Prémium

Beléptünk 2013 második negyedévébe, de merre is tartunk? (x)

Portfolio
Az egész világon csökken a növekedés, a várható költségvetési hiányok pedig egyre emelkednek. Lehet, hogy a részvénypiac pörög, de a tőzsde elismerten menedékként kezdett el működni. A gazdaság kétségtelenül dugóhúzóba került, a politikusok pedig tétlenkednek. Mi vár vajon ránk?
Potyautasok kiszállás!

A gazdaságtanban potyautasnak azt a személyt szokták nevezni, aki olyan erőforrás, áru vagy szolgáltatás hasznát élvezi, amelynek a költségeit nem fizeti. A világ az első negyedévben a potyautas jelenség felől indulva eljutott odáig, hogy hangoskodva és nyilvánosan vitatkozik azon, hogyan folytatódjon a buli. A gazdasági válságból átfogó politikai válság kerekedett. Minél később kezdődik meg a pénzügyi újjáépítés, annál nagyobb lesz a hiány, és a felek "érdekeltségének" hiánya miatt annál kevésbé valószínű a siker. A ciprusi adósságleírásnak vagy kimentésnek nyertese nem, csak vesztese volt. Ráadásul az EU folyamatait se tette hitelesebbé. Ciprus érzékletesen bemutatta, hogyan semmisülnek meg az elvek akkor, ha az Eurózónának a politikai spektrum számára kielégítő megoldást kell találnia.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint a változáshoz a szükséges felhatalmazást keressük. A szakember úgy véli, hogy ennek megszerzését előmozdítani leginkább azzal lehet, hogyha előre tekintve felismerjük a reformok szükségességét, de a változáshoz minden valószínűség szerint egy újabb kudarc vezet majd el. Például az, ha nem sikerül Ciprust vagy Görögországot az Eurózónán belül tartani. A kudarc az élet velejárója, de egyben új kezdeteket is jelez. Jakobsen szerint ez éppen elég ok számunkra ahhoz, hogy derülátók legyünk. Éppen ezért kezdi szinte minden előadását kedvenc mondatával : "25 éve nem voltam ennyire optimista, de csak azért, mert ennél rosszabb, mint most, már nem lehet."

Makrogazdasági kilátások: Mérsékelten erősödő növekedés

A globális gazdasági feltételek a múlt év vége felé és 2013 első hónapjaiban tovább javultak. A növekedéshez szükséges energiát a feltörekvő országok lázas tevékenysége és a kimondottan lendületes USA biztosította, melynek gazdasági növekedését nem lehet ugyan a csillagászati jelzővel illetni, de szerény mértékű növekedés legalább folyik. Jóval letargikusabbak a kilátások az óceán túlsó partján, ahol az Eurózónának tudomásul kell vennie a recesszió folytatódásának tényét.
Az idén jelentős erősödés nem várható, hiszen számos gazdaságban, különösen az euró övezet perifériáján és az USA-ban is a költségvetés konszolidációja van folyamatban.

Az USA költségvetése 1,8 százalékkal kevesebbet fordított közkiadásokra 2012-ben, és a megszorítások miatt az idén korlátozás várható. Ennek ellenére az elmúlt év 2,1 százaléka után 2013-ban folytatódni fog a mérsékelt, 2 százalék körüli növekedés, majd 2014-ben 3 százalékig gyorsul.

Mads Koefoed, a Saxo Bank makrogazdasági stratégia vezetője szerint az olasz és a spanyol gazdaság továbbra is gyengélkedik, de aggodalomra leginkább a francia gazdaság ad okot, mert az ország kormánya a reformok bevezetése terén kudarcot vallott.
A költségvetési és a monetáris politika rugalmas reakcióinak köszönhetően a feltörekvő gazdaságok növekedése erőteljes maradt. A globális kereskedelem javuló kilátásai miatt Kínában az idén visszatérhet a 8 százalék feletti gazdasági növekedés. A hitelezés növekedésének 15 százalékos üteme továbbra is gyors, míg a finanszírozás viszonylag laza marad, így a belföldi kereslet a következő negyedévekben biztosan húzni fogja a gazdaságot.

Részvénypiaci kitekintés: Újabb pozitív év

A részvénypiac a fiskális szakadék és az olasz választások nyomán kialakuló tömeghisztériának fittyet hányva (euróban mérve) 10,6 százalékos ugrással nyitotta az évet, pedig ez a két esemény az előrejelzések szerint megrendíthette volna az értéktőzsdéket. 2013 a Saxo Bank számításai szerint kedves lesz a globális és különösen az USA részvényekhez. Ha a globális gazdaság növekedése 2014-ben az aktuális makrogazdasági előrejelzésünknek megfelelően felgyorsul, és reálértéken eléri a 3,8 százalékot, akkor az értékelések is megugorhatnak, és 2014 folyamán az átlag fölé kerülhetnek. A rendelkezésre álló folyó adatok alapján bizton állítható, hogy a részvények globális teljesítménye a következő 12 hónapban emelkedni fog.

A fejlett részvénypiacok közül elsőként továbbra is az USA piacára esik a Bank szakembereinek választása. Az USA gazdaságának sikerült a pénzügyi válság hullámait a legjobban meglovagolni, a foglalkoztatásban és a nyereségesség területén a magánszektor jól teljesített. Az állami szektor csökkentette kiadásait és a foglalkoztatottak számát, ami a nominális GDP növekedésével együtt jelentős javulást hozott a költségvetésben az elmúlt 12 hónap alatt. Az utóbbi időben egyre több gazdasági mutató jelzi, hogy a gazdaságban nő a nyomaték. A folyó gazdasági adatok, a vezetők által jelzett nyereségesség, a gördített tényleges volatilitás és az értékelések alapján jó esély van arra, hogy az USA részvények árfolyamának emelkedése folytatódni fog.

Bár a munkanélküliség továbbra is emelkedik, ami arra utal, hogy az Eurózóna gazdaságainak többségében tart a recesszió, az európai részvények az elmúlt év májusa óta mintegy 25 százalékkal gyarapodtak. A részvények számára a jövő a fontos, és a hátratekintő mutatók, pl. a munkanélküliség alakulása irreleváns.
"Sem a ciprusi válság, sem az olasz választások hatására nem változtattunk az előrejelzésünkön." - állapította meg Peter Garnry, a Saxo Bank vezető részvénypiaci stratégája - miszerint az európai periféria részvényei jó eséllyel a legjobban tejesítő piacok közé tartozhatnak az idén. Ezekben az országokban nyilvánvalóan előre mennek a dolgok, hiszen az írek visszatértek a kötvénypiacra, Portugáliában megvalósulás előtt áll a költségvetési konszolidáció terve, a spanyol munkaerő költsége gyorsan csökken, és így nő az ország versenyképessége, Olaszország pedig januárban a 12 havi göngyölített export januárban rekordot ért el. A tények tanúsítják, hogy ezek az országok a mélységből immár visszatérőben vannak.

Devizapiaci kitekintés: A fák mégse nőnek az égig

A kockázati étvágy a második negyedévben minden bizonnyal csillapodik. John J. Hardy, a Saxo Bank Forex stratégiai vezetőjének véleménye szerint valószínűleg három ok miatt: szezonalitás, bizonyos félelmek, és az Európai Unió aktuális gondjai. Az első negyedévben a devizák implikált volatilitása többéves minimumot ért el, aztán mérsékelten emelkedett, ám a Saxo Bank szakértője által várt széles merítésű visszatérés elmaradt. A magasabb volatilitás értékek ugyanis főként az EUR, a GBP és a JPY árfolyam alakulására korlátozódtak. A második negyedévben érdemes figyelemmel kísérni, hogy az USD erősödésével, a JPY vad utazásával és az árudollárok gyengeségével, mint meghatározó témákkal a háttérben, kiteljesedik-e a volatilitás jelenleg még korlátozott emelkedése.

Az EUR januárban túllendült a csúcson, ezután az első negyedév fennmaradó részében az olasz választásokra készülődve, majd az eredmény ismeretében a közös valuta hamarosan kifejezett gyengeséget mutatott. A lecsúszásban jelentős szerepet vitt a JPY és a GBP is. A mindennél fontosabb USA dollárnak sikerült az első negyedévben megszaladnia. Erősödését az USA javuló gazdasági környezete is támogatta. Erősnek mutatkozott az AUD, az NZD és a SEK, olyannyira, hogy az AUD és az NZD új outright hosszú távú maximumot ért el. Ez a szélsőséges erő az általában könnyen elérhető likviditásnak és a kitartó önelégültségnek köszönhető.

A piacon mintha eluralkodott volna az a veszélyes meggyőződés, hogy a jegybankok egyszerűen nem fogják hagyni, hogy az eszközök piacán bármiféle kockázat megjelenhessen. Ez a hangulat a második negyedévben minden bizonnyal lecseng.
Mindent összevetve a II. negyedévben a G10 kis valutái most kedvező körülmények esetén vélhetően inkább oldalazni fognak, ellenséges környezetben viszont brutális eladásnak eshetnek áldozatul. Az USA dollár nyilván jó eredménnyel folytatja, a JPY várhatóan egy ideig a "G10 bajkeverője" lesz, az EUR kilátásai kevésbé látszanak biztosnak, de a közös valuta árfolyamába egy nagy adag pesszimizmust a piac már eleve beárazott.

Árutőzsdei kitekintés: A jövőbeli kockázatok kevés teret hagynak az emelkedésének

Az árutőzsdei áruk a második negyedévben valamelyest emelkedhetnek. A 2013 eleji lelkes növekedési várakozások miatt az év erőteljesen indult, a befektetők nekiveselkedtek, és januárban lendületet adtak az olajnak és az ipari fémeknek.
Ole S. Hansen, a Saxo Bank árutőzsdei stratégiai vezetője kevés esélyt ad annak, hogy a második negyedévre magasabb árutőzsdei árfolyamok alakulnak ki, mert az Eurózóna problémái, a részvények esetleges eladási hulláma/árfolyam korrekciója valamint a globális növekedés nem elég erősek ahhoz, hogy a kereslet és kínálat viszonyát befolyásolják. Emiatt aztán egyensúlyba kerül az energiaszektor.

A Brent nyersolaj árfolyama a magasabb növekedési elvárásokra reagálva február közepéig emelkedett, majd a hordónként 105 és 108 USD között kialakult sáv aljára esett vissza. Az olaj globális piacain jelenleg jó az ellátás, mert az OPEC a bejelentett célhoz képest továbbra is nagyobb mennyiséget termel. Az USA-ban a termelés továbbra is látványosan felfelé ível, és Hugo Chavez elnök halála után Venezuelából ismét a globális piac jelentős beszállítója lehet. A Brent nyersolaj a második negyedévben is tartani fogja a sávot, így mozgás leginkább a 105 és a 115 dollár/hordó közötti ártartományban várható.

Az arany ára múlt év októbere óta lefele csúszik, és ez a jelenség az első negyedévben is folytatódott. Az arany megragad egy 270 dollár szélességű sávon belül, és meg vagyunk győződve arról, hogy a fizikai piac és a jegybankok vásárlásai elegendőek ahhoz, hogy az 1 530 USD/uncia szinten húzódó támasz minden támadást visszaverjen.
Az első negyedév árainak gyengesége miatt a 2013-ra meghatározott átlagos célárfolyamunkat 1 740 USD/unciáról 1 640 USD/unciára csökkentjük. Számításunk szerint a következő negyedévben az árfolyam továbbra is az 1 650 USD/uncia körüli tartományban fog oldalazni.

Háttér-információk:
A Saxo Bank az online kereskedés és befektetés piacvezető szakértője. A Saxo Bank teljes körű banki engedéllyel rendelkező, átfogóan szabályozott európai bankként a magánbefektetők és intézményes ügyfelek számára három speciális és teljesen integrált, több mint 20 nyelvi változatban elérhető kereskedési platformot biztosít a FOREX, CFD, ETF, részvény, határidős és opciós piacokon való kereskedéshez, ezek: a böngésző alapú SaxoWebTrader, a letölthető SaxoTrader és a SaxoMobileTrader alkalmazás. Emellett a Saxo Bank Vagyonkezelési részlege jelentős vagyonnal rendelkező ügyfelek és intézményes befektetők számára szakszerű portfolió- és alapkezelést, lakossági ügyfelei részére a Saxo privátbanki részlege révén banki szolgáltatásokat és tanácsadást nyújt. A Saxo Bankcsoport központja Koppenhágában található, a csoport emellett Európában, Ázsiában, a Közel-Keleten, Latin-Amerikában és Ausztráliában működtet irodát.


(x)
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DurerPark_05