Ingatlan

Szép csendben a turizmus lett az ország sikerágazata

Portfolio
2017 decemberében a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 6 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 8,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakát. A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 14 százalékkal emelkedett - derül ki a KSH legfrissebb elemzéséből.
Éves szinten nézve tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma 6,7 százalékkal nőtt, a szálláshelyek összes bruttó árbevétele pedig 16 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 59,6 százalékra emelkedett.

A kihasználtság mellett a bruttó árbevételre sem lehetett panasz, ami decemberben 14 százalékos növekedés után elérte a 36 milliárd forintot, amelyből a szállásdíjbevétel 20 milliárd, a vendéglátás bevétele 8 milliárd, az egyéb szolgáltatások bevétele szintén 8 milliárd forintot tett ki.

Egész évre nézve a kereskedelmi szálláshelyek összesen 16 százalékkal több, 466 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 17 százalékos növekedés mellett meghaladta a 278 milliárd forintot.Szép csendben a turizmus lett az ország sikerágazata
Forrás: KSH
Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 3,6 százalékkal kevesebbet, 1,1 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. SZÉP-kártyával egyébként 1730 szálláshelyen, köztük 796 szállodában fizethettek a vendégek, miközben az országban 2491 kereskedelmi szálláshely működött.

A kereskedelmi szálláshelyek a tavalyihoz képest 6,7 százalékkal több, összesen 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 7,9 (14,9 millió), a belföldi vendégek 5,6 százalékkal több (14,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

"A 2017-es év az egész turisztikai szektor számára pozitív, fejlődő tendenciát mutatott. Általánosságban kijelenthető, hogy a fővárosi szálláshelyek fejlődési potenciálját rendkívül befolyásolja a hotel elhelyezkedése, illetve megszokottól eltérő, változatos belső tervezése. 2017 decemberében szobáink kihasználtsága 4,39 százalékkal 80,36 százalékra, az egész év tekintetében pedig 4,23 százalékkal 84,31 százalékra nőtt. A KSH gyorsjelentés alapján 2017 decemberében Budapesten 12,9 százalékkal növekedett a kereskedelmi szálláshelyek forgalma." - mondta el Blandl Judit, a Mellow Mood Hotels igazgatója. A szakértő arra számít, hogy 2018-ban a budapesti turisztikai mutatók tovább növekednek majd, melyben komoly szerepet kapnak az idén átadásra kerülő 5 csillagos szálláshelyek is.
Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a "mágikus hetes" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?