítésének kötelezettsége, nekik a 2024-es eredményekről 2025-ben számot kell adniuk. A CSRD alapján azonban hamarosan minden magyar középvállalatnak jelentést kell készítenie, először 2026-ban a 2025-ös vállalati tevékenységekről, amely a KPMG számításai alapján ez legalább 1000-1500 magyar céget fog érinteni.

Túl nagy falat a fenntarthatósági jelentés elkészítése?

"A fenntarthatósági jelentések meglehetősen összetett dokumentumok, amelyek elkészítése rendkívül időigényes. Legfőbb jellemzőjük, hogy adat alapon készülnek, amely a központilag kevésbé szabályozott, többféle protokoll és szabvány mentén készített vállalati jelentések esetében is így volt eddig, azonban a CSRD irányelvvel tovább erősödik az adatközpontú jelentéskészítés" – mondta el a Portfolio-nak Imre Andrea, a DMS One folyamatfejlesztési szakértője.

A vállalatoknak minőségi, mennyiségi, előre-és múltba tekintő információkat kell szolgáltatniuk majd az értéklánc egészében, rövid, közép- és hosszú távú időhorizonton.

Ebben az összefüggésben az értéklánc magában foglalja a vállalat saját üzleti tevékenységét, a létrehozott termékeket és szolgáltatásokat, valamint a vállalat üzleti kapcsolatait az unió területén belül és kívül. A vállalatok az irányelv alkalmazásának első három évében csak akkor térhetnek el ettől a nagyon átfogó értékláncra vonatkozó jelentéstételtől, ha indokolják, hogy miért nem állnak rendelkezésre a szükséges információk, illetve hogyan fognak azokhoz a jövőben hozzájutni.

Érdemes tehát időben elkezdeni a jelentéskészítési munkára való felkészülést. Itt csak három alapvető kérdést vetünk fel, amiket végig kell gondolni a vállalati jelentéstételi kötelezettség kapcsán:

  • Hogyan azonosítják és gyűjtik össze a fenntarthatósággal kapcsolatos adatokat?
  • Hogyan kezelik a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási kockázatokat?
  • Hogyan dolgozzák ki a szabályzatokat, célokat és határozzák meg a teljesítménymutatókat?

A vállalatvezetők szembesülnek elsőként a jelentéstételi teherrel, ők gondolják végig először a fenti kérdéseket, és döntik el, hogy digitális megoldások használatával felelnek-e meg a jelentéstételi kötelezettségnek.

Választhatják a nehezebb utat is, hogy előre nem tisztázott folyamatok és adatgyűjtési módszerek mentén állítják elő a jelentési számaikat, ez azonban könnyen a külső audit sikertelenségéhez vezethet

– hangsúlyozta Imre Andrea.

Hogyan támogatja a digitalizáció a fenntarthatósági jelentések elkészítését?

Vegyünk egy fiktív magyar példát, egy 6 telephelyes élelmiszeripari nagyvállalatot. Egy ilyen cég jelentéséből nem maradhatnak ki a hulladékgazdálkodásra vonatkozó adatok, és az erre a területre megfogalmazott fenntarthatósági célkitűzések.

Magyarországon 2015. január 1-jén hatályba lépett a 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet a hulladékkal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségekről. Ez a jogszabály a példában szereplő cég esetében biztosítja, hogy az adat rendelkezésre álljon a fenntarthatósági jelentés hulladékgazdálkodással kapcsolatos részének elkészítéséhez. Kérdés, hogy hogyan gyűjtik ezeket az adatokat, mennyire strukturáltak és feldolgozhatóak? Mit ír a kormányrendelet, mi mindennek kell rendelkezésre állnia?

309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet – hulladékok nyilvántartása

A példaként vett élelmiszeripari nagyvállalat – mint hulladéktermelő – köteles a hulladékáról telephelyenként és hulladéktípusonként nyilvántartást vezetni olyan módon, hogy az a telephelyi hulladékforgalom tételes nyomon követhetőségét biztosítsa egy hatósági ellenőrzések során.

A telephelyi nyilvántartás tartalma (a Korm. rendelet részletesebb, itt csak a fontosabbakat emeljük ki):

  • a telephelyre vonatkozó, Környezetvédelmi Alapnyilvántartó Rendszerbe bejelentett adatok;
  • a telephelyen folyó tevékenységek TEÁOR szám alapján;
  • a hulladék eredete;
  • a hulladék megnevezése, hulladékjegyzék szerinti azonosító kódja;
  • az üzemi gyűjtőhelyre szállítás gyakorisága;
  • a hulladék csomagolási módja;
  • a hulladék fizikai megjelenési formája;
  • különböző mennyiségi adatok: üzemi gyűjtőhelyi mennyiség, tevékenység során képződő mennyiség, kezelésre átadott mennyiség;
  • ártalmatlanítási, hasznosítási, előkezelési azonosító kódok;
  • az egyes hulladékszállítmányok fuvarokmányainak azonosítója;
  • a hulladékmozgásokhoz rögzített időpontok;
  • a hulladékot eredményező technológia megnevezése, TEÁOR kódja;
  • a technológia anyagmérlege;
  • a képződött félkész vagy késztermékek, valamint melléktermékek termelési adatai.

Veszélyes hulladék esetén további veszélyességi jellemzőket is fel kell tüntetni a nyilvántartásban, sőt további rendeletekben meghatározott adatokat is fel kell tüntetni pl. a hulladékká vált gépjárművek, elektronikus berendezések, illetve az elem- és akkumulátorhulladékok vonatkozásában.

A 309/2014. Korm. rendelet 15. § (1) bekezdése kimondja, hogy a hatósági ellenőrzés során az adatszolgáltatásra kötelezett a nyilvántartási dokumentációt köteles átadni vagy az elektronikusan vezetett dokumentációhoz hozzáférést kell biztosítania.

Hulladékbevallási kisokos
A 309/2014. (XII. 11.) Korm. rendelet határozza meg a hulladékokkal kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettséget is, amit hulladékbevallásként szoktak emlegetni. A bevallás elektronikusan az OKIRKAPU-n keresztül teljesíthető, lehet éves vagy negyedéves.

"A példának vett élelmiszeripari cégnél tehát a hulladékok telephelyi nyilvántartási és bevallási kötelezettsége egy adatgyűjtésre és -feldolgozásra épülő, erőforrásigényes tevékenység, ami összetett dokumentációval társul. Az érintett cégek esetében ez egy jó terep a fenntarthatósági jelentéstételt támogató digitalizáció kipróbálására – emelte ki a szoftverfejlesztő és tanácsadó vállalat szakértője. (A hulladékközvetítők, -gyűjtők, -kereskedők, -kezelők esetében még nagyobb teher a nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettség.)

Hulladékbevallás és fenntarthatósági jelentés – nem muszáj belehalni!

A hulladékbevallás és a fenntarthatósági jelentés is a munkafolyamatok során keletkező adatokból állítható össze. Folyamatszemléletű optimalizációra van szükség, amelynél a fő szempont a strukturált adatbázisképzés.

Az adatokat meghatározott formában, lehetőleg automatikusan kell gyűjteni, a manuális adatrögzítés kerülendő.

Elengedhetetlen a rendelkezésre álló rendszerek és eszközök összekapcsolása. A digitális folyamatmenedzsment központjában olyan szoftvernek kell állnia, amely a dokumentumokban szereplő és a folyamatokat leíró adatokhoz egyaránt hozzáfér, képes azokból adatbázist építeni, majd elemzéseket, riportokat készíteni. A megfelelő rendszer kiválasztásához és a folyamatok felépítéséhez érdemes külső szakértőket alkalmazni.

Az eredmény: az ESG szemlélet érvényesítése

A CSRD irányelv szerinti jelentéstételi követelmény valóban bonyolultnak és riasztónak hat. Jól látható, hogy hiába találunk hozzá – a magyar jogrendnek köszönhetően – rendelkezésre álló adatokat, azok használata nem lehetséges digitalizáció nélkül.

Azonban, ha túl vagyunk egy olyan típusú folyamat digitalizálásán, mint amilyen a hulladéknyilvántartás, sokkal könnyebben és magabiztosabban fogunk hozzányúlni minden többszereplős, adatokkal vagy dokumentumokkal dolgozó back office folyamathoz.

A back office folyamatok digitalizálása önmagában jelenthet a vállalatunk számára egy fenntarthatósági célt, amit beleírhatunk a jelentésbe.

A CSRD irányelv ugyanis lényegében egy ESG szempontrendszert érvényesítő jogszabály, a back office digitalizáció az alábbi célmeghatározással illeszkedik ebbe a szempontrendszerbe:

  • Környezeti (Environmental - E): Digitalizációval közel nullára redukálható a papírhasználat, ezzel vízhasználati, erdővédelmi célokat érhetünk el és hulladéktermelésünk is csökken. A folyamatok rövidíthetők, csökkentett energiafelhasználás, kisebb CO2-kibocsátás érhető el.
  • Társadalmi (Social - S): A digitalizáció biztosítja a távmunka hatékonyságát, hiszen megfelelő ellenőrzési eszközöket ad a vezetők kezébe. A távmunka lehetősége támogatja a munkavállalók életminőségének javítását.
  • Irányítási (Governance - G): A digitalizációval elérhető vállalati átláthatóság biztosítja a vállalatok integritását és a jó vezetési gyakorlatokat.

Címlapkép: Getty Images

A cikk megjelenését a DMS One támogatta.

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
romos ház szegénység