Prémium

A profit ott van a piacon, csak meg kell találni (x)

Portfolio
Sajátos stratégiát céloz meg az Adventum Arbitrázs Származtatott Alap, az azonnali és határidős részvénypiac árazási különbségeit kihasználva nyújt hozamot befektetőinek. A két éve indult alap felülteljesítette referenciaindexét, miközben az államkötvényekét nem meghaladó kockázatoknak teszi ki befektetőit.
A magyar befektetési alapok kínálatában egyedül álló stratégiát követő alapot indított útjára bő két éve az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., amelynek eredményei mára kézzelfoghatóvá váltak. Az Adventum Arbitrázs Alap célja, hogy befektetőinek az egyes részpiacok árazásai között fellépő különbözetekre kötött arbitrázsügyletek révén nyújtson hozamot, miközben kockázatait alacsony szinten tartja. "Az ügyletek lényege az azonnali piaci árfolyam és a határidős árfolyam közötti különbség, azaz a kamattartalom kiaknázása, ez adja az arbitrázslehetőségeket" - mondta el Deim Balázs, a Cashline csoporthoz tartozó alapkezelő vezérigazgatója.

Mi az arbitrázs?
Kiegyenlítő kereskedelem, az egyik piacon vásárolt értékpapír vagy deviza egy időben történő eladása egy másik piacon - például ugyanazon eszköz határidős piacán - az árfolyamkülönbség kihasználása érdekében. A különböző piacok közt lévő árkülönbözet kiaknázására így kockázat vállalása nélkül nyílik lehetőség.

Az alap háromféle stratégia köré építi befektetéseit az aktuális piaci helyzettől függően. Az első egy egyedi részvény megvásárlásából és ezzel egy időben történő határidős eladásából áll, így az alap a két árfolyam különbségéből profitál. Mivel a pozíció jól definiált arbitrázs pozíció, kockázata megegyezik az államkötvények kockázatával. Az alapkezelő a teljes BUX indexszel is hasonlóan járhat el, ekkor az index kosarát alkotó részvények megvásárlását az index határidős eladásával fedezi, hasonló módon realizálva profitot, mint az első esetben.

Amennyiben nem kínálkozik megfelelő lehetőség az említett pozíciók kialakítására, vagy legalábbis nem a teljes alap számára, az alapkezelő részben vagy egészben állampapírokba, illetve bankbetétbe fekteti az alap tőkéjét, így az ilyen időszakokban is hozamot realizálhat. "A három stratégia összességében biztosítja, hogy az Alap által elérhető hozam várhatóan meghaladja egy tisztán állampapírokat tartalmazó portfólió által elérhető nettó hozamot, miközben a befektetés kockázata azzal megegyező szinten marad." - hangsúlyozta Deim Balázs.

Mivel az alap kockázatait az állampapírpiac kockázataihoz méri, referenciaindexének az alapkezelő a rövid lejáratú állampapírok árfolyamát követő MAX indexet választotta. A 2006. december 6-án debütált Adventum Arbitrázs Alap az indulás óta eltelt több mint két év során a nettó hozamát tekintve összesen közel 3.2 százalékponttal teljesítette felül a referenciahozamot, az alap pályafutása során összesen 20.7 százalékos nettó hozamot ért el, míg a MAX index (költségek nélkül számolt) teljesítménye csupán 17.6 százalékos volt.

"Az Adventum Arbitrázs Alap az indulása óta a tőzsde zuhanásának következtében a részvénypiacot is jelentősen felülteljesítette, miközben az alap befektetési jegyeinek árfolyamának alakulására nem volt hatással a BUX index jelentős árfolyammozgása, sőt, a lényegesen alacsonyabb kockázatúként ismert rövid kötvényalapoknál tapasztalható árfolyamingadozás is elkerülte az Alapot." - mutatott rá az alapkezelő vezére, hozzátéve, hogy a 2008-ban tapasztalt kötvénypiaci turbulenciák miatt ezeket az alapokat is sikerült érezhetően túlteljesíteni. A szakember ugyanakkor az eddig elért eredmények mellett is hangsúlyozza, hogy a társaság az alapot olyan ügyfelek figyelmébe ajánlja, akik hosszútávon gondolkodnak befektetéseik terén. Az alap jegyei megvásárolhatók a Cashline Értékpapír Zrt. forgalmazási helyein. http://www.adventum.hu (x)

' title='
Kiszámoló

Tanfolyamot milliókért?

Valaki tanácsot kért, hogy befizessen-e egy magyar tanfolyamra, aminek az első része most \"csak\" 350 ezer forint a szokásos 700 ezer forint helyett. Persze ez csak az első része, a teljes tanfolya

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
KBAL2521