Ingatlan

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek

Portfolio
A budapesti lakások drágák. A budapesti lakások olcsók. Hogy a két állítás közül melyik az igaz, elsősorban attól függ, hogy Európán belül honnan nézzük a magyar lakáspiacot és figyelembe vesszük-e az adott árakhoz társuló jellemző béreket. Az alábbiakban a Numbeo térképén mutatjuk meg, hogy a tágabb környezetében mennyire számít drágának Budapest és mennyire éri meg a magyar lakáspiacon befektetni a pénzünket.
A vizsgálatban az egyes települések belvárosában elérhető hozamokat néztük meg, ami nem feltétlenül a legmagasabb érték az adott városon belül, viszont jó összehasonlítást ad ahhoz, hogy melyik fővárosban a legjobb ingatlanba fektetni a pénzünket.

Melyik város a legjobb befektetés?

Az ingatlanpiacon elérhető hozamokat nézve Budapest belvárosa még a megemelkedett lakásárak ellenére is átlagon felüli hozamokat kínál. Az áremelkedéssel párhuzamosan ugyanis a bérleti díjak is felmentek, részben a rövid távú turisztikai célú szálláshelykiadásnak köszönhetően. Összességében azonban vannak Budapestnél kedvezőbb hozamú fővárosok is Európában, ahol a nálunk jellemző nettó 4-5 százaléknál magasabb, akár 6-7 százalékos hozamok is elérhetők.

Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek
Azokban a városokban, ahol magasabbak az árak, alacsonyabbak a hozamok, így, ha csak ezt a szempontot nézzük, Párizsban, Stockholmban és Londonban éri meg a legkevésbé ingatlanba fektetni a pénzt. Bécsben és Rómában sem számíthatunk ugyanakkor 3 százaléknál magasabb átlagos hozamokra, mag a régióban a legrosszabb helyzetben Belgrád van, ahol a relatíve magas lakásárakhoz alacsony bérek társulnak, így a lakásokat is csak alacsony összegekért, alacsony hozamokkal lehet bérbe adni.

A lista másik végén olyan kockázatosabb városok szerepelnek, mint Kijev vagy Moldova fővárosa Chisinau, amelyekben a magasabb kockázatokat valamelyest a magasabb hozamok kompenzálják. Elsőre viszont meglepő lehet, hogy Brüsszel és Dublin is jól szerepelt a listán, mindkét városban a Budapestinél is magasabb, 5-6 százalékos hozam érhető el lakáskiadással.

Hol juthatnak legkönnyebben lakáshoz a helyiek?

A befektetési célú lakásvásárlás mellett sokat elárul egy város lakáspiacáról az is, hogy a jövedelemből élők mennyire könnyen tudnak a saját városukban lakáshoz jutni. Ebben a tekintetben Londonban, Lvivben és a már említett Belgrádban a legrosszabb a helyzet. Nem sokkal könnyebb lakást vásárolni azonban Moszkvában, Rómában vagy Kijevben sem, ahol az árak és a bérek a legkevésbé vannak összhangban egymással.


Fáj, hogy nehezen lehet saját lakásod? - Mások sokkal jobban szenvednek
Budapest ebben a mutatóban is átlagosnak mondható, a régióban Prágában is hasonló a lakásvásárlók helyzete, Varsóban vagy Pozsonyban azonban mostanra valamivel könnyebb a bérekhez viszonyított lakáshoz jutás. A legkedvezőbb a lakásvásárlók helyzete Hollandia és Németország nagyobb városaiban, de a fővárost leszámítva a többi északi országban is kedvezők a lakások jövedelmekhez viszonyított árai.

Több ezer új lakás egy helyen a Portfolio Új Lakópark adatbázisában! Válogass Buda, Pest és vidék legjobb új építésű lakóprojektjei között! Nézegess képeket, tudj meg minél többet a projektekről és kérj személyre szabott ajánlatot közvetlenül a fejlesztőktől! Kattints és nézd meg a több mint 50 projektet!

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
usa new york empire state