diákváros
Ingatlan

Egymásnak feszült a főváros és a kormány a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében

Portfolio
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester sajtótájékoztatót tartott a mai megbeszélésről, melyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szervezett a Fudan Egyetem ügyéről. A főpolgármester többek között elmondta, hogy bízik abban, hogy a kormány betartja a korábbi megállapodásukat és így nem kell az önkormányzat vállalásait is lefújni, ami többek között tartalmazza az atlétikai világbajnokság megrendezésének jóváhagyását.

Egy órája számoltunk be róla, hogy Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, hogy az egyetemfejlesztés kapcsán "egyet nem értés van" a kormány és a főváros között.

A megbeszélést követően Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is tartott sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy a kormány a tervek szerint több mint 500 milliárd forintból építené meg a Fudan Egyetemet az eredetileg Diákvárosnak szánt területen. A főpolgármester elmondta, hogy: "Azokat a funkciókat, melyek a diákváros értelmét adnák, összezsúfolva, az eredeti beruházási terület egy töredékrészén építenék meg. Ha felépülne a 8 ezer kollégiumi férőhely, az embertelen módon, összezsúfolva történne, hiszen a teljes terület nagy része a Fudan Egyetem céljából kerülne átadásra egy alapítvány számára"

A törvényjavaslatról, amely Baranyi Krisztina elmondása szerint az eredeti 26 hektár helyett 5,5 hektáron engedné megépíteni a Diákvárost, múlt héten számoltunk be részletesen:

terkep egyetem és diakvaros
Zölddel a friss törvényjavaslat szerinti Diákváros területei, pirossal a Fudan Egyetem területei

A ferencvárosi polgármester hozzátette, hogy ez még akkor sem lenne több 6-7 hektárnál, ha hozzászámolnák a ferencvárosi ingatlanokat. Ha tartanák az eredetileg vállalat kollégiumi férőhelyszámot, ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha nagyjából 40 emeletes épületeket emelnének.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón Orbán Viktort is idézte, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Ezután Karácsony kijelentette:

Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan beruházás, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja a beruházást, különösen nem a Diákváros területén.

Karácsony Gergely elmondta, hogy ragaszkodnak a 2019 decemberében megkötött háromoldalú megállapodáshoz, melynek aláírói a magyar kormány, a Ferencváros és Budapest. Ebben a megegyezésben pedig nem szerepel a Fudan, csak a Diákváros:

Nemcsak a köz érdekéhez ragaszkodunk, hanem a megkötött háromoldalú megállapodáshoz is. Megkérdeztem Palkovics úrtól, hogy más egyetemeket megkérdeztek-e, hogy szeretnének-e 500 milliárdos beruházást létrehozni, a válasz az volt, hogy nem.

A főpolgármester hozzátette, hogy minden lehetséges jogi, politikai eszközt megragadnak, hogy a Diákváros megépüljön, és a Fudan Egyetem ne.

nagyvásártelep
A Nagyvásártelep központi épületének jelenlegi kinézete, amely a Diákváros (illetve a friss javaslat szerint a Fudan Egyetem) egyik fő közösségi épülete lenne, forrás: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Baranyi Krisztina elmondta, hogy az egyetem megépítése kapcsán tervezett népszavazási kedvezményezést most a vészhelyet miatt nem lehet megtartani, de helyette konzultációs lehetőséget hirdetnek. Offline és online módon lehet majd négy, a Fudan Egyetem építésével kapcsolatos kérdésre választ adni.

Karácsony Gergely végül elmondta:

Azért küldünk, hogy a korábbi megállapodást a kormány betartsa, és így ne kelljen az önkormányzatnak felmondania azt a megállapodást, ami többek között az atlétikai vb megrendezésével kapcsolatosan is együttműködést alakított ki közöttünk.

A IX. kerületi polgármester hozzátette, hogy az atlétikai vb lefújása nem befolyásolja a stadion létrejöttét, hiszen az már félig készen van.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Béke Residence
38.5–113 m235.9–87.5 M Ft
Duna Terasz Grande
31–117 m229.9–198.2 M Ft
Király Boutique Residence
30–75 m20–0 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Platán Garden
42.23–155.55 m247.5–283.25 M Ft
Zöldmező Lakópark
28.95–83.3 m228.68–70.06 M Ft

Címlapkép: A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, MTI/Koszticsák Szilárd

új lakások lakópark
parlamenttavcso
ct kórház
zöldfülű panel
GettyImages-582780634
karantén maszk koronavírus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Beavatjuk a hosszú távú befektetések rejtelmeibe.
Online előadás
Elemezzük a legnagyobb potenciállal bíró papírokat.
új lakások lakópark