FONTOS Megszólalt az Uber – Kiderült, mikor indulnak Budapesten
Lakáspiaci rekordok 2019-ben: legkisebb, legnagyobb, legolcsóbb, legdrágább
Ingatlan

Lakáspiaci rekordok 2019-ben: legkisebb, legnagyobb, legolcsóbb, legdrágább

Portfolio
Bár a budapesti lakáspiacon több egymást követő hónapban is jelentősen visszaesett az adásvételek száma, a hazai lakáspiac fő mozgatórugóját még így is a főváros adja, ahol ezúttal a Duna House tapasztalatai alapján gyűjtöttük össze az idei rekordokat méret, ár és elhelyezkedés szempontjából.

Míg 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni Budapesten, addig idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz ennyiért már a 20., 21. a 4. és a 7., 8.  kerületben is volt tranzakció. A legtöbb esetben felújításra szoruló kis lakásokat, vagy régebbi házat lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak. A skála másik oldalán is van miből válogatni, számos 300 millió forint körüli adásvétel zajlott 2019-ben, de a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseit vitatják meg a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

A szélsőségek mellett érdemes megnézni a teljes piacot: a Duna House felmérése alapján a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott. Ez valamivel alacsonyabb, mint az OTP Értéktérkép által számított 609 ezer forintos átlagár.

A legnépszerűbb kerületek

„Budapesten a legtöbben még mindig Angyalföldön keresik új otthonunkat, az ingatlankeresők közel 18%-a ebben a kerületben szeretne ingatlant vásárolni, amelyet kis lemaradással Zugló követ. A dobogó harmadik fokára a legnépszerűbb budai lokációk - a 2. és a 11. kerület - értek oda 2019-ben.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A népszerűségi lista ugyan nem változott sokat, a fővárosi kereslet volumene azonban jelentősen, közel 20 százalékkal csökkent az idei évben.  A csökkenés ellenére az árakban nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív budapesti ingatlanpiacról beszélhetünk.”

Benedikt Károly
Duna House, pr és elemzési vezető
Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott
Tovább
Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott Tovább

Nem a méret a lényeg

A adásvételek 1%-át tették ki a 25 négyzetméter alatti minigarzonok, amelyek közül egy 12. kerületi nyerte el idén a legkisebb budapesti lakás címet, melynek alapterülete mindössze 10 négyzetméter. A jó elhelyezkedésének köszönhetően azonban ezért a lakásért több mint 12 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A családi házak közül a legnagyobbat a 16. kerületben vették meg, a 9 szobás villaépület nagysága több mint 600 négyzetméter, 3 konyhával és 4 fürdőszobával rendelkezik és közel 300 millió forintért cserélt tulajdonost.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
1142 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Mit kockáztatunk HR nélkül?

A vállalatok jelentős részének életében meghatározó szerepe van a HR tevékenységnek, mert a jól átgondolt HR stratégia támogatja a munkatársak, megtartását, motiválását, fejlesztését,

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
GettyImages-1939806792