Izgalmas üzleti modellel hódít Magyarországon a Pannon Antenna
Ingatlan

Izgalmas üzleti modellel hódít Magyarországon a Pannon Antenna

Portfolio
Magyarországon kevéssé ismert üzleti tevékenységgel, mobilhálózati bázisállomások bérleti jogának megvásárlásával és hosszú távú menedzselésével foglalkozik a Pannon Antenna. A vállalat ügyvezető igazgatója, Ferencz Sándor beszélt a Portfolio-nak a cég portfóliójáról, ügyfélállományának összetételéről, a távközlési piac változásáról.

Magyarországon kevéssé ismert üzleti tevékenységgel foglalkoztok, röviden elmondanád, hogy néz ki az üzleti modell?

Mi egy ingatlanbefektető cég vagyunk, speciális ingatlanokkal foglalkozunk, olyan helyszínekkel, ahol távközlési bázisállomások üzemelnek és a szolgáltatók bérleti szerződéssel fedik le. Cégünk megkeresi a tulajdonosokat és egy egyösszegű, vissza nem térítendő kifizetésért cserébe veszi át a bérbeadási jogokat. Magyarországon ez egy egyedülálló üzleti forma, mi vagyunk az első cég, akik ezzel kezdett foglalkozni és az egyetlen is.

Ferencz Sándor
Ferencz Sándor, Fotó: Mudra László

A vállalatról

Az amerikai APWireless multinacionális cég leányvállalata a Pannon Antenna Kft. a telekommunikációs szektor új innovatív szereplője. A vállalat mobilhálózati bázisállomások bérleti jogának megvásárlásával és hosszú távú menedzselésével foglalkozik.

Kik a legközelebbi versenytársak?

Itthon kevésbé ismert vállalatokról van szó úgynevezett tower companykról, mint például az American Tower vagy a Crown Castle, ezek a vállalatok azonban Magyarországon nincsenek jelen.

Relatíve kis piac Magyarország, hogy jött az ötlet, hogy a cég belépjen erre a piacra?

Nagyon fontos számunkra, hogy diverzifikált portfolióval rendelkezzünk ugyanis számos előre nem látható változás történhet egy adott országban, minél több országban vagyunk jelen annál kisebb a kockázat. 2017-ben a befektetőink úgy ítélték meg, hogy Magyarország az EU tagjaként elért egy gazdaságilag stabil szintet, így nem volt akadálya a piacra lépésnek.

Hogyan néz ki egy tipikus üzleti folyamat?

Mivel új cég vagyunk, jellemzően mi keressük meg az ügyfeleket. A megkeresés történhet indirekt és direkt módon. A cél, hogy az ügyfelek teljes mértékű tájékoztatást kapjanak. Mi egy olyan köztes piaci szereplő vagyunk, amelyiknek a célja egy hármas win-win szituáció előteremtése, amelyben a távközlési szolgáltatók, a bázisállomások tulajdonosai, és természetesen mi is jól járunk, azzal, hogy felajánlunk a tulajdonosoknak egy egyösszegű garantált kifizetést. Ők ezt a pénzt szabadon felhasználhatják, újra befektethetik például saját üzletágukba, a szolgáltatók egy biztos, szakértői tudással rendelkező bérbeadóval tárgyalhatnak, cégünk pedig a kialakított portfóliótól egy előre meghatározott megtérülésre számíthat.

portfolio kép 2

Optimális esetben mennyi idő telik el a megkereséstől addig, hogy megtörténjen az egyösszegű kifizetés az ügyfél részére?

Ez nagyban függ a bérbeadó élethelyzetétől és attól, hogy mennyire köteleződik el. Van olyan ügymenet, ami az első hívástól számítva néhány hét alatt lezajlik, de olyan is előfordul, hogy 5-6 hónap a lezárás. Sok esetben ingatlanokat, például földterületeket is vásárolunk. Ezek az esetek komplikáltabbak, ugyanis legtöbbször mezőgazdasági területekről van szó, de jellemzően az ezzel kapcsolatos ügyintézést cégünk magára vállalja.

Hány bázisállomásról szóló jog van most a cégnél?

Magyarországon közel 100, globális szinten pedig körülbelül 7 ezer. 5900 helyszínt vásárolt meg a cég, és menet közben vásároltunk egy hasonló tevékenységi körrel rendelkező vállalatot, amely kiegészítette a meglévő portfoliónkat.

Hány bázisállomás van Magyarországon?

Közel 14 ezer, ebből 7-8 ezer olyan helyszín van amely alkalmas lehet a mi befektetési formánknak, tehát abszolút nagy potenciál van még ebben a szegmensben.

Összegben mekkora portfólióról beszélünk?

Két éve vagyunk a piacon, az első év a szerződések megalkotása, engedélyeztetés és az ügymenetek piacra szabása volt. Eddig 5,5 millió dollár befektetett tőkébe került nekünk Magyarország, amelynek nagy része az operáció felállítása volt, globális szinten 700 millió dollár 21 országban.

portfolio cikk 6

Mik a legkülönlegesebb helyszínek egy bázisállomásnak? Melyek a legértékesebb helyszínek?

Vannak olyan bázisállomások, amelyeket fenyőfának álcáznak, hogy ne rontsák a tájképet, előfordul olyan is, amikor műemléknek nyilvánított kéményen találhatók antennák. Magyarországon a bérleti díjak az éves pár százezer forinttól, több millió forintig terjedhetnek, extrém esetben elérhetik a 7-8 millió forintot is a helyszín stratégiai fontosságától függően. Mi három szemszögből vizsgáljuk ezeket a bázisállomásokat, műszaki, gazdasági és jogi szempontból, amit nagy százalékban a bérleti szerződés határoz meg. Ha ez a hármas együttható pozitív akkor megfelelő számunkra a helyszín.

Vannak olyan bázisállomások, olyan konkrét helyszínek, amelyek vonzók számotokra, szívesen tudnátok őket a portfóliótokban?

Természetesen vannak ilyenek, én 12 éves távközlési múlttal rendelkezem, van olyan kolléga, aki több mint 20 éve tevékenykedik ebben a szektorban, így pontosan tudjuk melyek a számunkra értékes helyszínek. Ezzel szemben vannak olyan bázisállomások is, amelyek olyan műszaki, gazdasági, jogi tulajdonságokkal rendelkeznek, hogy az előzetes értékbecslésünk alapján nem felelnek meg számunkra.


Beszélhetünk átlagos futamidőről?

Igen. 30-50 éves időintervallumban gondolkozunk, de a megvásárolt helyszínek 99 évet jelentenek nekünk gazdasági szempontból.

A bázisállomások mekkora része az, amire nem vágytok?

Ezek menet közben derülnek ki, ahogy változik a technológia, most nagyon szerencsés helyzetben vagyunk Magyarországon. Az Egyesült Királyságban 65 ezer bázisállomás működött, 2010-ben öt szolgáltató volt jelen öt különböző hálózattal, ezek a szolgáltatók összefonódtak és lecsökkent kettő fizikai hálózatra. Ennek eredményeképpen 20 000 bérleti szerződés szűnt meg. Ha Magyarországon is megjelenik hasonló, akkor nagyobb lesz a rizikófaktor és jobban meg kell majd szűrnünk, hogy melyik bázisállomásokra tehetünk ajánlatot.

portfolio kép 3

Az 5G megjelenésével bővül vagy szűkül a vállalat piaca?

Azt gondolom, hogy a szolgáltatók első körben a meglévő helyszínekkel fognak operálni. Inkább azt mondanám, hogy egy változás fog bekövetkezni a piacon, azokat az állomásokat fogják elhanyagolni, amelyek nem rendelkeznek elegendő műszaki tartalommal.

Az ügyfélállománynak milyen az összetétele?

A ügyfeleink között megtalálhatók önkormányzatok, kis és középvállalatok illetve magánszemélyek körülbelül egyenlő eloszlásban.


Az egyösszegű kifizetéseknek mi a jellemző nagyságrendje?

Ezt nehéz megmondani. Mi nagyon helyszínspecifikus ajánlatokat adunk ki. Az, hogy mennyit fizetünk, attól függ, hogy milyen műszaki tartalommal bír a bázisállomás, és milyen a szerződés jogi környezete. Az akvizíciós szakértőink abban érdekeltek, hogy az ügyfelek egyéni igényeinek megfelelően készítsék el az ajánlatokat, gondolok itt akár a kifizetés ütemezésére.

Szerződéskötés előtt átvizsgáljátok az ügyfeleitek meglévő szerződését. Abban milyen rejtett kockázatokat és előnyöket találtok?

Nagyon sok esetben az egyik oldalon egy képzett jogászcsapat van, a másik oldalon pedig magánemberek, akik legtöbbször változtatás nélkül írják alá ezeket a szerződéseket. Kollégáink szakértői szemmel nézik át ezeket, még ha nem is kötünk üzletet a tulajdonosokkal tájékoztatjuk őket arról, hogy pontosan milyen érték vagy kockázat van a kezükben.

Milyen forrásból teljesíti a cég a nagy összegű kifizetéseket?

Telekommunikációs iparági befektetők finanszírozzák a kifizetéseinket.

A cég szempontjából mik a legfontosabb kockázatok?

A távközlési piac változása. Elindult egy óriási verseny Magyarországon, belépett egy negyedik szolgáltató a piacra és mindegyikük külön hálózaton működik.

Eddig hány százalék esett ki a cég portfóliójából?

Annak ellenére, hogy szakértői szemmel vizsgáljuk az adott helyszíneket több mint 300 bázisállomást veszítettünk el. A telekommunikációs iparág változásait figyelembe véve számítunk ennek a számnak a növekedésére.


Számítotok arra, hogy 1-5 éven belül más is belép erre a piacra?

Igen, egyelőre élvezzük a friss kezdők nyugalmát és kényelmét, de el fog jönni az az idő, amikor nem leszünk egyedül.

A cikk megjelenését a Pannon Antenna Kft. támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
irodaház bejárat