Ingatlan

Itt vannak az ország legdrágább utcái

Portfolio
Örök kérdés és vitatéma, hogy vajon Budán vagy Pesten jobb-e lakni. Valóban indokolt az, hogy a lakásárak Budán magasabbak? És az, hogy a főváros legdrágább kerülete mégis Pesten van? Az alábbiakban a legfrissebb lakáspiaci adatok segítségével nézzük meg, hogy a tavalyi évben hol milyen árakon vásároltak a magyarok lakást és érdekességként azt is, hogy hol voltak az ország legdrágább utcái.
Egy város vagy kerület legpontosabb lakásárait akkor kapjuk meg, ha az adott területen a ténylegesen megvalósult adásvételekből kiindulva számoljuk ki az átlagárakat. Ez azonban sokszor azzal a hátránnyal jár, hogy régebbi - féléves, egyéves - adatokkal tudunk csak dolgozni, ami egy gyorsan változó piacon már nem feltétlenül mutatja az aktuális árszinteket, de még így is közelebb áll a valósághoz, mint a tulajdonosok által meghirdetett kínálati árak.

Pesti kerület az élen, de Buda továbbra is drágább

A főváros legdrágább kerülete a KSH legfrissebb adatai szerint továbbra is az V., ahol közel háromszor annyiba kerülnek a lakások, mint a legolcsóbb, XXIII. kerületben. Az V. kerületet kissé lemaradva a II., az I. és a XII. kerület szinte holtversenyben követi, majd a VI. és a XI. folytatja a sort. A főváros legolcsóbb kerülete a már említett XXIII., aminél valamivel drágábbak a XXI., a XX. és a X. kerületek.

Itt vannak az ország legdrágább utcái
A legnépszerűbb viszont a XIII., XIV. és XI. kerület, amelyek mindegyikében mintegy 3000 lakást adtak el tavaly.

Meg kell említeni, hogy az egyes kerületek átlagos lakásárai az ott értékesített családi házak, tégla lakások és panelek árainak átlagából jön ki. Mivel a panelek jellemzően olcsóbbak, mint a tégla lakások, ezért azokban a kerületekben, ahol kevesebb ilyen típusú lakás cserélt gazdát, értelemszerűen magasabbak az árak, de a legjobban továbbra is a kerület és azon belül az egyes lakások elhelyezkedése befolyásolta az árat.


Itt vannak az ország legdrágább utcái
Fagyöngy Lakópark, További információkért kattints a képre!
Az adásvételek számával súlyozott átlagos négyzetméterár Budán 427 ezer forint, míg Pesten 341 ezer forint volt 2016-ban, a számok mögött viszont kerületrész és utcák szintjén is hatalmasak a különbségek.

Ezek az ország legdrágább utcái

Érdekességként megnéztük, hogy a vizsgált időszakban melyik volt az ország 20 legdrágább utcája és milyen áron cserélt gazdát az a néhány lakás, amik az átlagot adták. Ezek alapján a húszas lista aranyérmese az V. kerületi Vigadó tér, ahol volt legalább egy olyan lakás, aminek négyzetméteréért valaki 1,8 millió forintnál is többet fizetett ki. Ezen kívül még három utca van, ahol az eladott lakások fajlagos ára meghaladta az 1 millió forintot.

Itt vannak az ország legdrágább utcái
A húsz legdrágábból 12 található Pesten, amelyek szinte mindegyike az V. kerületeben van, mindössze egy került be a XIII. kerületből. Budán viszont már nem ilyen egységes a kép, az I., a II. és a XI. kerületből egyaránt vannak a listán utcák, amiben az egyetlen szokatlanság, hogy a XII. kerület nem szerepel rajta. Ennek magyarázata az lehet, hogy egyrészt kevés új építésű lakás cserélt ott gazdát, másrészt az ottani ingatlanok nagyobb alapterülete miatt nincsenek kiugró fajlagos árak. A legdrágábbak közé viszont egy Budapesten kívüli utca is bekerült Balatonfüredről, ami 786 ezer forintos átlagárával a 17. helyet szerezte meg.

A KSH lakásár-adatait nézve feltűnhet, hogy mennyivel alacsonyabbak ezek a számok, mint a hirdetésekben szereplő kínálati adatok, ami arra utal, hogy hiába hirdetik meg sokszor irreálisan magas árakon a lakásokat, a valóságban a vevők nem feltétlenül hajlandóak kifizetni az elvárt összeget. Különösen a prémium lokációkban érvényes ez, ahol úgy tűnik az egymillió forintos négyzetméterár még mindig kiugróan magasnak számít és csak akkor van rá vevő, ha mind elhelyezkedésében, mind állapotában valóban különleges lakásról van szó.

Pest vagy Buda?

A nagyszámú befektetői célú vásárló megjelenése ellenére összességében Buda még mindig drágább, mint Pest, viszont bizonyos lokációkban ott is lehet kedvezőbb áron - akár új - lakáshoz jutni. Ha Budát választjuk, akkor érdemes lehet a III. kerületben nézelődni, különösen, ha új lakást vennénk, ebben a szegmensben ugyanis még nagyobbak az árkülönbségek az I., a II. vagy a XII. kerülettel szemben.

Erdei Bálint, RedWood Holding Kft:

Itt vannak az ország legdrágább utcái
A Fagyöngy Lakópark a budai oldalon, a III. kerületi Csillaghegyen, kertvárosi környezetben kínál - az új építésű lakáspiacon versenyképes áron - modern, energiatakarékos otthonokat. Csillaghegy vonzereje, hogy közel van a városhoz, jól megközelíthető, mégis csendes, kertvárosi jellegű. Budának ezen a részén családi időtöltési, szórakozási lehetőségek is megtalálhatók. A Fagyöngy Lakóparkból akár gyalogosan is elérhető a Rókahegyi Kőfejtő és számos óbudai kirándulóhely. Jövő tavasszal nyílik a felújított Csillaghegyi strand, mindössze 5 perc sétára a lakóparktól, wellness részleggel, 11 fedett és 3 kültéri medencével. A természetes strandok kedvelőinek pedig közel a Római part, a Lupa sziget, egyre több jó minőségi vendéglátóipari szolgáltatással. A Fagyöngy Lakópark tervezésénél fontos szempont volt, hogy a lakások ne egy épülettömbbe legyenek bezsúfolva, ezért a lakópark területén belül 10 kisebb, egymástól parkosított terekkel elválasztott épület álmodtunk meg. A zárt lakóparki kertben kialakítunk egy egyedi, magas minőségű játszóteret és helyet kapnak kültéri fitnesz gépek is, így a kert és az abban kialakított közösségi terek a lakók életének szerves részét képezik majd. Fontos volt továbbá, hogy elérhető áron minőségi élettereket hozzunk létre. A cél nem a luxus kategóriájú termék kialakítása volt, hanem a mai kor elvárásainak megfelelő magas technológiai, energetikai követelmény párosítva a zöld kertvárosi minőségi élettérrel. Az épületeknél jellemzők az egyszerű, letisztult formák, a természetközeli anyagok használata, míg a belsőépítészetében korszerű, friss design köszön vissza. A lakások magas műszaki felszereltséggel készülnek, melynek köszönhetően nem csak energiatakarékosak, de jóval olcsóbban fenntarthatók is lesznek. Árazását tekintve Fagyöngy az egyik legjobb ár-érték arányú új lakópark fejlesztés, mely a turbulens budapesti ingatlanár-emelkedést követően is, akár már 560 ezer forintos négyzetméterártól kínál - elsősorban családok számára - minőségi lakhatást. Most induló budai lakásfejlesztésnél ilyen kínálati árak ma már elképzelhetetlenek, mivel nemcsak az építési költségek, hanem az építési területek árai is jelentősen emelkedtek az elmúlt bő egy évben. A méretgazdaságosság is számít, a nagyobb fejlesztéseknél összességében kedvezőbb fajlagos építési- és telekárak érhetők el.

A cikk megjelenését a Fagyöngy Lakópark fejlesztője, a RedWood Holding Kft. támogatta.
windisch László
home depot
daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
4-es 6-os villamos