FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
Ingatlan

Mi lesz veled lakásáfa?

Portfolio
Egyre inkább kérdéses, hogy meghosszabbítják-e a hazai építkezések felfutásában óriási szerepet játszó kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa határidejét 2019 után. Az adókedvezmény miatt várhatóan a beruházók és vásárlók tömegei fogják kihasználni az elkövetkezendő alig több mint két év lehetőségeit. Az új építésű lakások eddig is népszerűek voltak a piacon, de az igazán nagy robbanás csak most várható - olvasható az OTP Ingatlanpont közleményében.
Csak idén szeptemberig 28 411 építési engedélyt adtak ki és 7981 lakást adtak át, amely a válság évei óta a legmagasabb érték. A tendencia mögött számos tényező áll, közülük kiemelkednek a különböző állami intézkedések: a CSOK, az egyszerű bejelentés lehetősége és a kedvezményes áfa. Családi ház építése esetén 20 millió forintos értékig pedig az 5 millió forint forgalmi adó visszaigénylés is. Az építőiparban sokan reménykedtek abban, hogy meghosszabbítják a kedvezmény határidejét 2019 után, ami most a nemzetgazdasági miniszter előző heti bejelentése értelmében kérdésessé vált. A forgalmi adó mértékének lehetséges változása a beruházókat és vásárlókat is egyaránt érinti, főleg olyan ingatlanok esetében, amelyek még csak tervasztalon léteznek, de már megkezdték az előszerződések megkötését.

Mi várható ezután?

A fennmaradó alig több mint kétéves kedvezményes időszakot kihasználni kívánó vásárlók és beruházók nincsenek könnyű helyzetben. Egyre nehezebb megtalálni a megfelelő kivitelezőt, az építőanyagok árai pedig - a megnövekedett keresletnek köszönhetően - folyamatosan emelkednek. Sok esetben ezért a tervezettnél nagyobb összköltségre kell számítaniuk az építtetőknek az ingatlan átadásának idején.


Mi lesz veled lakásáfa?
További információkért kattints a képre!
A már kész tervekkel és akár előszerződéssel is rendelkező társasházi projekteknek nagyon kell igyekezniük, hogy megfelelő kivitelezőt találjanak, és ne csússzanak az átadási határidőkkel, így elkerülve a magasabb áfakulcs jelentette plusz költségeket - mondta el Homolya Gergely, az OTP Ingatlanpont új építésű ingatlanokkal foglalkozó projektmenedzsere, aki szerint kisebb bizonytalanság lépett fel a piacon, mivel elképzelhető, hogy ha a kedvezményes áfakulcs nem is marad 2019 után, egyéb új, az építkezéseket támogató intézkedéseket később bevezethetnek.

A lakásásfa jövőjéről a Portfolio Property Investment Forum konferencián is megszólaltak a szakértők, akiknek részletes véleménye az alábbi cikkben olvasható:A nemzetgazdasági miniszter múlt heti nyilatkozatát pedig a lenti cikkben találjuk:
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
WLP Ebes 1