Kraken Special Forces soldier Igor Shpatenko patrols the empty streets as fighting continues September 24 2022 in Kupiansk, Ukraine.
Globál

Újabb tömegsírokat találtak a felszabadított harkivi részeken, rendőröket vernek a tüntetők Oroszországban - Háborús híreink hétfőn

Portfolio
Oroszországban lövöldözés tört ki egy iskolában és egy toborzó irodában is. Az ukrán elnök szerint nem blöfföl Putyin az atomfegyverekkel való fenyegetéssel. Komoly problémákat okoznak számos országban a mozgósítás elől menekülő oroszok. Súlyos hiányosságok lehetnek az orosz újoncok kiképzésénél. Cikkünk folyamatosan frissül.

Putyin Lukasenkával találkozott ma

Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Tovább a cikkhez

Az amerikai külügyminiszter megfenyegette Putyint: Szörnyű következménye lesz, ha az oroszok atomot dobnak Ukrajnára

Washington Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyverek bevetésével kapcsolatos burkolt fenyegetésére reagált, súlyos következményekre figyelmeztetve. Az amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy az Egyesült Államok válasza "határozott" lesz.

Tovább a cikkhez

Újabb félmilliárd dollárt ad Amerika Ukrajnának

Az amerikai kormány további 457,5 millió dollárral (192 milliárd forint) támogatja az ukrán bűnüldözési és bűnügyi igazságszolgáltatási hatóságokat - jelentette be hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Tovább a cikkhez

Reagált Putyin szóvivője az olasz választásokra: Oroszország kész az együttműködésre

Az olaszországi parlamenti választások eredménye a köztársaság belügye, Oroszország minden olyan politikai erőt üdvözölni fog, amely kész konstruktívan viszonyulni a kétoldalú kapcsolatokhoz -  jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn újságíróknak.

Tovább a cikkhez

Újabb részletek derültek ki az ukrajnai "népszavazásokról"

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség adatokat közölt a donyeci és herszoni népszavazásokon való részvételi arányokról. Eközben ukrán források arról számolnak be, hogy más városokból kellett embereket buszoztatni, hogy ezeket az amúgy is vitatható számokat a számokat el lehessen érni

Tovább a cikkhez

Újabb részletek derültek ki az ukrajnai "népszavazásokról"

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség adatokat közölt a donyeci és herszoni népszavazásokon való részvételi arányokról. Eközben ukrán források arról számolnak be, hogy más városokból kellett embereket buszoztatni, hogy ezeket az amúgy is vitatható számokat el lehessen érni.

Tovább a cikkhez

Nagyon nem akarnak háborúzni az oroszok: újabb toborzóirodát akartak felgyújtani

Előzetes letartóztatásba helyeztek a kalinyingrádi területhez tartozó Csernyahovszkban egy orosz állampolgárt, aki egy sorozási hivatal felgyújtásával próbálkozott - írta meg a RIA hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Felelevenedtek a közvetett tárgyalások az ukrán és az orosz fél között

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője közölte, hogy kész tárgyalásokat folytatni Oroszországgal és Ukrajnával a zaporizzsjai atomerőmű körüli, biztonságos védőövezet létrehozásáról - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Újabb tömegsírokat fedeztek fel a felszabadított ukrán településeken

Az ukrán hatóságok két újabb tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyében lévő, orosz megszállás alól felszabadított Izjum városban - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CBS amerikai hírtelevíziónak adott interjújában, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Tovább a cikkhez

Rettegnek az ukránok: a népszavazás után őket is behívhatják az orosz hadseregbe szolgálni

Az oroszok által megszállt Melitopol ukrán lakosai attól tartanak, hogy behívóleveleket kapnak az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás után. A száműzött polgármester beszámolója szerint az orosz megszállás alatt lévő területeken egyes lakosokat fegyverrel kényszerítettek szavazásra - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Számos ország vásárolna a félelmetes török Bayraktar drónokból

Törökország hétfőn közölte, hogy Malajzia és Indonézia élénk érdeklődést mutatott fegyveres drónok vásárlása iránt a török Baykar védelmi cégtől, amely több országnak is szállított már fegyvereket drónok harctéri sikerei után.

Tovább a cikkhez

Újabb tömegsírokat találtak Izjum mellett

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint két, több száz ember holttestét tartalmazó tömegsírt találtak Izjum mellett, számol be róla a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Radikális megoldáshoz nyúlhattak az oroszok a menekülő tartalékosok megállítására

Az oroszországi részleges mozgósítás hatására rengeteg katonakorú férfi kísérelte meg elhagyni az országot, a Grúz határnál ugyanakkor egészen különleges helyzet alakult ki: a grúz hatóságok egy nem kifejezetten szokványos feltételhez kötik az orosz lakosok határon való átkelését, Moszkva pedig kétségbeesetten igyekszik visszafordítani a menekülőket a határról.

Tovább a cikkhez

Fordulat az orosz-EU kapcsolatokban

A TASzSz orosz hírügynökség beszámolója alapján felmentették a tisztsége alól Vlagyimir Csizsovot, Oroszország állandó képviselőjét az Európai Unióban.

Tovább a cikkhez

Széthulló orosz propaganda: már a Kreml is bizonytalankodik, egymásnak esnek a tisztviselők a mozgósítással kapcsolatban

A Kreml hétfőn közölte, hogy nem született döntés Oroszország határainak lezárásáról, miközben a sorkötelezett korú férfiak elvándorlása azóta tart, hogy Vlagyimir Putyin elnök múlt szerdán részleges mozgósítást hirdetett. Közben magas rangú orosz tisztviselők esnek egymásnak a határlezárással kapcsolatos kérdésben - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Döntött a Putyin által kiszemelt ország az orosz mozgósítással kapcsolatban

Moldova visszavonhatja állampolgárságát azoktól az állampolgáraitól, akik bevonulnak Oroszország oldalán harcolni Ukrajnában. A behívóleveleket olyan moldovai lakosok kaphatják meg, akik orosz útlevéllel is rendelkeznek - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Áll a bál a mozgósítás miatt Oroszország egyik legproblémásabb régiójában: már rendőröket vernek a tüntetők

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentése az egész országot megrázta, úgy tűnik, hogy egy híresen problémás régióban az eddig látottaknál is erősebb ellenállás alakult ki. A kaukázusi Dagesztán lakói az interneten keringő számtalan felvétel alapján rendőröket lincselnek, úttorlaszokat emelnek, és az orosz elnök plakátjait égetik.

Tovább a cikkhez

Mindent beleadnak az ukránok az offenzívába, brutális videók jönnek a frontvonalról

Úgy néz ki, az ukránok jelentős mennyiségű erőforrást fektetnek a most már átfogó, országos szinten zajló ellentámadásba, mielőtt a mozgósított orosz katonák megérkeznek a frontvonalra. Több hadszíntéren is egészen durva csaták bontakoztak ki a megszállt területeket védő oroszok és az ukrán haderő közt. Úgy tűnik, Harkiv megyében továbbra is jól állnak az ukránok, míg Herszonnál nehezebb helyzetben vannak. A Donbasz térségéből vegyes hírek érkeznek.

Tovább a cikkhez

Elismerte Putyin séfje: titokban ő alapította meg a rettegett Wagner-csoportot

Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember vendéglátóipari cégének sajtószolgálata hivatalosan is elismerte, hogy Prigozsin a hírhedt orosz zsoldosalakulat, a Wagner-csoport alapítója - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Lövöldözés volt egy oroszországi városban, több halott is van

Fegyveres támadás történt az oroszországi Izsevszk városában egy iskolában. A 88-as számú iskolában történt lövöldözés következtében kilenc ember meghalt, körülbelül 20-an megsérültek, a támadó öngyilkos lett - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Nem akart háborúba menni, inkább lelőtte a sorozótisztet az orosz katona

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-i bejelentése, melynek értelmében megközelítőleg 300 ezer tartalékos katonát terveznek mozgósítani, és Ukrajnába szállítani megrázta az orosz közvéleményt. A közösségi médiában gyorsan terjedtek a tüntetésekről, verekedésekről, és elavult felszerelésről készült felvételek, a hétvégén azonban eddig példátlan eseményre került sor: az internetre több forrásból is felkerült az a videó, melyen egy szibériai sorozóirodában történt lövöldözés látható.

Tovább a cikkhez

Odesszára is lecsaptak a félelmetes Sahed-drónok

Irán által gyártott, Sahed-136-os drónok csaptak be az ukrajnai Odessza térségében, megsemmisítve egy katonai objektumot – írja több orosz és ukrán forrás.

Tovább a cikkhez

Volt NATO-vezető: Putyin kétségbe van esve, de nem fog atomfegyvert használni

Igencsak kétségbeesett lépéseket hoz Vlagyimir Putyin az ukrajnai háborúval kapcsolatosan – véli James Stavridis nyugalmazott tengernagy, a NATO-erők volt európai főparancsnoka (SACEUR). Ettől függetlenül a volt katonai vezető szerint Putyin nem fog atomfegyvert használni Ukrajnában.

Tovább a cikkhez

Jelentett a hírszerzés: komoly gondolok vannak az orosz újoncok kiképzésénél

Ma is közzétette napi jelentését a brit védelmi minisztérium. Ebben az orosz újoncok kiképzésével kapcsolatos potenciális problémákra hívták fel a figyelmet.

Tovább a cikkhez

Nem várt helyről érkezett a pofon Putyinnak: szövetségese is elutasítja a népszavazásokat Ukrajnában

Kazahsztán bejelentette, nem fogja elismerni Oroszország annexióját Ukrajna keleti régióiban, függetlenül az ott tartott népszavazások eredményeitől - írta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

A világ egyik legmodernebb fegyverét is átadta az USA Ukrajnának

A Reuters értesülései szerint az Egyesült Államok leszállította Ukrajnába az amerikai gyártmányú NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System – Nemzeti Fejlesztett Föld-Levegő Rakétarendszer) légvédelmi rendszer első példányait.

Tovább a cikkhez

Az ukrán-magyar határszakaszon 6201-en léptek be vasárnap Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5569-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 205 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Vonattal vasárnap 75 ember, köztük 24 gyermek érkezett Budapestre az ukrajnai háború elől menekülve - tudatta az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

(MTI)

Fokozódó problémák a mozgósításnál, iráni kamikáze drónokat vetnek be az oroszok - Háborús híreink hétfőn

Vasárnapi híreink:

Címlapkép: Paula Bronstein /Getty Images

Nagy bajban a Putyin által kiszemelt ország, a kormány lemondását követelik

Ezrek tüntettek vasárnap a moldovai fővárosban, Chisinauban a nyugatbarát kormány lemondását követelve a szárnyaló energiaárak és infláció miatt.

Tovább a cikkhez

Japán attól tart, hogy Putyin nukleáris fegyvereket vethet be

Japán úgy döntött, hogy megtiltja a vegyi fegyverekkel összefüggésbe hozható áruk Oroszországba történő exportját, így egy újabb szankcióval büntetik Moszkvát az ukrajnai invázió miatt. A keleti ország kijelentette, "mélységesen aggasztja" a nukleáris fegyverek esetleges használata - közölte hétfőn Macuno Hirokazu japán kabinetfőtitkár a Reuters beszámolója szerint.

Tovább a cikkhez
auto-benzinkut-uzemanyag-kanna-no
Emmanuel Macron NATO Oroszorszag
áram
Putyin lépett a szennyezett kőolaj ügyében
bankautomatamaszk

Ricardo Hazlitt és az infláció

A nagyszerű Henry Hazlitt és az infláció természete címmel ma posztom olvasható a kiváló publicista, Seres László...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Díjmentes online előadás
December eleji részvénymustra, aktualitások, grafikonok, értékeltségek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Könyvelő munkatárs

Könyvelő munkatárs
2022. november 30.
Agrárszektor Konferencia 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
kijev-katona-fust-orosz-ukran-haboru