Prémium

Régiós kötvénypiacok: mekkora a likviditási prémium? (x)

Portfolio


' title='
AEGON Alapkezelő / AAM CEE
Orbán Gábor - makroelemző és kötvény-üzletágvezető

A befektetési folyamat fontos eleme, hogy eldöntjük, olcsó vagy drága, amit adunk-veszünk. Az "értékeltségi szintek"

' title='
meghatározása kötvények esetében általában valamilyen felár vizsgálatát jelenti, aminek hátterében az áll, hogy az árakat, hozamokat a fundamentumok fényében próbáljuk megítélni, amelyekről feltesszük, hogy lassabban változnak, mint az árak. A kötvények hozamát ezért azonos devizájú swap hozamokhoz, más, hasonló országok kötvényhozamaihoz, vagy kockázatmentes országokéhoz (Németország) szoktuk hasonlítani. Gyakran a hozamgörbe alakjának eltérése a szokásostól utal valamilyen félreértékeltségre, így a különböző futamidők közötti spreadek, a forwardok alakulását is érdemes figyelni. A leggyakoribb oka a félreértékeltségnek a piaci hangulat igen gyors változása, illetve a jelentős likviditási prémiumok megjelenése, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a piac mélységéhez képest jelentős tételek cserélnek gazdát. Ezek az anomáliák különösen a hosszú távú befektetők számára tartogatnak lehetőségeket.

Az általunk legtöbbet figyelt tízéves kötvények, illetve felárak az alábbiak szerint alakultak május közepén három közép-kelet európai piacon:

Klikk a képre!
Három mutató esetében a magyar piac az ötéves átlagon helyezkedik el, és túlértékeltséget mutat az éves átlagokhoz viszonyítva. Emellett a magyar tízéves hozam alacsony a cseh és a lengyel hozam átlagához képest az éves és az ötéves historikus átlaghoz viszonyítva is. A változás hátterében a lengyel és a magyar 10 éves hozam közötti különbség érdemi csökkenése áll, illetve jóval kisebb mértékben a cseh és a magyar hozamkülönbözet szűkülése. A lengyel hozamok ilyen megközelítésben olcsónak tűnhetnek, amit alátámaszt a német hozam fölötti relatíve magas különbözet. A régiós felárak eltolódásának oka lehet viszont a régiós kamatciklusok divergenciája: Lengyelországban a szigorítási ciklust a legtöbb befektető korábbra várja, mint a másik két gazdaságban. A cseh tízéves hozam értékeltsége átlagosnak tűnik, bár a német bund fölötti felára nagyobb, mint az ötéves átlag.

Klikk a képre!
Ezek alapján a magyar piac drágának, a cseh semlegesnek, a lengyel talán olcsónak tűnik. Ebben az elemzésben a fenti mutatókat kiegészítjük két újabbal: megvizsgáljuk az eurókötvények likviditási prémiumát az ún. CDS-bázison keresztül, ez után pedig a helyi devizában kibocsátott államkötvények árazását vetjük össze az eurókötvények árazásával.

A CDS-bázis a kibocsátó CDS felárát viszonyítja a külföldi devizában kibocsátott kötvény swap felárához. A negatív érték itt azt jelenti, hogy a kötvények magasabb felárral kereskednek a megfelelő lejáratú CDS-jegyzéshez képest, a cash termék piacán tehát likviditási prémiumhoz, többlethozamhoz juthatnak a befektetők. Ez jellemző olyan időszakokban, amikor a likviditás szűkös, hiszen a kötvénypiacon a kereskedéshez jóval több befektetni való tőke (likviditás) szükséges, mint a derivatív piacon a CDS-kereskedés során. Olyankor, amikor a rendszerben sok a likviditás, a cash termékek piacán is több lesz a vevő, a CDS-bázis pedig tágul, akár a pozitív értékeket is felvéve. A válságot kísérő turbulencia után 2009-et követően a likviditás eltűnését (is) jelző negatív CDS-bázis folyamatosan emelkedett, és ismét pozitív tartományban van, a cash prémium tehát ismét eltűnt a rendszerből, sőt a cseh és a magyar esetben 15 bázisponttal alacsonyabb hozam érhető el rajta, mint a hasonló kockázatot megtestesítő CDS-en. A lengyel piacon nincs CDS-bázis, valószínűleg az utóbbi időben végrehajtott nagyobb összegű eurókötvény-kibocsátások jelentette kínálati nyomás miatt.

Klikk a képre!
A fenti okfejtés alapján azt is gondolhatnánk, hogy a régiós eurókötvények inkább drágák. Mit mondhatunk akkor a helyi devizában kibocsátott kötvényekről? Elvileg a két típusú eszközben csak a devizanem tér el, azok pedig elcserélhetők egymásra szinte bármely futamidőn a bázisswap-piacon. Az üzlet során az euró és a helyi deviza swap kamatának különbségét kapjuk az árfolyamkockázatért cserébe, ugyanakkor fizetnünk kell valamennyi "bázist", ami időben változik. Ez teremt átjárást a két piac között, így feleltethető meg a helyi devizás kötvény hozama az eurókötvény hozamának. Mivel e piacok eléggé elkülönülten léteznek (más a befektetői kör, a kibocsátások rendszeressége, az árjegyzés), a likviditási prémium is érdemben eltérhet.

A lenti ábrán azt látjuk, hogy a válság előtt az euróban kibocsátott régiós államkötvények helyi devizára konvertált (swap hozamok feletti) felárai és a helyi devizában kibocsátott kötvények felárai között minimális eltérés, 20-30 bázispont volt csupán, inkább a hazai kibocsátások javára, ennyi volt tehát a likviditási prémiumok különbözete. A válság ezeken a piacokon is jelentős mozgásokat okozott és a felárak közti különbség hatalmasra tágult, aminek az oka az volt, hogy az eurókötvény piacokon a swap spread tágulása nagyobb volt, mint a helyi piacon: a nagy globális befektetők aránya az eurókötvények piacán magasabb, így a globális eredetű (a globális likviditás kiszáradását követő) eladási hullámnak ott voltak jelentősebb hatásai. Látszik, hogy a legnagyobb különbségek a magyar piacon alakultak ki: még akkor is magas (70 bázispont) maradt a hozamkülönbség az eurós papírok javára, amikor a helyi kötvénypiac is teljesen szétesett. Nem csoda, hogy a gyógyulás is nálunk történt a leglassabban, még az elmúlt hetekben is több mint 50 bázispont "előnye" volt a devizás papírnak a forintos papírral szemben, noha a bázisswap tágulása miatt ez az elmúlt napokban valamelyest csökkent. A lengyel piac már szinte teljesen normalizálódott, nulla körüli a különbség, míg a cseh piacon is magyarhoz hasonló eltérést figyelhetünk meg az eurókötvény javára.

Klikk a képre!
Úgy tűnik, tehát, a likviditás a helyi piacokon jobban dolgozik, a swap spreadek itt gyorsabban szűkültek, az eurókötvények piacára viszont lassabban térnek vissza a befektetők, mint a helyi piacokra. A forintos-zlotys-koronás papírok felülteljesítésének az alábbi okai lehetnek:

  • a befektetők feltörekvő piaci devizában long pozíciót kerestek az elmúlt időszakban a fejlett piacon tapasztalható mennyiségi lazítás politikája következtében;
  • a befektetők a régiós jegybankok kamatemelési ciklusát a távoli jövőbe helyezik, így helyi devizás duration-kitettséget is keresnek, amit az eurókötvényekkel nem kapnak meg.
Elképzelhető továbbá, hogy nem a helyi papírok teljesítenek fölül, hanem a helyi swap görbék ragadtak fönn valójában
  • a helyi bankközi fixingek relatíve magas szintje,
  • esetleg a tőkeáttételes szereplők, hedge fundok viszonylag alacsony aktivitása miatt.

Mindent összevetve, a cseh és a magyar piacon az eurókötvény - bár 15 bázisponttal drágább, mint a CDS - 70 bázisponttal így is "olcsóbb", mint a forintos, vagy a koronás papír. Ehhez képest a zlotys papírok drágasága a lengyel eurókötvénykekel szemben már nem feltűnő. Az, hogy melyik eszközár alkalmazkodik majd, nehezen megjósolható: lehetséges kimenet a magyar vs. lengyel bázisswap konvergenciája, vagy a forint és korona swap-görbe süllyedése is, éppúgy, mint a forint államkötvény-hozamok emelkedése vagy az eurókötvények hozamának csökkenése. A devizás papírokkal való összevetés azt azonban mindenképp megerősítette, hogy a cseh és magyar helyi kötvénypiac nem tekinthető már olcsónak.

(x)
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
441233964_986707256137958_4000068909756224959_n