Az agglomerációba menekülnének a kkv-k a magas bérleti díjak elől
Ingatlan

Az agglomerációba menekülnének a kkv-k a magas bérleti díjak elől

Portfolio
Az elmúlt időszakban számos hazai vállalkozás helyezte át székhelyét a főváros belsőbb kerületeiből Budapest szélére, illetve az agglomerációba a megközelíthetőség és a kedvezőbb bérleti díjak reményében – derült ki az INFORG Zrt. megbízásából végzett felméréséből.

Az idei első negyedévben mindössze 11 580 négyzetméternyi raktárterületet adtak át Budapesten, igaz, további több mint 400 ezer négyzetméter áll tervezés vagy fejlesztés alatt. A teljes budapesti állomány eléri a 2,81 millió négyzetmétert, míg a vidéki területeken összesen 1,3 millió négyzetméternyi raktár található. Az üresedési ráta Budapesten 4,2, vidéken 3,9 százalék. A bérleti díjak tekintetében Budapesten 4,75 euró/m2/hó értékekkel lehet számolni, míg vidéken is ennyi az átlag, de ott valamivel nagyobb szórás mellett 4,5-4,8 euró közötti értékekkel számolhatunk.

raktár

A budapesti irodaállomány 3 új irodaházzal bővült az első negyedévben, ezzel a teljes budapesti modern irodaállomány átlépte a 4 millió négyzetmétert. A bruttó kereslet ugyanerre az időszakra 80 750 négyzetméter volt, ami az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos növekedés. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 47%-kal, az új szerződések a kereslet 27%-át tették ki, míg a bővülések 15%, az előbérleti szerződések részaránya pedig 10% volt.

Azonban kevésbé tudják tartani a lépést a piaccal a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, amelyek

nagy arányban helyezték át székhelyüket vagy raktárkapacitásaikat a főváros belsőbb kerületeiből Budapest szélére, illetve az agglomerációba a megközelíthetőség és a kedvezőbb bérleti díjak reményében

– derült ki a Trend International Piackutató Kft. által végzett ingatlanpiaci felméréséből.

A kutatás eredményeként kiderült többek között, hogy a vizsgált szegmens számára kiemelt jelentőséggel bír

  • a bérlemény problémamentes megközelíthetősége,
  • a környéken elérhető – lehetőleg ingyenes – parkolás,
  • valamint a bérleti díj és a kapcsolódó költségek alacsony szinten tartása,

amelyek a korábban használt belvárosi ingatlanok esetében megugrottak és ezáltal fenntarthatatlanná váltak a szektor képviselői számára.

A kutatás eredményeit saját tapasztalataink is megerősítik: a bérlők leginkább a szerződésben vállaltak betartását és a megbízhatóságot várják el a tulajdonostól, valamint kiemelik a rugalmasság fontosságát, amely a Covid-hullámok sorozata idején még inkább szemponttá vált

– mondta Zalatnai Zsolt, az INFORG Zrt. vagyonkezelési munkafolyamataihoz kapcsolódó feladatok irányításáért, valamint a portfolióban lévő ingatlanok optimális hasznosításáért felelős vezetője.

A szakember hozzátette, hogy ezeken felül a bérlők a gyors reakciót, a rugalmasságot is igénylik problémáik megoldására, ezért a cégnél a bérleti szerződések esetében ezekre nagy hangsúlyt fektetnek.

A hazai kkv-kra a bérlemény kiválasztásakor kifejezetten jellemző az árérzékenység. Ez azt is jelenti, hogy a legtöbb egyéb szempontot és elvárást a fizetendő összeg függvényében hajlandóak rugalmasan kezelni, sőt, sok esetben ezekről lemondani. Az árérzékenységet jól jelzi, hogy a raktárépületek esetében

minden ötödik cég számításba vesz a székhelyétől messzebb eső helyszíneket is – akár a fővárostól távolabbi vidéki területeken –, amennyiben egy ilyen ingatlan kiválasztása alacsonyabb bérleti díjat jelent számára.

E kérdésben elsődlegesen a Pest megyei vállalatok nyitottak – ezek egyharmada fontolná meg egy távolabbi raktár bérbevételét. Ezt követően a budapesti cégek következnek, ahol 30 százalék ez az arány, a Fejér megyeieknél azonban mindössze 7 százalék mérlegelne egy ilyen ajánlatot. A mikrovállalkozások és az ipari cégek ezzel szemben elutasítók a nagyobb távolságra lévő raktárépületekkel szemben, számukra prioritás annak közelsége.

Az irodabérlés terén is elsődleges szempont a bérleti díj mértéke, valamint a döntés során számításba vett további szempontok is hasonlóak a raktárbérlésnél említettekkel. Fontos különbség ugyanakkor, hogy lényegesen több tényezőt tartanak fontosnak a vállalkozások az irodák esetében, vagyis magasabbak és széleskörűbbek az elvárásaik, mint egy raktár keresésekor.

A forint alapú elszámolást preferálják

Akár irodáról, akár raktárról van szó, a kkv-szektor mindkét típusú bérlemény esetében szinte egyöntetűen a forint alapú bérleti díjat preferálja. A raktárak esetében megengedőbbek a válaszadók: igaz, hogy 90 százalékuk a forint alapú elszámolást részesíti előnyben és 1 százalékuk az euró alapút, de van 7 százalék, amely számára lényegtelen a kérdés, 2 százalék pedig nem tudja eldönteni a preferenciáját. Ezzel szemben az irodabérlésnél a kis- és közepes vállalkozások közül egyetlen egy sem volt, amely az euró alapú bérleti díjat választaná: 95 százalék ragaszkodik a forinthoz, illetve 5 százalékuk számára lényegtelen a pénznem.

Általánosságban – a bérelt ingatlan fajtájától függetlenül – elmondható, hogy a vállalkozás méretének növekedésével párhuzamosan nő a szerződés optimális időtartama is. A legkisebb szervezetek inkább az 1-2 évre szóló bérleti szerződést, míg a nagyobbak a 3-5 éveset részesítik előnyben.

A raktárbérléseknél jól látszik, hogy a kkv-szektorban igen eltérő igények vannak a bérletiszerződés időtartamát illetően: a mikrovállalkozások relatív többsége (32%) az 1-2 éves időszakot tartja ideálisnak, míg a kis és közepes vállalkozások inkább a 3-5 éves időtartamú szerződések hívei. Hasonló a helyzet az irodák terén is: míg a 10 fősnél nagyobb cégek több mint kétharmada a 3-5 éves időszakra szóló szerződést preferálja, addig a 10 fősnél kisebb létszámú vállalkozások 38 százaléka szeretné, ha a szerződés bármikor felmondható lenne, 30 százalékuk pedig az 1-2 éves időtartamra szavaz. A szerződés tartalmán túl a megkérdezettek számára fontos helyen szerepel továbbá a bérbeadó magatartása és együttműködési hajlandósága is.

A cikk megjelenését az INFORG Zrt. támogatta.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Baleset a reptérre vezető gyorsforgalmi úton