euró kassza pénz bevétel
KRTK blog

Mennyire fontos a magyar vállalatoknak, hogy megkapják az EU-s pénzeket?

Muraközy Balázs, University of Liverpool, KRTK
A 2004 és 2013 között érkezett EU-források nagyjából tizedét fordította a magyar állam különféle vállalati támogatásokra, elsősorban annak reményében, hogy a források által generált beruházás technológiai megújuláshoz és termelékenység-növekedéshez vezet, ami hosszabb távon növeli a versenyképességet és a béreket. Jelentőségéhez képest közel sem tiszta, hogy pontosan milyen hatásai voltak és vannak ennek a szakpolitikának. Vajon a nyertes vállalkozók főképp új autóra költötték a támogatást, vagy a szakpolitikának köszönhetően high-tech termékeket kezdtek exportálni, és a legjobb úton vannak az unkornissá válás útján?

Telegdy Álmossal közös tanulmányunkban a 2004 és 2013 között elnyert vissza nem térítendő vállalati támogatások hatásait vizsgáljuk a magyar kkv-kre. Cikkünkben az EU támogatásokkal kapcsolatos vitát négy nézetre egyszerűsítjük le.

  • Az első – leginkább szkeptikus – nézet szerint a nyertes cégek tulajdonosai a pénzt magán fogyasztásukra költötték – például drága autót vásároltak belőle. 
  • A második nézet szerint az EU források egyszerűen helyettesítették azokat a beruházásokat, amiket a vállalatok amúgy is végrehajtottak volna, mondjuk bankkölcsönből.
  • A harmadik szerint sor került többletberuházásra, de az új gépek nem voltak modernebbek, mint a régiek, a cég csak bővítette tevékenységét.
  • Végül, a legoptimistább nézet szerint, a támogatások innovációhoz, technológiai megújuláshoz vezettek – például sokkal fejlettebb technológia megoldásokkal.

Ezeket a narratívákat akkor lehet elkülöníteni egymástól, ha több vállalati kimenetet vizsgálunk egyszerre. A támogatás hatásának becsléséhez fontos az, hogy olyan kontrollcsoportot válasszunk, amely elég hasonló megfigyelhető és nem megfigyelhető jellemzőiben is a támogatott cégekhez. Két eszközt használunk a kontrollcsoport kialakításához. Egyrészt, olyan cégeket vizsgálunk, akik maguk is pályáztak, de sikertelenül. Feltételezhető, hogy ezek a cégek maguk is akartak beruházni a pályázati forrásokból, és tettek is erőfeszítést a támogatás megnyerése érdekében. Másrészt, párosítási eljárással (matching) minden támogatott cégnek keresünk olyan párokat, amelyek – iparáguk, méretük és növekedési pályájuk alapján – leginkább hasonlítanak hozzájuk a sikertelen pályázók közül. A támogatás hatását a támogatott és a sikertelen pályázó vállalatok összehasonlításával becsüljük.

Eredményeink szerint a támogatásokra pályázó kkv-k eleve nagyobbak és termelékenyebbek voltak valamint többet ruháztak be már a pályázat előtt is. Ennek a mintának két oka lehet: egyrészt, olyan cégek pályáznak, akiknek több beruházási ötletük van, másrészt maga a pályázás is költséges. A támogatott cégek tehát eleve jobban teljesítettek, mint az átlagos kkv.

Fő eredményeink szerint a támogatás hatására a támogatott cégek többet ruháztak be, és gyorsabban nőtt a dolgozóik száma és az árbevételük is, mint a kontrollcsoportban lévő cégeké.

A tőkeállomény 40, a bevétel és a dolgozók száma nagyjából 25 százalékponttal gyorsabban nőtt a támogatott vállakozásoknál. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egy dolgozóra jutó tőke is nőtt, ami természetes következménye annak, hogy ezek a cégek olcsóbban jutottak tőkéhez, mint a kontrollcsoportban lévők, így bizonyos mértékben helyettesítették a munkát tőkével.

Ezek az eredmények pozitívak abból a szempontból, hogy kizárják a pesszimistább narratívákat. Ha forrásokat drága autóra – és nem produktív beruházásra – költötték volna a tulajdonosok, akkor nem számíthatnánk a dolgozók és az árbevétel növekedésére. Ha a támogatás magánberuházást helyettesített volna, akkor a beruházásnak sem kellene nagyobbnak lenni, mint a kontrollcsoportban.

Arra azonban nem találunk bizonyítékot, hogy a támogatott vállalatok termelékenysége (TFP) is gyorsabban növekedett volna átlagosan, mint a kontrollcsoporté.

Ez arra utal, hogy a támogatás hatására nem változott meg a vállalatok technológiája, inkább létező tevékenységüket bővítették. Tekintve, hogy a programok egyik fő célja éppen a technológiai megújulás volt, ez nem igazán jó hír.

Fontos látni, hogy ez a módszer átlagos hatások kimutatására alkalmas: könnyen lehet, hogy különböző vállalatokra eltérően hatott a támogatás. Valószínűleg számos vállalat jelentősen megújította a technológiáját, más cégekben pedig magánfogyasztásra fordította a támogatást a tulajdonost. Az eredményeink a tipikus vállalatra gyakorolt hatást mérik.

A támogatott kkv-knál nőttek a bérek is, de elsősorban a magasan képzett dolgozóké és a vezetőké. Ennek fő oka az, hogy a támogatás hatására plusz nyereség – járadék – jön létre a vállalatban, már csak azért is, mert kevesebbet kell fizetni a tőkéért. A járadékot a tulajdonosok megosztották a vállalat menedzsereivel, de nem az alacsonyabban képzett dolgozókkal.   

Eredményeink tehát azt mutatják, hogy magukra a támogatott cégekre pozitív hatással volt a támogatás, de ettől közel sem biztos, hogy a társadalom számára hasznos volt a program, tekintetbe véve a program jelentős költségvetését – amely évente nagyjából a kkv szektor hozzáadott értékének 1 százalékára rúgott.

A pozitív társadalmi hatást egyből kétségbe vonja az a tény, hogy lényeges technológiai változásra – ami a programok kulcscélja volt – nem találunk bizonyítékot.

Miközben a támogatott cégek termelékenyebbek, mint a többiek, a kkv szektor jelentősen kevésbé termelékeny, mint a nagyvállalatok vagy a külföldi vállalatok. Így ezeknek a cégeknek a bővülése nem feltétlenül jó hír, és jelentős termelékenység-emelkedés nélkül legtöbbjük továbbra sem lesz versenyképes nemzetközi szinten.

A programok egy másik célja a munkahelyteremtés volt – ami persze kevésbé releváns a későbbi, munkaerőhiányos időszakban. Számításaink szerint a támogatott cégekben “teremtett” egyetlen munkahely költsége nagyjából 3 évi átlagos bérnek felel meg. Ez viszonylag drága a hasonló külföldi programokhoz képest. Ráadásul a támogatott cégeknél “teremtett” munkahelyek egy jelentős része feltehetőleg igazából máshol lévő munkahelyek megszűnésével jön létre, így makroszinten  jelentősen kisebb lehet a munkahelyeteremtési hatás (amit sajnos ezekkel az adatokkal nem tudunk vizsgálni).

Eredményeink tehát nem erősítik meg a leginkább pesszimista narratívákat, és úgy tűnik hogy a támogatott vállalatok gyorsabban növekedtek és dolgozóik bére is emelkedett. Másik oldalról a kimutatott társadalmi előnyök nem tűnnek különösen nagynak a program költségéhez képest. Könnyen lehet, hogy az EU források elosztását a választási és más politikai gazdasági szempontok jobban magyarázzák, mint a GDP vagy a jólét növelésére törekvés.

Muraközy Balázs a University of Liverpool oktatója és a ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének főmunkatársa.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával.

Címlapkép: Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
miskolc borsod bükk