Ingatlan

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!

Portfolio
Milyen veszélyek fenyegetik a régió befektetési piacát? Melyik szakaszában járunk a jelenlegi piaci ciklusnak? Milyen eszközökbe érdemes most befektetni? Hogyan alakítja át a piacot a technológia? Ezekre a kérdésekre keresték a választ Bécsben a CEE Property Forum 2018 konferencia résztvevői.

Mit hoz a jövő?

Az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján nagyon nehéz megmondani, hogy mik lehetnek a legsikeresebb befektetési termékek a következő 20 évben. A piac meglehetősen gyorsan változik, de az biztos, hogy a következő években is számos kihívással kell szembenéznünk. A kockázatok ellenére azonban Közép- és Kelet-Európa ingatlanpiaca továbbra is szárnyal, az emelkedő bérleti díjak és a csökkenő hozamok ellenére. A kockázatoknak ugyanis nem a típusai határozzák meg a veszély mértékét, hanem az, hogy milyen hosszan vannak jelen a piacon és hogyan függenek össze egymással, ezáltal mekkora hatást képesek gyakorolni a különböző piaci eszközökre - mondta el Mike Atwell, Head of Capital Markets Czech Republic and Lead Director CEE, JLL.

A piaci környezet változásával az ügyfelek viselkedése is változik. A befektetők azáltal, hogy egyre kevesebb a jó lehetőség a piacon, egyre nagyobb kockázatot hajlandók vállalni annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb lehetőségeket - hívta fel a figyelmet Tomás Behounek, Partner, bnt attorneys in CEE. A szakértő szerint több befektetőt a politikai kockázatok tartanak távol a régió egyes országainak befektetési piacaitól.

Ha a politikai kockázatokról beszélünk, nem elég csak a régiót nézni, ugyanis a politikai bizonytalanság növekedése globális trend. A legfőbb kérdés az, hogy milyen hatása lesz a régióra nézve annak, ha jelenlegi gazdasági növekedés lassulni kezd - vélekedett Dr. Piotr Gozdziewicz MRICS, Director, Capital Markets CEE, BNP Paribas Real Estate. A szakértő a másodlagos termékekkel kapcsolatban is optimista, úgy véli, még mindig sok lehetőség rejlik a régióban, de a kockázatokra is egyre inkább figyelni kell.

A politikai kockázatok és a hozamok csökkenése ellenére a kedvező fundamentumok miatt továbbra is jelentős mennyiségű tőke érkezik a régióba. Bár egyre több helyen jelennek meg az alternatív befektetések - például magánkollégiumok - ez még mindig nagyon kicsi szeletét adja a piacnak. A befektetések minőségét nem a típus adja, sokkal inkább a jó menedzsment.

A jól menedzselt ingatlanok iránt még mindig nagy a kereslet, a kulcs nem az épületek kora, hanem a menedzsment és az ebből következő nyereséges üzemeltetés, ugyanakkor az elhelyezkedés is nagyon fontos - foglalta össze Lila Pateraki, Chief Investment Officer, Zeus Capital Management, aki szerint a legfőbb probléma az, hogy egyre kevesebb az igazán jó termék a piacon.

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!
A régióban a legjobb megtérülés még mindig a logisztikai szektorban mérhető, a mostani piaci ciklusban pedig akár még 3-4 jó év is benne lehet. A kérdés az, hogy azt követően mekkora korrekció jöhet. "Úgy vélem, ha lesz is visszaesés, inkább enyhébb korrekcióra kell számítanunk, mintsem nagy visszaesésre" - mondta el James Quill, Director, Transactions, Prologis.

A régió legfőbb kihívásai

A tavalyi évben Magyarországot és Lengyelországot is jelentős, 4-5 százalék körüli gazdasági növekedés jellemezte, Csehországban azonban már a lassulás jelei láthatók. A régió gazdaságára erős hatással van az alacsony kamatkörnyezet és az EU-s támogatások jelenléte. Fontos kérdés, hogy a kedvező piaci környezetben hogyan valósul meg az EU-hoz történő gazdasági konvergencia. Az egy főre jutó GDP tekintetében látszik a felzárkózás, azonban a jelenlegi 4-5 százalékos gazdasági növekedés feltehetően nem tartható fenn sokáig. A gazdasági kilátások egyelőre kedvezőek, azonban a demográfiai folyamatok negatív hatásai - elöregedő társadalom, munkaerőhiány - már most is erősen érezhető. A munkaerőpiacon ma egyszerűbb munkát találni mint alkalmazottat - mondta el előadásában Pasquale Diana, Executive Director, Head of CEEMEA Economics, Morgan Stanley.

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!
A szakértő szerint a kérdés, hogy miért ilyen alacsony még mindig az infláció, ha már egy ideje jelentősen emelkednek a bérek. Korábban mindig is erős korreláció volt a bérek és az infláció alakulása között, de most mintha csökkenni kezdene az összefüggés. Az ingatlanárak emelkedésére azonban ez nem igaz, különösen Magyarországon, ami az áremelkedés élén áll. Mit jelent mindez a jegybankokra és a kamatkörnyezetre nézve? Csehország és Románia már elkezdte a kamatemelést, Magyarország is ebbe az irányba tart, Lengyelországban viszont még nem láthatók a kamatemelésre utaló jelek. A külső kitettség miatt a régió piaca az átlagnál sebezhetőbb. A legfőbb kihívás, hogy a régió az alacsony és közepes hozzáadott értékű ágazatok felől hogyan tud a magasabb hozzáadott érték felé elmozdulni.

Miért beszélünk folyamatosan a digitalizációról?

Javier Kindelan Williams FRICS, CEO, EMEA Valuation & Advisory Services, Vice President, CBRE Spain, arról beszélt, hogy hogyan képes a digitalizáció megváltoztatni az életünket, és az ingaltanpiacon belül milyen területeken kell igazán figyelnünk rá. Számos eszköz, vagy felhasználási forma van, ahol a technológia és az ingatlanok találkoznak egymással, ezzel létrehozva a PropTech világát. Ezek közül a legfontosabbak:
  • VR és AR,
  • robotika,
  • blockchain,
  • omnichannel,
  • okos épületek,
  • drónok,
  • 3D nyomtatás,
  • önvezető járművek

A különböző szektoroknál ugyan más a digitalizáció szintje, de már mindenhol jelen van. Az ingatlanpiaci munkák 44 százaléka lehet automatizálva jelenleg. A mesterséges intelligencia segít megérteni a fogyasztók szokásait, ami a kiskereskedelmi szektorban hoz változásokat, a rengeteg rendelkezésre álló adat segíthet optimalizálni egy épület üzemeltetését, legyen szó egy irodaházról, vagy a saját otthonunkról.

James Dearsley, Co-Founder, Unissu a PropTech fogalmát úgy fogalmazta meg, hogy:

A PropTech olyan, mint a tinédzserkori szex, mindenki beszél róla, mindenki azt hiszi, hogy mások is csinálják, de valójában senki nem tudja, mit is csinál pontosan.

A szakértő elmondta azt is, hogy a PropTech csupán egy kis szelete az ingatlanpiac digitalizációjának, és igen lényeges eleme, hogy az emberek gondolkodása is változzon, ne csak a technológia. Ahhoz, hogy lépést tudjunk mindezekkel tartani, négy tanácsot fogalmazott meg:

"Senki ne dugja a fejét a homokba, ne zárkózzon el a változás lehetőségétől, ne vesztegesse az erőforrásait és cselekedjen most."

Ezek ma az ingatlanpiac legnagyobb veszélyei - Senki ne dugja a fejét a homokba!
Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
BJASZ20180925025