Ingatlan

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?

Ditróy Gergely
Most már hivatalos, hogy befagyott a TóPARK projekt első ütemének finanszírozása. A cég legfrisebb közleményében tájékoztatott arról, hogy az Eurohypo AG 2010 szeptembere óta szünetelteti a folyósítást, így a beruházó nem tudja a további kifizetéseket eszközölni. A munkálatok leállásának okára ugyan megkaptuk a választ, az eddig 47%-os előbérlettel rendelkező irodakomplexum konkrét bérlőit, a jelenlegi első ütem átadását, valamint a leendő fázisok kivitelezését és finanszírozását azonban továbbra is homály fedi. De hogy is jutottunk el 2010 végéig?

1 2 3

A kezdetek.
Több mint három évvel ezelőtt, 2007 augusztusában írtunk először, az eddigi egyik legnagyobb, komplex város- és ingatlanfejlesztésről, a TóPARK fantázia névre keresztelt projektről. A kezdetekkor összesen 140 hektárosra megálmodott új várost, 13 év alatt, összesen több mint 300 milliárd forintból, az M0, M1 és M7-es autópályák által határolt aranyháromszögben kívánta megvalósítani a Walker & Williams Investment Group (WWIG). Az eredeti tervek szerint, az első ütemben 2010 végéig, 100,000 négyzetméter iroda, és 168 bérlakás, illetve apartman került volna átadásra.

Az első híreket Petrovszky Gábortól, a Walker & Williams magyarországi képviselőjétől kapta a szakma a fejlesztésről, aki még 2007 nyarán úgy nyilatkozott, hogy a hatalmas területen Európa egyik legnagyobb irodaparkját és szolgáltató, innovációs központját szeretnék megvalósítani. Az akkori hírek szerint a projekt első lépéseit az OTP Bank és az Eurohypo finanszírozta. Petrovszky azt is elárulta, hogy egyedülálló módon csak a projekt előkészítése 3 milliárd forintba került, a kivitelező pedig a Deutsche General Bau lesz, amely számos magyar alvállalkozó bevonásával hajtja majd végre a fejlesztést.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Ugyanekkor Takács Péter, a projekt értékesítési vezetője úgy nyilatkozott, hogy második ütemként, szintén 2010-re készül el az egyelőre csak látványterveken látható, 200,000 négyzetméteres bevásárlóközpont is. Továbbá hozzátette, hogy a társaság a 10 euró alatti irodabérleti díjjal a B kategóriás irodaházak bérlőit is meg kívánja célozni.

A nyári bejelentést követően, még 2007 novemberében készítettünk interjút a beruházó WWIG hazai vezetőjével Petrovszky Gáborral, aki jelenleg is a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) alelnöke. Az interjúban többek között fény derült a beruházó cég tulajdonosi hátterére, a szembetűnően alacsony bérleti díjakkal kapcsolatos koncepcióra, a fejlesztési stratégiára, és több egyéb részlet mellett, Petrovszkynak a budapesti luxuslakások árazásával kapcsolatos véleményére is.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Az interjú során az egyik első, és talán szakmai szempontból legfontosabb kérdés, a megaberuházást beindító cég hátterére vonatkozott. A beszélgetésből hamar kiderült, hogy a Biatorbágyon és Törökbálinton létesülő koncepció mögött, az a már említett Walker & Williams áll, mely kb. tíz évvel ezelőtt vásárolta az első projektjét hazánkban, mely egy Márvány utcai irodaház volt. "Ez egy tipikusan Európára létrehozott befektetési alap, akkor londoni székhellyel indult, de a valós ügyvezetés Svájcból történt. Svájcban a Deutsche Bank-portfolióba tartozó DBMG látja el a tulajdonosi felügyeletet, ők adják az instrukciókat, tőlük kérünk forrást, ha szükség van rá. Tehát a DBMG által gründolt alap vagyunk, amit az ő saját befektetői jegyeznek", mondta a cég képviselője.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Ausztria választás
Challenger 2
Leopard
Tunézia választás
Kormányablak
Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni, és milyen eszközöket érdemes használni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
salamon-szigetek-marovo