Ingatlan

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell

Portfolio
Országosan 14,1 százalékkal nőtt tavaly az eladott lakóingatlanok átlagára, a nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Budapesten mindez már tavaly bekövetkezett, vagyis a fővárosban még soha nem voltak ilyen drágák a lakások - derül ki az OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzéséből.
Az ingatlanpiac meredek fellendülési szakaszát ugyan 2016-ban lezártuk, de az árak emelkedése még mindig nem állt meg. Területileg továbbra is nagy különbségeket látunk. A fővárosban 2016-ban 23 százalékkal emelkedtek az árak, míg a többi városban 8-12 százalékos volt az áremelkedés. A községekben viszont alig 2 százalék volt csak a drágulás, az árolló tehát tovább nyílik.

Vidéken is nagyok a különbségek

2016-ban két megyében, Nógrádban és Somogyban csökkent az átlagár. Ez utóbbinak részben oka lehet a 2015-ös bázisévben elért magas árszint. A Balaton-parti települések vízparti társasház-építései és lakáseladásai ugyanis önmagukban képesek megyei szintű árkilengéseket okozni. A főváros mellett Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Hajdú-Bihar megyében volt az országos átlag (14 százalék) feletti a drágulás. A megyék között továbbra is Győr-Moson-Sopron a legdrágább, 256 ezer forintos átlagos négyzetméterárakkal. A 200 ezres limitet még Pest és Hajdú-Bihar, a 175 ezres szintet pedig Vas, Somogy és Fejér megyék haladják meg. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, valamivel 70 ezer forint alatti árszinttel; emellett még Borsod-Abaúj-Zemplén marad a 120 ezres szint alatt.

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Lakásárak alakulása járásonként, Forrás: OTP Jelzálogbank
Ami a megyei jogú városokat illeti, az összes megyeszékhely drágult tavaly. Legnagyobb arányban - közel 20 százalékkal - Tatabánya. A legdrágább 2016-ban is Győr volt 260 ezer forinttal, de Debrecen, Székesfehérvár, Kecskemét, Veszprém és Szombathely is átlépte a 200 ezres négyzetméterár-szintet.

Megállíthatatlan a budapesti belváros

A fővárosban átlagosan 23 százalékos volt az árnövekedés üteme, de még ezt is meghaladták a befektetési céllal leginkább keresett pesti belvárosi (V., VI., VII., VIII., IX., XIII.) és budai kerületek (I., III., XI. és XII.) ingatlanjai. A lista élén az V. és VII. kerületek végeztek 35 százalék feletti drágulással.

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Lakásárak változása irányítószám-körzetenként, Forrás: OTP Jelzálogbank


Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
A négyzetméterárak is itt voltak a legmagasabbak, az V. kerület messze vezeti a budapesti árrangsort 610 ezer forintos négyzetméterárral, amihez képest a második legdrágább I. kerület átlagára nem sokkal haladja csak meg az 500 ezer forintot. A 400 ezres szint fölé még az II., XII., VI., XIII., XI. és VII. kerületek jutottak. A másik végletet, 250 ezres szint alatt a XXIII., XXI. és XX. kerületek adják.

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Lakásárak alakulása Budapesten, Forrás: OTP Jelzálogbank
Ami az ingatlanok típusát illet, már évek óta a lakótelepi lakások az árnövekedés motorjai, ahol 16 százalékkal nőttek az árak, míg téglalakások esetében 15 százalék, a családi házaknál 8 százalék volt az áremelkedés.

Budapesten kívül élénkül a forgalom

Tavaly az árakhoz hasonló mértékben, nagyjából 14 százalékkal bővült a lakáspiaci forgalom is. A növekedés minden megyére egyaránt jellemző volt, így az éves tranzakciószám a 150 ezer eladással újra elérte a válság előtti, 2008-as szintet. Ez a 2012-es mélyponthoz képest, négy év alatt 75 százalékos élénkülést jelent. Pest megyét nem számítva a tranzakciószám az olcsóbb megyékben és megyeszékhelyeken, illetve összességében a kisebb városokban és községekben nőtt leglátványosabban. Nógrád megyében például közel 90 százalékkal több ingatlant adtak el tavaly, mint 2015-ben, igaz ott még így is csak 2-3 ezer lakás cserélt gazdát. Kisebb meglepetés viszont, hogy Budapesten ezzel szemben 2 százalékkal kevesebb lakást adtak el, mint tavaly.

Tizennégy kerületben - jellemzően a pesti belvárosi és budai városrészekben - kisebb volt tavaly a tranzakciószám, mint a megelőző évben. Ezzel szemben a bővülő forgalmú kerületek szinte mindegyike a pesti oldalon, és annak is az olcsóbb peremi részén helyezkedik el. A fővárosban tavaly újra 40 ezer darab alá csökkent a forgalom.

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Adásvételek számának változása, Forrás: OTP Jelzálogbank
"A megfizethetőbb külső térségek javára való átrendeződés jelzi, hogy a befektetési célú vásárlók mellett mára az élethelyzetük miatt - önálló lakásba költözés, házasság, családbővülés - költözők száma is felduzzadt. Hozzá kell tennünk, hogy ezeken a területeken eleve kisebb a forgalom, könnyebb látványos növekedést elérni" - ad magyarázatot a jelenségre Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

Jönnek az új lakások, van még tere a drágulásnak

Idén az ingatlanpiac minden jel szerint érett fázisába ért, amit a növekvő árakra reagálva tömegesen beinduló építkezések jellemeznek. Ez a statisztikákban eddig a kiadott építési engedélyek számában is megmutatkozott. A tavalyi évben 157 százalékkal nőtt az építési engedélyek/bejelentések száma, a megépülő lakások számának növekedése azonban - az építkezések hosszabb átfutási ideje miatt - ettől egyelőre elmarad, de az idei év első negyedéve alapján ebben a mutatóban is nagy ugrás előtt állunk. Az új kínálat bőséges megjelenésével induló érett állapot elérése nem jelenti a fő piaci mutatók növekedésének megállását, a piacbővülés üteme ugyanakkor lassulhat.

Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Ami a reálár-növekedést illeti, idén már lassulás jöhet, bár a kétszámjegyű reálár-emelkedés még mindig fennmaradhat. Középtávon az általános gazdasági bővülés szintjét veheti fel az árak változása. Az országos nominális árszint jelenleg bő 10 százalékkal haladja meg a 2008-as csúcsévét, míg a reálár-szint valószínűleg idén fogja ezt elérni. Budapesten ugyanakkor mindez már az elmúlt két évben lezajlott, és már jócskán a csúcsévek felett járunk. A környező országokhoz, illetve ezek fővárosaihoz viszonyítva a magyar és budapesti árak még mindig inkább a középmezőnyben vannak, és a jövedelemszinthez, illetve ennek változásához viszonyítva is még van tere a drágulásnak.

Új lakást vásárolnál? Találd meg a Portfolio Ingatlan adatbázisában álmaid otthonát, ami átláthatóan könnyen összehasonlító formában ad információt az egyes projektekben lévő lakások méreteiről, árairól és elhelyezkedéséről.



Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Tetris Ház - OTP Ingatlan Zrt., További lakásokért kattints a képre


Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Lelle Resort - OTP Ingatlan Zrt., További lakásokért kattints a képre


Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Reviczky Liget Lakópark - Reviczky 6-10. Kft., További lakásokért kattints a képre


Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Eco Residence - Eternity Investents Kft., További lakásokért kattints a képre


Lakásvásárlást tervezel? - Hat ábra, amit mindenképp látnod kell
Toldy 19 - OTP Ingatlan Zrt., További lakásokért kattints a képre
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1