Megdőlt egy újabb rekord a budapesti ingatlanpiacon

2018. július 16. 10:12    
nyomtatás
 
Az első negyedév enyhe emelkedése után az év második negyedévében folytatódott az üresedési ráta csökkenése az ipari ingatlanok piacán. A teljes állomány mindössze 12 220 négyzetméterrel bővült, miközben a kereslet továbbra is magas, így az üresedés 0,7 százalékpontos csökkenés után elérte a rekordalacsony 3,5 százalékot - derül ki a BRF legfrissebb jelentéséből.

November 22-én újra Property Investment Forum, Magyarország legjelentősebb ingatlanszakmai eseménye! Új helyszínen, kiállításokkal, a legfontosabb döntéshozókkal, egyedülálló networking lehetőségekkel. Most extra early bird áron!2018 második negyedévében egy új fejlesztést adtak át, az Inpark Páty következő fázisát, ami 12 220 négyzetméterrel került be az állományba. A budapesti és a Budapest környéki agglomeráció spekulatív ipari ingatlanállománya jelenleg 2 081 120 négyzetméter.

Megdőlt egy újabb rekord a budapesti ingatlanpiacon

A második negyedévben a teljes bérlői kereslet 59 740 négyzetmétert tett ki, ami 72 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában mért érték, és 42 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest. A kereslet 46,7 százalékát szerződéshosszabbítások tették ki, az új szerződések részaránya 30,8 százalék, míg a bővülések aránya 22,5 százalék volt. 2018 második negyedévében a BRF nem regisztrált előbérleti szerződést. A vizsgált időszakban összesen 18 tranzakció történt, melyből egy szerződés érte el a 10 ezer négyzetmétert. Az átlagos tranzakcióméret 3320 négyzetméter volt.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, ESTON International, JLL és a Robertson Hungary.


Megdőlt egy újabb rekord a budapesti ingatlanpiacon

A bérleti szerződések 93 százalékát logisztikai parkok területeire kötötték, átlagosan 3960 négyzetméterre. A városi logisztikát érintő bérbeadások átlagos mérete 1090 négyzetméter volt.

A két legnagyobb tranzakció a negyedév során egy bérlő bérletmegújítása és bővülése volt. A Sauflon a Prologis Park Budapest - Gyál parkban hosszabbította meg szerződését 14 110 négyzetméteren, ezen túl a cég további 9760 négyzetméterrel bővült. A legnagyobb új bérbeadást a Prologis Park Budapest - Harbor parkban rögzítették 8580 négyzetméteren.

Megdőlt egy újabb rekord a budapesti ingatlanpiacon

Az üresedési ráta negyedéves szinten 0,7 százalékponttal csökkent, jelenleg 3,5 százalékon áll. 2018 második negyedévének végén összesen 73 740 négyzetméternyi ipari terület állt üresen és mindössze két épületben volt 5000 négyzetméternél több kiadatlan terület. A nettó abszorpció 25 550 négyzetmétert tett ki 2018 második negyedévében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium