Ingatlan

7 éve nem volt ilyen kevés az üres terület Budapesten

Portfolio
Vegyes hírek érkeztek az irodapiacról 2015 harmadik negyedévet illetően. Szezonálisan csökkenő keresletről és csökkenő üresedési rátákról számoltak be az érintett piac szakértői. A bérleti piacot szerződés-hosszabbítások és új szerződések mozgatták, a nettó bérbeadás pedig a teljes kereslet jóval kisebb hányadát tette ki, mint az előző negyedévekben. Itt vannak a legfrissebb adatok a budapesti irodapiacról.
2015 harmadik negyedévében két irodafejlesztés került átadásra: az Erzsébet Irodaház A épülete és a saját használatú Bosch Központ II. üteme. Ez összesen 27 800 négyzetméterrel növelte a budapesti modern irodaállományt, amely így 662 300 négyzetméter saját tulajdonú- és 2 615 600 négyzetméter spekulatív irodaterületet foglal magában.

7 éve nem volt ilyen kevés az üres terület Budapesten
A teljes piaci üresedési ráta tovább csökkent és elérte a 13,5%-ot a harmadik negyedév végére. Ez az elmúlt 7 év legalacsonyabb értéke: az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékpontos, míg az előző negyedévhez képest 0,7 százalékpontos csökkenés történt. A piac állapotáról pontosabb képet adó spekulatív kihasználatlansági ráta szintén csökkent, jelenleg 16,9% az üres területek aránya, ami a válság óta nem látott érték.

7 éve nem volt ilyen kevés az üres terület Budapesten
Alpiaci bontásban a legalacsonyabb kihasználatlanság továbbra is Dél-Budán mérhető mindössze 7,9 százalék. A legmagasabb üres területi arány az agglomerációban mérhető, itt jelenleg 29,6%-os az üresedés.

A harmadik negyedéves kereslet 99 600 négyzetméter volt, amely ugyan fele az előző negyedéves rekord szintnek, de közel azonos a harmadik negyedéves kereslet 5 éves átlagával. Szerződés-hosszabbítások és új szerződések mozgatták a bérleti piacot ebben a negyedévben. A nettó bérbeadás (a szerződés-hosszabbításokat nem számolva) a teljes kereslet 46%-át tette ki, ami lényegesen alacsonyabb az előző negyedévben mért értéknél. Ennek oka, hogy a július-szeptember közötti időszakban csupán egyetlen kisméretű előbérleti szerződést kötöttek.

7 éve nem volt ilyen kevés az üres terület Budapesten
A bérlői kereslet 54%-át szerződéshosszabbítások, 31%- át új szerződések, míg 15%-át bővülések adták. Saját tulajdonú tranzakció nem történt a negyedév során.

A BRF-ről: A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fórumának (BIEF, BRF) - tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, Eston International, JLL és a Robertson Hungary

A BRF összesen 180 bérleti tranzakciót regisztrált a harmadik negyedévben; az átlagos tranzakcióméret 553 négyzetméter volt, 5000 négyzetméternél nagyobb területre pedig összesen 4 bérleti szerződést kötöttek. A negyedév legnagyobb tranzakciói szerződéshosszabbítások voltak: 13 400 négyzetméteren hosszabbítottak a Millennium Tornyokban és 7 300 négyzetméteren az Office Garden irodaházban. A legnagyobb bővülést ugyancsak a Millennium Tornyokban regisztrálták, 3400 négyzetméteren. A Dél-budai, Pest központi és a Váci úti folyosó voltak a legaktívabb alpiacok, összesen 72%-át adva az összes bérlői keresletnek.

A nettó abszorpció a negyedév során 47 600 négyzetméter volt. Ennek mintegy 60%-a a Nem-központi Pest alpiacon realizálódott, ahol két teljes foglaltsággal bíró épületet adtak át.

Próbálta már térképen? Kiadó irodák térképen az ország első számú térképes irodakeresőjén! - Irodaterkep.hu


hirdetés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet