Ingatlan

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?

Most már hivatalos, hogy befagyott a TóPARK projekt első ütemének finanszírozása. A cég legfrisebb közleményében tájékoztatott arról, hogy az Eurohypo AG 2010 szeptembere óta szünetelteti a folyósítást, így a beruházó nem tudja a további kifizetéseket eszközölni. A munkálatok leállásának okára ugyan megkaptuk a választ, az eddig 47%-os előbérlettel rendelkező irodakomplexum konkrét bérlőit, a jelenlegi első ütem átadását, valamint a leendő fázisok kivitelezését és finanszírozását azonban továbbra is homály fedi. De hogy is jutottunk el 2010 végéig?

1 2 3

A kezdetek.
Több mint három évvel ezelőtt, 2007 augusztusában írtunk először, az eddigi egyik legnagyobb, komplex város- és ingatlanfejlesztésről, a TóPARK fantázia névre keresztelt projektről. A kezdetekkor összesen 140 hektárosra megálmodott új várost, 13 év alatt, összesen több mint 300 milliárd forintból, az M0, M1 és M7-es autópályák által határolt aranyháromszögben kívánta megvalósítani a Walker & Williams Investment Group (WWIG). Az eredeti tervek szerint, az első ütemben 2010 végéig, 100,000 négyzetméter iroda, és 168 bérlakás, illetve apartman került volna átadásra.

Az első híreket Petrovszky Gábortól, a Walker & Williams magyarországi képviselőjétől kapta a szakma a fejlesztésről, aki még 2007 nyarán úgy nyilatkozott, hogy a hatalmas területen Európa egyik legnagyobb irodaparkját és szolgáltató, innovációs központját szeretnék megvalósítani. Az akkori hírek szerint a projekt első lépéseit az OTP Bank és az Eurohypo finanszírozta. Petrovszky azt is elárulta, hogy egyedülálló módon csak a projekt előkészítése 3 milliárd forintba került, a kivitelező pedig a Deutsche General Bau lesz, amely számos magyar alvállalkozó bevonásával hajtja majd végre a fejlesztést.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Ugyanekkor Takács Péter, a projekt értékesítési vezetője úgy nyilatkozott, hogy második ütemként, szintén 2010-re készül el az egyelőre csak látványterveken látható, 200,000 négyzetméteres bevásárlóközpont is. Továbbá hozzátette, hogy a társaság a 10 euró alatti irodabérleti díjjal a B kategóriás irodaházak bérlőit is meg kívánja célozni.

A nyári bejelentést követően, még 2007 novemberében készítettünk interjút a beruházó WWIG hazai vezetőjével Petrovszky Gáborral, aki jelenleg is a Magyar Ingatlan Szövetség (MAISZ) alelnöke. Az interjúban többek között fény derült a beruházó cég tulajdonosi hátterére, a szembetűnően alacsony bérleti díjakkal kapcsolatos koncepcióra, a fejlesztési stratégiára, és több egyéb részlet mellett, Petrovszkynak a budapesti luxuslakások árazásával kapcsolatos véleményére is.

Befagyott a finanszírozás - Borul a TóPARK?
Az interjú során az egyik első, és talán szakmai szempontból legfontosabb kérdés, a megaberuházást beindító cég hátterére vonatkozott. A beszélgetésből hamar kiderült, hogy a Biatorbágyon és Törökbálinton létesülő koncepció mögött, az a már említett Walker & Williams áll, mely kb. tíz évvel ezelőtt vásárolta az első projektjét hazánkban, mely egy Márvány utcai irodaház volt. "Ez egy tipikusan Európára létrehozott befektetési alap, akkor londoni székhellyel indult, de a valós ügyvezetés Svájcból történt. Svájcban a Deutsche Bank-portfolióba tartozó DBMG látja el a tulajdonosi felügyeletet, ők adják az instrukciókat, tőlük kérünk forrást, ha szükség van rá. Tehát a DBMG által gründolt alap vagyunk, amit az ő saját befektetői jegyeznek", mondta a cég képviselője.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
aldishutterstock