FONTOS Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!
Prémium

Szekszárd újratöltve a Bortársaságnál (x)

Portfolio
A Bortársaságnál szeretik a szekszárdi bort. Szeretik, mert kedves, mert jó ivású, néha súlyos, néha karcsú, sokszor gyümölcsös, és sokszor komplex. Egyszóval sokszínű és változatos: egy igazi felfedezni való borvidék. A választék egyik felét már jól ismerték, ám ezúttal megpróbáltak szélesebb, aktuálisabb képet alkotni a borvidékről. Az év elején sok jó szekszárdi bort megkóstoltak míg végül kiválasztották azokat, amelyek legszebb arcukat mutatták. Így került be néhány olyan új név is választékba, amelyek a nyár kezdetéig bizonyosan megtalálhatók lesznek a Bortársaság boltokban. Hogy melyek maradnak még ennél is tovább? Ezt a döntést elsősorban a vásárlók visszajelzéseire bízzák.

Hogyan zajlik egy ilyen kóstoló? - kérdeztük Csorba Gábort, a Bortársaság Lánchíd egyik munkatársát.

Csorba Gábor : Kóstoló csapatunkban borboltos és éttermi értékesítő kollégáink vettek részt, kiegészülve egy magyar és egy angol nemzetiségű külsős szakértővel. A válogatás vakkóstolás keretében történt, így a kóstolók semmilyen előzetes információval nem rendelkeztek az éppen kóstolt borral kapcsolatban. Először egy "csendes" körben, egyénileg vetettük papírra élményünket, majd pontoztunk. A második, "hangos" kóstoló körben a pontszámokat megosztottuk egymással, átlagoltuk, és következhetett a bor megbeszélése, közös jellemzése, esetleges vitája. A teljes borsor kóstolása után, végre fellebbent a fátyol, és beazonosíthattuk a borokat. A legjobban szereplő borok biztos helyet kaptak tavaszi szekszárdi körképünkben.

' title='
Voltak közöttük olyanok is, akik eddig nem voltak "bortársaságosok"?

Cs. G.: Abszolút. A Szeleshát például, amely 30 hektáros családi borászat a Szekszárdtól 10 km-re, délre fekvő Decsi-hegytetőn. Egyik kedvencünk volt csúcsboruk, az oroszlán, egy keménykötésű, komoly szekszárdi vörösbor, nagyszerű arányokkal: cabernet sauvignon 55%, kékfrankos 20%, merlot 15%, pinot noir 10%. Nem vitás, hogy miért keresztelték Oroszlánnak: tömény, fűszeres elsősorban a cabernet jegyekkel.

A kóstoló egyik meglepetése volt a Baron von Twickel birtok.

Cs.G.: Így igaz. Az általunk kóstolt Domaine Gróf Zichy borok a pince csúcsborai, amelyek a birtokot vezető gróf édesanyjáról kapták nevüket. Egyik kedvencünk a 2007-es Cabernet Sauvignon volt. Egzotikus illatú, édes gyümölcsös jellegű bor, amely a nagy testtel párosulva gazdag, boncolgatható cabernet-vel ajándékoz meg minket.
Ugyancsak újdonság választékunkban a Prantner Pince rozéja. Ez a kékfrankos és merlot házasításából készült rozé hihetetlenül vibráló és gyümölcsös. Szamóca és málnás cukorka illatozik a pohárból, és a dús szén-dioxid teszi szomjoltó, frissítő gyümölcsbombává. Igazi felfedezés a rozék piacán.

A Pálos Miklós Borműhely egy bora is bekerült a választékba...

Cs.G.: Nagyon szerettük a pince új borát, a Campust. Pálos Miklós szigorúan 18 éven felülieknek ajánlott "diákbornak" nevezte ezt a rendkívül jó ár-érték arányú zweigelt és merlot házasítást. Feketébe hajló, impozáns, sötét bíborszínű. Tetszetős bor, nagyon baráti áron. Sem nem kicsi, sem nem nagy, éppen hozzám való vagy - mondta róla a termelő.
Egy régi kedves klubtagunk bora a Merfelsz Pince is bekerült ideiglenesen a választékba. A Bel Canto tetszetős, sötét bíborszínű vörösbor, amelyből mindössze 880 palack készült a pincében.

A Tüske pince borai már korábban is megjelentek a választékban.

CS.G.: Igen, Halmai Csaba borai nagytestű merlot-jából csak úgy dőlnek az érett, meleg szilvás illatjegyek. Magas koncentrációja mellett is szerethető, kedves bor, ritka jó arányokkal. Alkohol, sav és tannin - minden a helyén, remek egyensúlyban. A címkén szereplő "5BB" magyarázata a hátcímkén olvasható.

' title='
És akkor el is jutottunk a Bortársaság vásárlói által korábban is ismert szekszárdi termelőkhöz.

CS.G.: Igen, Taklerék 2006-os Kékfrankos Reserve-je volt az egyik sztárja a kóstolónak, amely a 2008-as Pannon Bormustrán a legmagasabb pontszámot kapta vörösbor kategóriában. Idősebb tőkék terméséből, 16 hónapos fahordós érleléssel készült. Hűvös illatú, fűszeres bor, szájban telt, mégis élénk savú. Figyelemre méltó tétel haladóknak.
Heimannék Cabernet Franc-ja 2007-ben tökéletes palackérettséget, nagyon jó formát mutat. Tartályban erjesztett és vegyes hordókban érlelt 100% cabernet franc a Batti kereszt-dűlőből. Kiváló ár-érték.
De említhetek egy örök kedvencet is: Dúzsi Tamás kékfrankos rozéjának új évjárata frissebb, letisztult külsővel végre megérkezett. Illata friss, csupa gyümölcs. Minden évben nagy sláger.


Új szekszárdi termelők és boraik a Bortársaságnál:


Szekszárd klasszikus újdonságai a Bortársaságnál:



Szekszárdi borok kóstolója a Bortársaság Boltokban

További cikk

(x)
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
DurerPark_05