Ingatlan

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?

Portfolio
Egymásnak feszülő érvek, pozitív és negatív jövőképek, eltérő irányú várakozások, és parázs szakmai viták is tarkították a Portfolio.hu első, kizárólag a kiskereskedelmi ingatlanpiaccal foglalkozó Retail 2011 rendezvényét. A rendezvény az egymásnak néhol szöges ellentétben lévő vélemények miatt izgalmas, tanulságos és a résztvevők számát tekintve is sikeres eseménynek bizonyult. Egyértelmű konklúzió, egy biztos piaci stratégia, vagy a jövőbeni növekedés várható mértékével kapcsolatos várakozásokra vonatkozó egységes válasz sajnos nem született, de a többféle nézőpont közül vérmérséklettől függően válogathattak a résztvevők.
Az első szekcióban a tulajdonosi oldal kapott jelentős szerepet. A beszélgetés résztvevői voltak a top három budapesti bevásárlóközpont között számon tartott WestEnd tulajdonosa, a TriGranit kiskereskedelmi vezetője, a szintén top hármas Árkád tulajdonosának képviselője, továbbá a regionális érdekeltséggel rendelkező Portico Investment, valamint a hazai kiskereskedelmi piacon leginkább "strip-mall"-jairól ismert Mosaic hazai vezetője. Ők próbálták megválaszolni a válság nehézségeit, a jelen kihívásait, illetve a jövő lehetőségeit firtató kérdéseket.

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?
Deutsch Krisztina, a TriGranit kiskereskedelmi vezetője elmondta, hogy a WestEndben továbbra sem okoz gondot, hogy fenntartsák a válság előtti bérleti díj szinteket, ami szerinte alapvetően azt jelenti, hogy az igazán jó retail termékek valóban ellenállnak a válság negatív hatásainak.

Hermán Róbert, a Portico Investment akvizíciós igazgatója szerint nagyon sokan elhagyják a kisker piacot, ami értelemszerűen új lehetőséget jelent bizonyos piaci szereplők számára. Ilyen piaci szereplőknek számítanak a diszkontáruházak és az alsó középkategóriás kiskereskedők. Ezzel egyetértett Deutsch Krisztina is, aki szerint jellemzően az alsó és a felső kategória viszonylag jól megy, azonban a középkategóriában komoly gondok vannak. Vagyis a TriGranit szakembere szerint a bérleti díj szintek egy jó termék esetében kiegyenlítődnek, azonban mindez a középkategória visszaszorulásával történik meg.

A Mosaic Property magyarországi ügyvezető igazgatója szerint Budapesten még elviselhető a helyzet, de vidéken hatalmas gondok vannak. Érzése szerint a vidéki bevásárlóközpontok a fővárosi vásárlóerő feléből kell megéljenek. Horváth Péter hozzátette, hogy Kelet-Magyarország ilyen szempontból még rosszabb helyzetben van, de a Dunántúlon is vannak - kiskereskedelmi szempontból - nagyon rosszul működő városok, amire példának Nagykanizsát említette a szakember. A Mosaic vezetője szerint a válság még csak most kezdődik, hiszen szerinte semmilyen makrogazdasági fundamentum nem indokolja a vásárlóerő hazai növekedését.

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?
Gyalay-Korpos Gyula, az ECE Projektmanagement Budapest Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy még egy olyan stabil cégnek, mint az ECE, is mennyire meg kell küzdenie a finanszírozásért, hiszen a jelenlegi szegedi fejlesztésükhöz is 40 százalékos előbérleti feltöltöttséget követelt meg a finanszírozó.

A két kiváló és szakmailag hasznos előadás után, melyet a CBRE vezető elemzője Borbély Gábor, illetve a Wolf Theiss két ügyvédje Dr. Erdős Gábor és Dr. Tóth János tartottak, a bérlők kaptak szerepet a második felvonásban.

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?
Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója szerint, a válságnak vége, és náluk a fejlődés mértéke már kétszámjegyű. Az előremenekülés stratégiája kifizetődött. A cég a divatpiacon a kevés nyereséges vállalkozás közé tartozik, mivel proaktívak voltak. Véleménye szerint nem probléma az új fejlesztések elmaradása, mivel eléggé telített a piac és a minőségen is még mindig van mit javítani. Berendi véleménye szerint a vasárnapi nyitva tartás már nem kérdés, de számukra a vasárnap veszteséges napnak számít, így cégként megérné a törvény, de a dolgozók közel 10%-át azonnal el kéne bocsátaniuk, ami nem lehet senkinek sem a célja.

Fajcsi Róbert, az Euronics kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy az aranyéveknek számító 2007-es év után folyamatos zuhanás jellemezte a piacot, az idei év stabilizációs jelei után a jövőben átfordulhat pozitív irányba a tendencia, így növekedhet a kiskereskedelem volumene. Az igazgató elmondta, hogy az Euronics 62 üzletéből jelenleg is mindössze 15 van nyitva vasárnap, melyek közül mindegyiket egyedileg vizsgálták meg. Ahol nyitva tartanak, ott az igény befolyásolja ezt, így nem örülnének egy számukra negatív törvény bevezetésének.

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?
A Drogerie Markt magyarországi cégvezetője, Görgey András úgy vélte a kommunikáció az egyik legfontosabb eszköz a stabilitás, illetve a növekedés megteremtéséhez. A dm cégvezetője szerint a bérleti szerződések újratárgyalásában inkább pozitívak a tapasztalatai, a tárgyalások végén mindig sikerült megegyezni. A hazai dm vezetője szerint, a vasárnapi nyitva tartás rövid távon igen, de hosszú távon nem érintené negatívan a forgalmat, azonban durva beavatkozásnak tartja a kívülről való ráhatást. Ezt elsősorban a piac belső folyamatainak kell eldöntenie.

Az egyik legnagyobb könyváruház, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. expanziós vezetője Kopcsányi Zoltán szerint a válság elhúzódóban van. Az év elején még pozitív jeleket láttak, de mostanra megállt a lendület, és hosszabb távú stagnálás van kilátásban. A forgalmat jelenleg csak az akciók gerjesztik, mivel ezekre van igény a vásárlók részéről. További probléma bérlői szempontból az euró/forint árfolyama, ami 1-2 forintos elmozdulás esetén, egy nagyobb cégnek, akár milliós nagyságrendű plusz terhet jelenthet éves szinten. A Libri képviselője szerint, a vasárnapi nyitva tartás súlyos károkkal járna a forgalomban, ezért ők teljes mellszélességgel kiállnak a jelenlegi helyzet fenntartása mellett.

Plázapiac: vége a válságnak, vagy csak most kezdődik?
Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Bánya, teherautó