Kosár | 0 tétel 0 Ft

A kosár üres

Zsiday Viktor

Mániák és válságok a tőzsde hőskorában

Kiadás éve: 2023 • Kiadó: NET Média Zrt.
Oldal: 124 • ISBN: ISSN 1789-3704
Típus: Füzetek
Ár: 3,990 Ft

Az unikális, az elmúlt évszázadok tőzsdei manipulációit, mániáit és az ezek következtében létrejövő válságokat összegyűjtő kiadvány most újra elérhető a Portfolio könyvesboltjában. A Mániák és válságok a tőzsde hőskorában című kötet szerzője, Zsiday Viktor roppant mulatságosan mutatja be ezeket a sztorikat, és von azonnal párhuzamot korunk eseményeivel.


Szabó László aktív tőkepiaci befektető, a Concorde Alapkezelő Zrt. IT elnökének ajánlása:

A tőzsdetörténet emblematikus eseményeinek bemutatása sokunk számára lebilicselően érdekes, de a gyakorló befektetők számára legnagyobb erénye mégis inkább tanulságaiban rejlik: Hoffman állatmeséihez hasonlóan a történetek felszíne alatt ott örvénylik a tömény filozófia. Felszisszenünk a távoli hősök és antihősök trükkjein, kapzsiságán, vagy éppen butaságán, de nem gondolunk bele a nagy krachokban tönkrement emberek mindennapos tragédiáiba.

Az emberi képzelet - főleg, ha nem e hétköznapokat célozza meg - határtalan, de a Zsiday Viktor által bemutatott történetek bizonyítják: valóság még ennél is színesebb! A valóság szivárványában azonban a brutálisan sötét színek is megtalálhatók. Népszerű a mondás: "az élet a legjobb tanítómester", de kevésbé ismert ebben a témában a nekem tetsző gondolat: "a tapasztalat a legrosszabb tanítómester. Először van a vizsga, s csak utána az oktatás." Milliónyi tönkrement tőzsdei befektető tudja megerősíteni, hogy a második idézet az életszerű. A bukás ellen pedig kevés az orvosság. A kevesek egyike elődeink tapasztalatainak megismerése, feldolgozása, s a tapasztalatok leszűrése.

Mi emberek nem tudunk elvonatkoztatni attól a világtól, amelyben szocializálódtunk, s nagyon kevesen vannak, akik meg merik kérdőjelezni az őket körülvevő környezet tapasztalati axiómáit. Nassim Taleb kiváló könyvében (The Black Swan) meséli el a disznó történetét: a disznó életének minden napját megédesíti a gumicsizmás ember, aki néhány jó szó kíséretében önti a moslékot nap, nap után a vályúba, így nem csoda, ha az okosabb háziállatok közé sorolt malac hosszabb statisztikai számítások után megalkotja Röfi első törvényét, miszerint az ember a legjobb barát. Négyszáz mintavétel, minden esetben azonos eredmény, nulla eltérés, mi ez, ha nem általánosítható szabály? És milyen a disznó élete?! Egy, csupán egyetlen picike eltérés: a gazda kezében ezúttal nem a bödön van, hanem egy idegenül csillogó ismeretlen tárgy, s néhány perc földbe döngöli az oly nehezen összehozott öröknek tűnő igazságot! Bizony, ez nálunk embereknél sincs sokkal másképp.

Kevés jobb befektetés van ennél a könyvecskénél. Egyetlen kisebb méretű brókeri megbízás jutalékáért megismerhetjük az elmúlt pár száz év legnagyobb tőzsdei csapdáit, amelyek kisebb mutációk után bizonyosan a jövőben is megismétlődnek. Zsidai Viktor remek könyvének segítségével remélhetően az olvasók elkerülhetik ezeket a veszteségeket. Strong buy!

Tartalomjegyzék

Előszó
1. Van-e új a nap alatt?
Tőkepiacok Rómában
Az első multinacionális bankház
Spekuláció a középkori állampapírpiacokon
Rotschild letarolja a piacot
2. Óriásbuborék Britanniában és Franciaországban
A Dél-tengeri Társaság: a bennfentes kereskedés mintapéldája
John Law, az első pénzpumpáló
3. Feltörekvő piaci mánia a XIX. században
Poyais egy ország, avagy hazudni csak nagyot érdemes
Virágzó illegális opciós piac
Az 1825-ös válság, avagy amikor az angol jegybankot kellett megmenteni
4. Vasút Angliában: hogyan építsünk akkora hálózatot, amekkorára soha nem lesz szükség?
A csatornarészvény láz
A brit vasútmánia
5. Az igazi Vadnyugat: a Wall Street a XIX. században
A Credit Mobilier botrány
Gabonaháborúk Chicagóban
A hírhedt Jay Gould kalandjai a tőkepiacokon
Az Erie-háború
Fekete péntek 1869-ben
A Western Union megszerzése
Az 1901-es krach: harc a Northern Pacific Railroadért
6. Mániák a XX. században
Ponzi - a piramisjátékok atyja
Richard Whitney, a tőzsdeelnök csúcsbróker
1980: A Hunt fivérek bekerítik az ezüstpiacot
Tőzsdekrach Kuvaitban: 1982
Utószó

Portfolio Füzetek
A Portfolio.hu füzetek röviden, mindenki számára érthető módon foglalják össze a befektetések legfontosabb területeit tematikus kötetekben. A kiadványok elsősorban az alapszintű ismeretekkel rendelkező olvasókhoz szólnak, ugyanakkor a már tapasztalt befektetők számára is nyújtanak hasznos információkat, hiszen gyakorlati példákon keresztül mutatják be az egyes pénzügyi szegmenseket.
Összes füzet
A kiadó kínálatából
Akciós ajánlatok
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.