diákváros
Ingatlan

Egymásnak feszült a főváros és a kormány a Fudan Egyetem és a Diákváros ügyében

Portfolio
Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester sajtótájékoztatót tartott a mai megbeszélésről, melyet Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője szervezett a Fudan Egyetem ügyéről. A főpolgármester többek között elmondta, hogy bízik abban, hogy a kormány betartja a korábbi megállapodásukat és így nem kell az önkormányzat vállalásait is lefújni, ami többek között tartalmazza az atlétikai világbajnokság megrendezésének jóváhagyását.

Egy órája számoltunk be róla, hogy Palkovics László a diákváros-projekt ügyében tartott több mint kétórás megbeszélést Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármesterrel, majd a tanácskozást követően közölte, hogy az egyetemfejlesztés kapcsán "egyet nem értés van" a kormány és a főváros között.

A megbeszélést követően Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina is tartott sajtótájékoztatót, ahol kiderült, hogy a kormány a tervek szerint több mint 500 milliárd forintból építené meg a Fudan Egyetemet az eredetileg Diákvárosnak szánt területen. A főpolgármester elmondta, hogy: "Azokat a funkciókat, melyek a diákváros értelmét adnák, összezsúfolva, az eredeti beruházási terület egy töredékrészén építenék meg. Ha felépülne a 8 ezer kollégiumi férőhely, az embertelen módon, összezsúfolva történne, hiszen a teljes terület nagy része a Fudan Egyetem céljából kerülne átadásra egy alapítvány számára"

A törvényjavaslatról, amely Baranyi Krisztina elmondása szerint az eredeti 26 hektár helyett 5,5 hektáron engedné megépíteni a Diákvárost, múlt héten számoltunk be részletesen:

terkep egyetem és diakvaros
Zölddel a friss törvényjavaslat szerinti Diákváros területei, pirossal a Fudan Egyetem területei

A ferencvárosi polgármester hozzátette, hogy ez még akkor sem lenne több 6-7 hektárnál, ha hozzászámolnák a ferencvárosi ingatlanokat. Ha tartanák az eredetileg vállalat kollégiumi férőhelyszámot, ezt csak úgy lehetne megvalósítani, ha nagyjából 40 emeletes épületeket emelnének.

Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón Orbán Viktort is idézte, aki azt mondta az önkormányzati választások után a parlamentben, hogy nem indul olyan beruházás Budapesten, amit a főváros vezetése nem támogat. Ezután Karácsony kijelentette:

Így akkor eldőlt, nem lesz Fudan beruházás, hiszen az eddig megismert információk alapján, ilyen feltételek mellett a főváros nem támogatja a beruházást, különösen nem a Diákváros területén.

Karácsony Gergely elmondta, hogy ragaszkodnak a 2019 decemberében megkötött háromoldalú megállapodáshoz, melynek aláírói a magyar kormány, a Ferencváros és Budapest. Ebben a megegyezésben pedig nem szerepel a Fudan, csak a Diákváros:

Nemcsak a köz érdekéhez ragaszkodunk, hanem a megkötött háromoldalú megállapodáshoz is. Megkérdeztem Palkovics úrtól, hogy más egyetemeket megkérdeztek-e, hogy szeretnének-e 500 milliárdos beruházást létrehozni, a válasz az volt, hogy nem.

A főpolgármester hozzátette, hogy minden lehetséges jogi, politikai eszközt megragadnak, hogy a Diákváros megépüljön, és a Fudan Egyetem ne.

nagyvásártelep
A Nagyvásártelep központi épületének jelenlegi kinézete, amely a Diákváros (illetve a friss javaslat szerint a Fudan Egyetem) egyik fő közösségi épülete lenne, forrás: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd

Baranyi Krisztina elmondta, hogy az egyetem megépítése kapcsán tervezett népszavazási kedvezményezést most a vészhelyet miatt nem lehet megtartani, de helyette konzultációs lehetőséget hirdetnek. Offline és online módon lehet majd négy, a Fudan Egyetem építésével kapcsolatos kérdésre választ adni.

Karácsony Gergely végül elmondta:

Azért küldünk, hogy a korábbi megállapodást a kormány betartsa, és így ne kelljen az önkormányzatnak felmondania azt a megállapodást, ami többek között az atlétikai vb megrendezésével kapcsolatosan is együttműködést alakított ki közöttünk.

A IX. kerületi polgármester hozzátette, hogy az atlétikai vb lefújása nem befolyásolja a stadion létrejöttét, hiszen az már félig készen van.

Új lakás keresőTOVÁBB AZ ADATBÁZISRA
Emerald Residence
32–142 m20–0 M Ft
Harsánylejtő Lakópark
59–75 m259.9–92.9 M Ft
Metrodom City Home L-M
29.7–125 m229.5–137.4 M Ft
Napfény Resort
41.97–182.31 m258.97–373.83 M Ft
Waterfront City 2
26–60 m226–67 M Ft
Waterfront City 3
27.56–148.55 m228.5–152 M Ft

Címlapkép: A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, MTI/Koszticsák Szilárd

bear_1
bét
GettyImages-1233503994
GettyImages-1087046614
GettyImages-1301795283

Alapblog Tyúk és tojás

Az ábrán azt látjuk, hogyan viszonyulnak a Trump és Biden szavazók a vakcinákhoz. Például a Biden szavazók 3,...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
óbuda budapest panal lakás ingatlan