Prémium

Kiszorítás: hogyan kell meghatározni a vételárat? (x)

Portfolio


Alábbi írásunkban a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda a kiszorítás egyes jogi kérdéseit elemzi oldalainkon megjelent "Mekkora árfolyamra számíthatsz felvásárlás és kiszorítás esetén? Mi védi a kisbefektetőket?" című cikkel kapcsolatosan.

Az ellenérték meghatározása

Kiszorítás esetén az ellenérték nem lehet kevesebb, mint a korábbi vételi ajánlat során alkalmazott ellenérték vagy a társaság egy részvényre jutó saját tőkéjének értéke közül a magasabb. Az egy részvényre jutó saját tőkét a legutolsó, könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló alapján kell meghatározni.

Magyar, vagy nemzetközi számviteli szabályok?

A magyar jogszabályok alapján egy társaság beszámolóját a magyar számviteli szabályok alapján kell elkészíteni, ezért nyilvánvalóan a saját tőke mértékét is a magyar számviteli szabályok szerint készített beszámoló alapján kell meghatároznia.

A konszolidáció kérdése

Konszolidációs kötelezettség alá eső társaságok esetében kérdéses lehet, hogy vajon a felvásárolt anyavállalat beszámolója, vagy a leányvállalatok adatait is tartalmazó, összevont éves beszámoló alapján kell a kiszorítási ár alapjául szolgáló saját tőkét meghatározni. A számviteli törvény szerint az összevont (konszolidált) éves beszámolót úgy kell elkészíteni, hogy az a konszolidálásba bevont vállalatok együttes vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetéről megbízható és valós képet adjon, azaz a konszolidált mérleg nem a ténylegesen felvásárolt vállalatról, hanem a felvásárolt vállalat és annak leányvállalatai gazdasági helyzetéről ad áttekintést. Mivel a felvásárolt társaság saját tőkéje nem egyezik meg az összevont beszámolóban meghatározott saját tőkével, ezért véleményünk szerint a jogalkotónak egyértelműen elő kellett volna írnia, ha a kiszorítási ár meghatározása esetében az összevont beszámolóban meghatározott saját tőkét kellene figyelembe venni, hiszen az ajánlattevő közvetlenül csak a felvásárolt anyavállalatot szerzi meg. A tőkepiaci törvény által használt "egy részvényre eső saját tőke" kifejezés is ezen álláspontot támasztja alá, hiszen az összevont beszámolóban szereplő saját tőke nemcsak a felvásárolt társaság részvényeire "esne", hanem a leányvállalatok részvényeire és üzletrészeire is.

A fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy a felvásárolt társaság saját tőkéje és nem a konszolidált saját tőke veendő figyelembe a kiszorítási ár meghatározásakor.

Dr Szabó Gábor Zoltán
Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda
OMSZ1
jarmuipar 2020 digitalizacio robotizacio automatizacio koronavirus
Apple
Frankfurti tőzsde
bear
hotel lobbi
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Grafikonelemzési fortélyok aktuális tőzsdei helyzetekben.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
07_NHP_GettyImages-1003743872