Balaton vs. Adria: kiszámolták, hol éri meg jobban nyaralni
Gazdaság

Balaton vs. Adria: kiszámolták, hol éri meg jobban nyaralni

Portfolio
A friss kutatás 7 éjszakás nyaralást hasonlított össze az Adria partján, illetve a Balatonnál egy pár, és egy négy tagú család esetében. Nyertesként a Balaton jött ki, de sok kategóriában elenyésző a különbség.

A Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos főmunkatársa, Sulyok Judit mutatta be előadásában a kutatás részleteit a Balaton Konferencia 2024-en, Veszprémben. A kutatáshoz 7 éjszakára vizsgálták meg a szálláshelyeket egy júniusi, egy júliusi és egy augusztusi időpontban, a booking.com és a szállás.hu platformjait használva. A helyszínek tekintetében a legnépszerűbb balatoni városokat vetetették össze, a minimum 40 ezer magyar vendégéjszakát realizáló tengerparti úti célokkal. A költségelemeket pedig

  • a közlekedés
  • a szállás (szálloda, apartman, kemping)
  • az étkezés
  • és a látnivalók

képezték.

Egy pár esetében egy szállás (kemping önellátással, apartman önellátással, szállodai félpanzióval, szállodai reggelivel) Horvátországban 500-970 ezer forint, amíg ugyanezen kategóriák a Balaton esetében 470-685 ezer forint között mozognak.

STA_9685
Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszék, Balatoni Turisztikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa

Egy négy tagú család esetében (két felnőtt, két gyerek) ugyanez Horvátországban az említett kategóriákban 600 ezer-1,8 millió forintig terjed, amíg a Balatonon 630 ezer és 1,18 millió forint között mozog.

A kategóriákat külön-külön megvizsgálva

egyedül a családi nyaralás legolcsóbb kategóriájában (kemping önellátással) jön ki olcsóbban a horvát nyaralás, itt 25 ezer forinttal jár jobban a család (605 ezer vs. 630 ezer forint), ha a tengerre megy.

Az önellátó apartmanban már 30 ezer forinttal drágább az Adria (830 ezer Ft vs. 860 ezer Ft), a félpanziós szállodánál már 235 ezer forint a különbség a Balaton javára, a szálloda reggelinél pedig már közel 600 ezer forint a differencia.

A páros utazásnál a legolcsóbb kategóriában 30 ezer forinttal olcsóbb a Balaton, az apartmannál már 120 ezer forint a különbség, ugyanennyi a szálloda félpanzió kategóriában, a szálloda reggelinél pedig közel 200 ezer forinttal olcsóbba a Balaton parti nyaralás.

A nyarat nagyon könnyű eladni

A balatoni vendéglátás az elmúlt években hatalmasat fejlődött, mára számtalan olyan étterem működik a tó körül, amely országosan jegyzetté vált. Egyre szélesedik a választék, de továbbra is kellenek a helyi összefogások és a jó alapanyagok, amiről Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke kérdezte a Turizmus és vendéglátás a tó körül c. panelbeszélgetés résztvevőit.

Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke
Csapody Balázs, a Kistücsök Étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke

Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka tulajdonosa, a Balatoni Kör elnöke elmondta, hogy a tagjaik nagy része immár egész évben nyitva van, ők egész éves Balatont szeretnének, egész éves egységekkel. Szépen fejlődik a vendéglátás és a borászat, egyre komolyabb kínálat van a gasztronómiai vonalon, ami viszont nem jelenik meg a pálinkakínálatban megfelelő mértékben. “Egyre több fajta bor érhető el a térség éttermeiben, a borászatok nagyon sokat fejlődtek az utóbbi időben, ezeket azonban még jobban ki lehetne használni turisztikai szempontból, akár látogatások szervezésével.”

Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka tulajdonosa, a Balatoni Kör elnöke
Pach Gábor, a Fenegyerek Pálinka tulajdonosa, a Balatoni Kör elnöke

Szetlik Gergő, a Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgatója szerint nagyon fontos, hogy jó legyen a szolgáltatások minősége. A helyi alapanyagok felhasználásáról elmondta, hogy náluk a húsfelvágottak, sajtok és az összes péktermék a térségből származik, a vendégek pedig nagyon értékelik ezeket a helyi termékeket, “a kis dolgok is ugyanolyan fontosak, nem lehet rosszat adni nekik, és a legjobb, ha szolgáltatáscsomagban gondolkodunk”.

Szetlik Gergő, a Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgatója
Szetlik Gergő, a Club Tihany Resort tulajdonos-vezérigazgatója

Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club igazgatója úgy gondolja, hogy mindig az adott évszakhoz kell igazodni, és mivel a Balatonon akár még télen is lehet vitorlázni, ajánlott a vendéglátó egységek folyamatos nyitvatartása, “azonban kizárólag a minőség adható el”. A vitorlásturizmus mértéke az utóbbi években növekedésnek indult, ebben a folyamatban a személyes ajánlás különösen fontos. Mostanra hozzávetőlegesen 10 ezer hajó van a Balatonon, és a vitorlázók is igénylik, hogy a kikötői vendéglátóhelyek elérhetőek legyenek, “a téli időszakban is fontos, hogy legyen ezeken a helyeken fogadókészség”.

Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club igazgatója
Böröcz István, a Balatonfüredi Yacht Club igazgatója

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a balatoni turizmus kis szeletét jelenti csak a balatoni horgászat, azonban az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az ide érkező horgászok számára. Egy évben mintegy 100 ezer horgász fordul meg a tónál, ahol a nyár ugyanúgy zajlik, mint más turisztikai ágazatokban, ezért számukra a fő csapásirány a tavasz és az ősz, ezt szeretnék erősíteni a továbbiakban.

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója

A balatoni hal az EU által elismert, oltalom alatt álló földrajzi jelzésű termék védjegyet kapott 2021-ben. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nél évek óta dolgoztak ezért a sikerért, ami elsősorban a fogyasztói bizalom építése miatt fontos. “Ha teljesen nem is oldottuk meg a balatoni hal hiányát, azok a vendéglátó egységek, akiknek van erre igénye, hozzáférnek egész évben.”

További cikkeink a Balaton Konferencia 2024-ről:

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Válságban az autóipar, hatalmas a zuhanás
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
mitch mcconell