Prémium

A svájci aranypiac titka (x)

Portfolio
Svájc a világ legjelentősebbnek tartott aranykereskedelmi országa. Sokakat elgondolkoztat az a tény, hogy immár 33 éve az ottani pénzintézetek nem közölnek adatokat arról, honnan is származik az általuk kezelt arany!
2013 első felében mintegy 2050 tonna fizikai arany került a világpiacra. Ebből ez év első hat hónapjában 1600 tonna (!) jutott be hivatalosan az alpesi országba. Az import nagysága 1500 tonna. Tehát a globális aranyforgalom 75-80 százaléka Svájcon keresztül bonyolódik le. Ebbe a mennyiségbe nem tartozik bele a vámszabadterületeken keresztül átmenő sárga fém tömeg, amelyet a helyi vámhivatalok nem tartanak számon.

A svájci szövetségi vámhivatal - egy pénzügyminisztériumi rendelet alapján - 1981 óta csak minden harmadik hónapban közöl adatokat az aranyexportról és -importról, de egy szót sem ejt a nemesfémek származási helyéről. Ennek a furcsa döntésnek a hátterét egy akkoriban, a Financial Times és Svájc között kirobbant vita szolgáltatta, amelynek következtében komoly veszélybe került a Svájcon belüli aranykereskedés. Ennek okán a parlament olyan törvényt alkotott, amely a svájci bankok érdekeit magasabb szintre emelte a külkereskedelmi adatközlési kötelezettségnél.

Mi volt a nagy hullámokat gerjesztő vita tárgya? A legnagyobb svájci pénzintézetek azt állították, hogy a Financial Times rosszul értelmezte az általuk közzétett statisztikai adatokat. Ez a félreértés vagy félre magyarázás pedig valósággal sokkolta a világ akkori két legnagyobb aranyexportőrét, a Szovjetuniót és Dél-Afrikát. Oly annyira, hogy Zürich első számú aranykereskedelmi pozíciója megingott és azt könnyen visszavehette volna London. Érdemes ugyanis megemlíteni, hogy a Zürich ezt a tekintélyes címet 1968 óta birtokolta - éppen a brit főváros kárára - miután a három legnagyobb helyi bank megalapította a "Zürcher Goldpool"-t, amivel egyedülálló kedvezményeket biztosított a globális aranypiac főszereplőinek. A bátor lépés hamar meghozta gyümölcsét, mivel pl. a világ első számú aranytermelő, Dél-Afrika éves kereskedelmi forgalmának több mint felét a Goldpool-on keresztül bonyolította. Egy 2012-ben létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy az akkori svájci kormányzat összejátszott az apartheid miatt kiközösített Dél-Afrikával, így segítve Pretoriát a sárga fém globális értékesítésében. Persze a busás haszon nem maradt el, a politikai erkölcsi kérdések már akkoriban is inkább a hangzatos szónoklatok részei voltak, mint a gyakorlati cselekvésé.

A vizsgálóbizottság megállapításai igen kellemetlen helyzetbe hozták a sajátságos pénzügyi manőverei miatt amúgyis ferde szemmel nézett alpesi országot. A szövetségi hatóságok és intézmények gyorsan készítettek egy jelentést a svájci parlament számára, amelyben felsorolták azokat a lehetőségeket, hogy miként lehetne felfedni az országba bejutó arany származási helyét anélkül, hogy (nagyon) sérülnének az ország és a külföldi ügyfelek érdekei.

Hiába az igyekezet, Svájcot már így is "a világ első számú konfliktusarany lelőhelyének" nevezték el. Főleg, hogy a média kiszivárogtatta, hogy a kolumbiai drogbárók aranyát is Zürichben "fialtatják".

Nagy a svájciak dilemmája, hiszen egy teljes információ felfedés esetén nagyon komoly gazdasági kár érné a zürichi bankokon keresztül az egész országot. Ki vágná le szívesen a szó szerint aranytojást tojó tyúkot, érkezzen az a világ bármely tájáról?! A pénzintézetek (főleg a két legnagyobb mértékben érintett bank: Credit Suisse és a UBS), de még a nemesfémöntödék is inkább hallgatnak. Igaz, a világ egyik leghíresebb aranyfinomítójának, az Argor Heraeus-nak az ügyvezetője nem zárkózna el bizonyos statisztikai adatok közlésétől, de inkább ő is megvárja a Svájci Bankáregyesület állásfoglalását. Talán nem meglepő, hogy ezen utóbbi nem kíván állást foglalni az ügyben és belső információk szerint nem támogatja a jelenlegi szigorú rendszer bármilyen lazítását.

Így a kívülállók számára továbbra is marad a találgatás és a saját szakállra történő kutatás...

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

The Home Depot, Inc. - elemzés

A májusi Top 10-es listám hatodik helyezettje. A ROIC miatt figyeltem fel rá, amikor a listát nézegettem, és a chartja is tetszik, lehet benne pár hónapon belül egy jó beszálló.CégismertetőA

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hitelezés 2024
2024. május 14.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Hillside Bankers