Ingatlan

Magyarország újra az élre tört

Portfolio
2015 második negyedévében a legnagyobb mértékben a magyarországi ingatlanpiacon javult a bérlői hangulat, de a többi régiós országban is általános optimizmusról számolhatunk be. Hazánkon kívül Bulgáriában, Csehországban és Romániában is pozitív tartományban áll nem csak a bérlői, hanem a befektetői hangulatot mérő index is - derült ki az RICS legfrissebb Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásából.

Általános tanulságok

  • Az RICS Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor 2015. második negyedéves eredményei alapján a régiós országok többségében relatíve erős gazdasági növekedés várható, valamint az ingatlanpiaci várakozások is pozitívak.
  • A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Romániában is.
  • A befektetői hangulatot mérő index szintén pozitív hangulatról tanúskodott mind a négy vizsgált országban.
  • A bérleti díjak várható alakulása vegyes képet mutat, de Csehország kivételével minden régiós országban növekedésre számíthatunk.

A magyar bérlők a legerősebbek

A bérlői hangulatot mérő index pozitív képet mutatott mind a négy vizsgált országban. A legerősebb élénkülést Magyarország tudta felmutatni, de Bulgária sem maradt el sokkal a növekedési ütem szempontjából. Csehországban és Romániában az első negyedévhez képest nem változott jelentősen a bérlői hangulat.

A bérlői kereslet minden szektorban emelkedett Csehországban, Bulgáriában és Magyarországon. Az utóbbi két ország esetében különösen az irodapiacon, míg Csehországban az ipari és a kiskereskedelmi szegmensben növekedett a kereslet. Romániában az irodák és az ipari ingatlanok iránti bérlői érdeklődés nőtt jelentős mértékben, míg a kiskereskedelmi piacon nem történt változás.

A bérleti díjak szintjén a legerősebb növekedés Bulgáriában várható. Magyarországon és Romániában szintén számottevő növekedésre lehet számítani a következő tizenkét hónap folyamán, bár a másodlagos piacokon (különösen a kiskereskedelmi szegmensben) visszafogottabbak az előrejelzések. Csehország az egyetlen ország, ahol minden szegmensben a bérleti díjak csökkenésére lehet számítani, különösen a másodlagos piacokon gyengék a várakozások.

Varsó helyett Prágát figyelik a befektetők

A befektetői hangulatot mérő index mind a négy régiós országban növekedést tudott felmutatni. Az index értéke Csehországban volt a legmagasabb, de Magyarországon és Romániában is minden szektorban nőtt a befektetői érdeklődés.

A befektetői érdeklődés - mind belföldi, mind külföldi szereplők részéről - egészséges ütemben növekedett minden szegmensben Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon. Bulgáriában és Magyarországon különösen az irodapiac iránti érdeklődés nőtt, míg Csehországban az ipari és a kiskereskedelmi ingatlanok bizonyultak a legvonzóbbnak. Romániában az iroda- és a raktárterületek iránti érdeklődés nőtt számottevően, míg a kiskereskedelmi ingatlanok iránti kereslet nem változott.

"Mint ahogy azt Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor régiós indexei is mutatják, mind a befektetési-, mind a fejlesztési piac erős maradt Közép-Európa-szerte. A magyar és a bolgár piacokon kiemelkedően pozitív trendek körvonalazódnak a javuló makrogazdasági környezetnek és az ingatlanpiaci fundamentumoknak köszönhetően. Bár a Csehországban lezajló folyamatok kevésbé dinamikusak, a piac stabilitása fenntarthatónak tűnik, különösen Prágában, amely a lengyel befektetési piac lassulásának nagy nyertese lehet. Romániában pedig az erős gazdasági teljesítmény hozhatja magával az elkövetkezendő hónapokban az ingatlanpiaci hangulat javulását. A befektetők fókuszában továbbra is a belvárosi, prémium ingatlanok állnak - minden ország minden szegmensében. Az erős gazdasági teljesítménynek köszönhetően a közép-kelet-európai régióban mind a fejlesztők, mind a befektetők stabil, növekvő piacra számíthatnak a következő negyedévekben" - tette hozzá Noah M. Steinberg FRICS, a Wing Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A kutatásról Az RICS (The Royal Institution of Chartered Surveyors) számos ország kereskedelmi ingatlan piacát vizsgálva negyedévente felmérést készít RICS Commercial Property Monitor címmel. A kutatás célja, hogy egy összehasonlítható mérőszámot állítson fel a kereskedelmi ingatlanok piacán aktuálisan uralkodó hangulatot tükrözve mind a befektetési, mind a bérbeadási oldal vonatkozásában. Ez a hetedik alkalom, hogy az RICS a Nemzetközi Kereskedelmi Ingatlan Monitor kutatásai alapján Magyarország tekintetében is közzéteszi a negyedéves (2015 második negyedévre vonatkozó) adatait.

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Luxus otthon lakás