Izraelen és Iránon a világ szeme: számok és térképek mutatják a fokozódó feszültséget
Globál

Izraelen és Iránon a világ szeme: számok és térképek mutatják a fokozódó feszültséget

Portfolio
Kevesebb mint egy héttel ezelőtt Irán rakétatámadást indított Izrael ellen, ma pedig a harmadik legnagyobb iráni város közelében történt válaszcsapás. Hol a legintenzívebb az érdeklődés az iráni-izraeli konfliktus miatt? Mekkora az érdeklődés az orosz-ukrán háborúhoz képest? Megnéztük a Google Trends adatait.

Izraelen és Iránon a világ szeme

Nincs egy hete, hogy Teherán nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Izrael területe ellen, azóta pedig az egész világ azt találgatja, hogy Jeruzsálem milyen választ ad majd a perzsa hatalomnak.

A legsúlyosabb lépéssel április 19-én hajnalban éltek az Izraeli Védelmi Erők (IDF), amikor drónokkal támadtak néhány kiemelkedő objektumra az Irán harmadik legnagyobb városa, Iszfahán közelében, ahol működésbe lépett a légvédelem, miután idegen támadó eszközöket észleltek a légtérben. A hírek szerint a célpontok között egy jelentős légibázis, valamint egy nukleáris létesítmény volt.

Fontos megjegyezni, hogy egyelőre sem Irán, sem pedig Izrael nem ismerte el, hogy Jeruzsálem keze lett volna a támadásban, csak a nemzetközi sajtó kezeli kész tényként az IDF részvételét.

Hírszerzési forrásokra hivatkozva a CNN arról ír: Irán nem fog semmilyen válaszcsapást tenni a területét ért támadás miatt.

Az iráni-izraeli konfliktus iránti érdeklődés a Google Trendsben

Nemrég bemutattuk a Google Trends alapjait, a Google Trends használatának főbb tudnivalóit, és összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

A Google Trends adatait megvizsgálva, az elmúlt 30 nap világszíntű kereséseit alapul véve látható, hogy az „Irán” és „Izrael” témákat vizsgálva jelentős intenzitásnövekedés volt tapasztalható, amelynek csúcsa egyértelműen az április 14-i iráni támadás volt, jelenleg pedig ismét felívelő szakaszban vagyunk.

A témakörök olyan kifejezéscsoportok, amelyek az összes nyelvben egy dologgal kapcsolatosak. A keresési kifejezés alatt témaköröket is találhat. Ha például rákeresünk a London kifejezésre, és kiválasztjuk témakörként, akkor a keresés olyan témákkal kapcsolatos találatokat is tartalmaz majd, mint az „Egyesült Királyság fővárosa” és a „Londres”, amely London spanyol neve.

Iran-Izrael-30-nap-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

Fontos megjegyezni: a 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. 

A Google Trends szaggatott vonala hiányos adatokat jelent: ez voltaképp a Google előrejelzése arról, hogy a keresőkifejezés hogyan fog teljesíteni a közeljövőben.

Amennyiben vizsgálatunk régióját Magyarországra szűkítjük, hasonló grafikont kapunk, szintén április 14-i csúcsértékkel.

Iran-Izrael-30-nap-Magyarorszag
Kép forrása: Google Trends

Az Irán és Izrael közötti konfliktus iránti relatív érdeklődés megvizsgálásához segítséget nyújt számunkra, ha összevetjük az orosz-ukrán háború két országához kapcsolódó keresésekkel. Az összehasonlításban jól látható, hogy az „Oroszország” és az „Ukrajna” témájú keresések megelőzték a másik két országot, azonban a közel-keleti feszültség növekedésével már az „Irán” és az „Izrael” tematikájú keresések domináltak.  

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-30-nap-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

A magyarországi keresések itt is hasonló képet mutatnak, azonban sokkal tovább tartott és sokkal nagyobb volt az orosz-ukrán háború felei iránti érdeklődés dominanciája, mint amit a világszíntű adatok esetében láthattunk.

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-30-nap-Magyarorszag
Kép forrása: Google Trends

Az „Izrael” téma elmúlt 30 napi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva a Google Trends térképe szerint a világon Izraelben, Palesztinában, Libanonban, Iránban és Jordániában volt a legnagyobb az érdeklődés.

A Google Trendsben ezek az értékek 0-tól 100-ig terjedő skálán vannak feltüntetve, amelyen a 100 azt a helyet jelöli, ahol a keresések összesített számához képest a legnagyobb a népszerűség; az 50-es érték azt a helyet jelöli, ahol a népszerűség feleakkora. A 0 pedig azt a helyet jelöli, ahol nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

Megjegyzés: A nagyobb érték nagyobb arányt jelent az összes lekérdezéshez képest, nem pedig nagyobb abszolút értékű lekérdezésszámot. Például egy apró ország, ahol a lekérdezések 80%-a a banánnal kapcsolatos, kétszer akkora pontszámot kap, mint egy óriási ország, ahol a lekérdezéseknek csak a 40%-a vonatkozik a banánra.

Izrael-30-nap-VIlagszerte-terkep
Kép forrása: Google Trends

Az „Irán” téma elmúlt 30 napi internetes keresési statisztikáit megvizsgálva a Google Trends térképe szerint a világon Iránban, Afganisztánban, Izraelben, Irakban és az Egyesült Arab Emírségekben volt a legnagyobb az érdeklődés.

Iran-30-nap-Vilagszerte-terkep
Forrás: Google Trends

Az „Izrael” témához kapcsolódó témakörök és a kapcsolódó lekérdezések jól láthatóan az Izrael és Irán közötti konfliktushoz szorosan kapcsolódó témák (pl. Irán-Izrael proxy háború, támadás, Forradalmi Gárda) és kifejezések.

Izrael-30-nap-VIlagszerte-kapcsolodo
Kép forrása: Google Trends

Az iráni-izraeli konfliktust érdemes nagyobb távlatban is összevetni az orosz-ukrán háborúval: a kereséseket 2022-től vizsgálva látható, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete hozta a legkiemelkedőbb értékeket a két fél esetében, míg Izrael esetében az országot ért októberi terroristatámadás okozta a legintenzívebb érdeklődést, a mostani iráni támadás és az azt követő események látható emelkedést mutatnak.

Iran-Izrael-Oroszorszag-Ukrajna-2022-ota-Vilagszerte
Kép forrása: Google Trends

A cikket a Google támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Béketárgyalás lesz az ukrajnai háború lezárásáról, de máris jött egy igazán rossz hír

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal percről percre ukrajna oroszország