A Gault&Millau módszertana sokéves tesztelői tapasztalaton alapul, a többnapos képzésben részesült értékelők mintegy 70 szempont szerint, a teljes étkezési élményt vizsgálva pontoznak.
A végső értékelésben az ételek csak egy – bár kulcsfontosságú – komponens: a szolgáltatás, a vendégek hangulatának felismerése és ajánlások, a borlap, miliő, kényelem, berendezés és tisztaság is számít. Bár egy kiváló séf munkája önmagában kevés a magas pontszámhoz, minőségi fogások nélkül egy étterem nem kerülhet be a kalauzba, még akkor sem, ha minden más tökéletes.
A kiadvány hétfői, budapesti bemutatóján Harmath Csaba, a kiadvány chief inspectora elmondta: szűk egy év alatt állították össze az étteremkalauzt, és kiemelt céljuk volt, hogy a teljes országot lefedjék, enyhítsék a gasztronómia Budapest-centrikusságát, minél több minőségi vidéki éttermet mutassanak be. Ellenőreik – a kiadvány tradícióinak és szabályainak megfelelően - inkognitóban tettek látogatást és értékelték az éttermeket. Az éttermeket 1-től 20-ig terjedő pontozási rendszerben értékelik, amelyben a 20 az elérhető lehető legjobb eredmény.
Egy speciális jelzésrendszer, a Toques, avagy szakácssapkák jelölik az éttermek által elért kiemelkedő eredményeket.
A vendéglátóhelyeknek odaítélt szakácssapkák száma 1 és 5 között mozog, ezek száma az étkezési élmény minőségét és az étterem kreativitását tükrözi. A szakácssapkák maximálisan elérhető száma 5, ami a francia étteremkalauz rendszerében egyfajta tökéletességet jelent.
A 4 szakácssapkát kapott - azaz a legjobbra értékelt - magyar éttermek 2025-ben, ABC-sorrendben:
- Babel Budapest (17/20 pont)
 - Platán Gourmet Étterem (17,5/20 pont)
 - Rumour by Rácz Jenő (17/20 pont)
 - Salt (17/20 pont)
 - Stand (18/20 pont)
 
Az Év Séfje díjat Szulló Szabina (Stand/Stand 25) kapta.
Az eseményt követő sajtótájékoztatón a kiadvány szerkesztői a Portfolio kérdésére elmondták: az 5 sapka a gyakorlatban egyfajta elérhetetlen célt jelent, amit az étteremkalauz 60 éves történelmében is csak néhány étteremnek sikerült megkapnia - így kevés az esélye annak, hogy a következő években Magyarországon is legyen ilyen díjazott. Ráadásul az a tapasztalat, hogy ezek a csúcséttermek sokszor nem feltétlenül működtethetők nyereségesen.
Az étteremkalauz következő magyar kiadása várhatóan 2027 januárjában jelenik majd meg, az aktuális eredményeket pedig hamarosan Harmath Csabával elemezzük a Portfolio Business Podcastben.
A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images
Hatalmas káoszt okoz az amerikai reptereken a kormányzati leállás
Erős számokat közöltek a légitársaságok.
Oroszország lefékezte a nagyhatalmakat, rátenyereltek a stop gombra
Győzött a nyomás, de vannak más okok is.
Hatalmas bejelentést tett Zelenkszij, aligha fognak ennek örülni Moszkvában
Nagy dolog van készülőben.
Forint a reflektorfényben, régiós devizák a kulisszák mögött
2025-ben a forint a régió sztárja, miközben a cseh korona, a lengyel zloty és a román lej vegyes képet mutat. Mit üzen ez az EUR/HUF pályáról és a hozamgörbékről? The post Forint a reflektor
Az osztalék portfólióm - 2025. október
Ebben a hónapban is bevásároltam rendesen, általában a jelentések után. A cégek nagy részét nem örökre, hanem csak pár hónapra terveztem megvenni, aztán majd eladom, ha felmennek. Ha mégsem
Top10 upgrade
A roic.ai pár hónapja kijött egy API fejlesztéssel (v2), kipróbáltam, mert az AAPL ticker minden adatához hozzá lehet férni az API-n keresztül, hogy tesztelhessük a dolgot, és előfizettem rá.
A tudás gazdasága: Joel Mokyr és a fenntartható növekedés Nobelje
A közgazdsági Nobel-díjban eddig már 99 ember részesült, mégis közülük nagyon kevesen foglalkoztak kifejezetten gazdaságtörténettel. 2025-től már Joel Mokyr is a ritka kivételek közé tart
VSME keretrendszer: egyszerű ESG és fenntarthatósági jelentés KKV-knak
Bár a fenntarthatósági jelentéstétel egyre inkább az üzleti működés része, a kis- és középvállalkozások számára továbbra is önkéntes marad. A VSME (Voluntary Sustainability Reporting S
Kamu MI videók a politika szolgálatában: mit lehet tenni a visszaélések ellen?
A mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségek visszaélésszerű alkalmazására régóta figyelmeztetnek, mostanra azonban saját bőrünkön tapasztalhatjuk ezt. Egymás után, szinte naponta jel
AI-buborék Kaposváron (HOLD After Hours)
Szavazz a HOLD-ra! Most először a Portfolio is díjazza a magyar vagyonkezelési, alapkezelői és privátbanki piac legjobbjait — és a Te szavazatod is számít! Add... The post AI-buborék Kaposvár
Repülés, kutyatartás, húsfogyasztás: valóban tisztában vagyunk a karbonlábnyomukkal?
A fogyasztók nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az energiatakarékos izzóknak és háztartási gépeknek, mint amennyire az valóban hozzájárul a klímavédelemhez - derül ki
Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez
Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.
Tőzsde kezdőknek: Hogyan ne égesd el a pénzed egy hét alatt!
A tőzsde világában a lelkesedés könnyen drága hibákhoz vezethet – előadásunk abban segít, hogy kezdőként is megértsd a legfontosabb alapelveket, felismerd a kockázatokat, és elkerüld, hogy egy hét alatt elolvadjon a megtakarításod
Elfeledett adónemre vetett szemet a kormány: újra jön a reklámadó?
Váratlan emelés jöhet.
Jelentősen változhat a kibercsalásokhoz kötődő kártérítési felelősség rendszere
Jön a digitális euró is, nem kevés aggállyal.
Három forgatókönyv létezik: az egyik Ukrajna támogatásának felfüggesztése
Mi lesz a lefoglalt orosz vagyonnal?
                    
                    
                    
                    
            

