
A Gault&Millau módszertana sokéves tesztelői tapasztalaton alapul, a többnapos képzésben részesült értékelők mintegy 70 szempont szerint, a teljes étkezési élményt vizsgálva pontoznak.
A végső értékelésben az ételek csak egy – bár kulcsfontosságú – komponens: a szolgáltatás, a vendégek hangulatának felismerése és ajánlások, a borlap, miliő, kényelem, berendezés és tisztaság is számít. Bár egy kiváló séf munkája önmagában kevés a magas pontszámhoz, minőségi fogások nélkül egy étterem nem kerülhet be a kalauzba, még akkor sem, ha minden más tökéletes.
A kiadvány hétfői, budapesti bemutatóján Harmath Csaba, a kiadvány chief inspectora elmondta: szűk egy év alatt állították össze az étteremkalauzt, és kiemelt céljuk volt, hogy a teljes országot lefedjék, enyhítsék a gasztronómia Budapest-centrikusságát, minél több minőségi vidéki éttermet mutassanak be. Ellenőreik – a kiadvány tradícióinak és szabályainak megfelelően - inkognitóban tettek látogatást és értékelték az éttermeket. Az éttermeket 1-től 20-ig terjedő pontozási rendszerben értékelik, amelyben a 20 az elérhető lehető legjobb eredmény.
Egy speciális jelzésrendszer, a Toques, avagy szakácssapkák jelölik az éttermek által elért kiemelkedő eredményeket.
A vendéglátóhelyeknek odaítélt szakácssapkák száma 1 és 5 között mozog, ezek száma az étkezési élmény minőségét és az étterem kreativitását tükrözi. A szakácssapkák maximálisan elérhető száma 5, ami a francia étteremkalauz rendszerében egyfajta tökéletességet jelent.
A 4 szakácssapkát kapott - azaz a legjobbra értékelt - magyar éttermek 2025-ben, ABC-sorrendben:
- Babel Budapest (17/20 pont)
- Platán Gourmet Étterem (17,5/20 pont)
- Rumour by Rácz Jenő (17/20 pont)
- Salt (17/20 pont)
- Stand (18/20 pont)
Az Év Séfje díjat Szulló Szabina (Stand/Stand 25) kapta.
Az eseményt követő sajtótájékoztatón a kiadvány szerkesztői a Portfolio kérdésére elmondták: az 5 sapka a gyakorlatban egyfajta elérhetetlen célt jelent, amit az étteremkalauz 60 éves történelmében is csak néhány étteremnek sikerült megkapnia - így kevés az esélye annak, hogy a következő években Magyarországon is legyen ilyen díjazott. Ráadásul az a tapasztalat, hogy ezek a csúcséttermek sokszor nem feltétlenül működtethetők nyereségesen.
Az étteremkalauz következő magyar kiadása várhatóan 2027 januárjában jelenik majd meg, az aktuális eredményeket pedig hamarosan Harmath Csabával elemezzük a Portfolio Business Podcastben.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images
Szupertájfun pusztít a csendes-óceáni térségben: több országban is evakuáció indult
200 kilométer per órát is meghaladó széllökésekel tombol a vihar.
Új aranylázként emlegették, most bebukhat ez az izgalmas sztori
Nagy áttörés vagy nagy hiba?
A szakértők szerint, hiába a Nyugat egységes fellépése, nem fog meghátrálni Netanjahu Gázában
Egyes elemzések szerint meg is erősítheti a helyzet az izraeli kormányzatot.
Kulcsfontosságú üzem nyitotta meg kapuit meg Európában - Ez az első fecske
Fókuszban a Kínától való függetlenedés.
Jóváhagyta az Európai Parlament a karbonvám (CBAM) módosításokat
A CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism, karbonvám) kötelezettségek teljesítésének átmeneti időszaka 2025 végén lezárul. Az Európai Bizottság az eddigi tapasztalatok alapján szükségesnek

Személyi kölcsön vagy szabad felhasználású jelzáloghitel? Összehasonlítottuk őket
Nagyobb váratlan kiadás? Új tervek, megvalósítandó álmok? A finanszírozás kapcsán gyakran merül fel a kérdés: elég egy személyi kölcsön, vagy érdemes ingatlanfedezetet bevonni és szabad
Az AI nyertesei és vesztesei: Magyarország hátulról az ötödik
A mesterséges intelligencia rohamos terjedése alapjaiban formálja át a gazdasági növekedésről szóló várakozásokat. Cikkünkben bemutatjuk, hogy az AI milyen csatornákon keresztül járulhat ho

Végre egy komoly grafikon
Máris hiányoznak a habkönnyű témák. Nyáron a klímagyilkos Buksiról, a pisztáciáról, a metánt pöfögő marhákról szóltak a hírleveleink - kis cuki témákról, amik nem kavarják... The po

Közép-Európát az összevisszasága teszi alkalmazkodóképessé
Közép-Európa túlélését pont az a töredezettség, autonómiavágy és sokértelműség biztosítja, amit szeretünk benne és amit sokszor fejlődése korlátának tekintünk. Közép-Európa sajá
A társasági adó egy érdekes állatfaj
Az elmúlt héten élénk párbeszéd és találgatás indult az esetleges TAO-emelésről, ezért megkérdeztük Regős Gábort, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdászát - lentebb a válaszai. The po
És a tengeralattjárókat ki fogja szabályozni?
E heti adásunkban mi úszunk, a tengeralattjárók viszont elsüllyednek. Szabó Dávid meg szakért. Valamelyest. Milyen platformokon találjátok még meg? A HOLD After Hours podcastek megtalálhatók..

Zöld szállodák: így formálja át a technológia a jövő utazásait
Képzeljünk el egy hotelt, ahol a zuhany pontosan jelzi, mennyi vizet használunk, az esővíz rögtön a medencébe kerül, a reggelinél pedig pontosan annyit főznek, amennyit val

Tőzsdei túlélőtúra: Hogyan kerüld el a leggyakoribb kezdő hibákat?
A tőzsdei vagyonépítés során kulcsfontosságú az alapos kutatás és a kockázatok megértése, valamint a hosszú távú célok kitűzése és kitartó befektetési stratégia követése.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Semmi sem állítja meg a forint dicsőséges menetelését?
Lehet még erősebb a hazai fizetőeszköz?
Szinte naponta hagyják abba a tejtermelést a kis tehenészetek
2800-3000 gazdaság maradt a tízezres nagyságrendből.
Megjött az év egyik legjobban várt döntése – Mit várhatnak ettől a befektetők?
Jöhet a kamatcsökkentési ciklus?
