Ingatlan

A kőkorszakban ragadt az ingatlanpiac?

Az információtechnológia fejlődése számos iparágra volt már komoly hatással, az egyik legnagyobb és ezért talán kissé nehezebben mozduló iparág, az ingatlanszektor azonban mintha folyamatos lemaradásban lenne a többiekhez képest, a piaci szereplők jellemzően csak lassan képesek adaptálni az új technológiákat.
Ennek egyik oka, hogy az ingatlanszektor mindig is személyes kapcsolatokon alapuló üzletág volt, a kereskedelmi és lakóingatlanok piaca soha sem működhetett az ingatlanpiaci szereplők hosszú évek során kialakított kapcsolati hálója nélkül.

Az ingatlanpiacon ugyanakkor nagy értékű tranzakciók múlhatnak az információáramlás hatékonyságán, így ez a piac sem működhet a pontos és gyors adatáramlás, a munkafolyamatok automatizálása, az online együttműködés nélkül.

Ezt felismerve, a technológiai fejlődés első fázisaként kialakultak és ma már mind a lakáspiacon, mind a kereskedelmi ingatlanok piacán megtalálhatóak olyan online adatbázisplatformok, amely könnyebbé teszi a keresést, az eladó és a vevő egymásra találását. Ha a technológiai fejlődés 1.0 azt jelentette, hogy az ingatlanpiac online felületre került, akkor a 2.0-ban olyan szoftverplatformok születnek majd, ahol az adatok áramlása, így a működés sokkal hatékonyabban és eredményesebben fog megvalósulni.

Azok a piaci szereplők, akik eddig a papír-ceruza vonzásában, vagy Excel-statisztikák alapján irodákban dolgoztak, ma már könnyen, bárhol hozzáférhetnek felhő alapú információkhoz is, és ezeknek a közös adatbázisoknak az optimális használatával hatékonyabb a kollegák, üzletágak, fióktelepek közötti együttműködés, és a folyamatok automatizálásával kiküszöbölhetőek a duplán/triplán végzett munkák. Természetesen mindezen megoldások pénzt és időt takarítanak meg a tulajdonosok számára, elősegítve a költséghatékony működést.

Ez a trend közben új befektetési üzletágat is létrehozott, a kockázati tőke figyelme egyre inkább az ingatlantechnológiai startup cégek felé fordul. A CB Insights 2016. februári riportja szerint 1,5 milliárd dollár tőke áramlott be ebbe a szegmensbe 2015-ben. A CB Insights kiemelt néhány szolgáltatási irányt, amelybe a kockázati tőkebefektetők tőkét invesztáltak, s amely startup cégek sorsát érdemes nyomon követni.
  • Kereső szolgáltatások: Gondolhatnánk, hogy a már működő keresőoldalakon nem sokat kell, vagy lehet fejleszteni, de látható, hogy a befektetőket még mindig érdeklik azok az új megoldások/platformok, amelyek lehetővé teszik a lakó és kereskedelmi ingatlanok online megjelentetését, marketingjét akár eladásról, akár bérletről van szó. (Például: Placester, VivaReal (Brazília), 42Floors, LiquidSpace, Estately, PropTiger és Zumper)
  • Befektetői szolgáltatások: Magyarországon még kevéssé ismert olyan közösségi finanszírozást megvalósító platformok és csatornák, amelyek tőke, vagy kölcsön ügyleteket közvetítenek befektetőknek. (Például: Property Partner, vagy a RealCrowd)
  • Tech ügynökségek: Online ügynökségek, amelyek működésüket optimalizálva a modern technológiára építve nyújtják szolgáltatásaikat. (Például: Redfin, Compass)
  • Lízing -menedzsment szoftverek: Teljes körű bérleti szerződés menedzsment programok. (Például Hightower és LeaseAccelerator)

Ez a befektetési terület sem mentes azonban a kockázatoktól. Az ingatlantechnológia befektetőknek is tanácsos, hogy értékeljék az induló cég hosszú távú életképességét, annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok alapján az ingatlantechnológiai startup cégek által létrehozott előnyök messze felülmúlják a költségeket. Az elemzők arra számítanak, hogy a hatékonyságnövekedést megcélzó, valamint az információk sebességének és pontosságának fejlesztésére létrehozott technológiai megoldások fogják áthatni az ingatlanágazatot.

Ugyanakkor a képet tovább színesíti, hogy az élet egyéb területeit kiszolgáló okostelefonok robbanásszerű fejlődése, és ezek átütő elterjedése, teljes mértékben integrálni fogja ezen eszközökbe a vállalati irodai rendszereket, megkönnyítve az ügynökök irodától távoli munkavégzését.

Látható tehát, hogy ebben a rendkívül hagyományosnak gondolt iparágban is vannak elérhető megoldások, melyek használatával külföldön már most, és Magyarországon remélhetőleg nagyon hamar komoly versenyelőnyre lehet szert tenni.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ferihegyi reptér