Prémium

Régi egyezményt felváltó, illetve új kettős adózást elkerülő egyezmények (x)

Portfolio
Az elmúlt időszakban több, a kettős adózás elkerülését célzó új egyezmény került kihirdetésre a Magyar Közlönyben:
  1. a Svájci Államszövetséggel megkötött, a korábbi 1982. évi 23. törvényerejű rendeletet felváltó, a 2013. évi CLXIII. törvénnyel kihirdetett egyezmény,
  2. az Egyesült Arab Emírségekkel megkötött, új egyezmény,
  3. A Koszovói Köztársasággal megkötött, új egyezmény.

Az Egyesült Arab Emírségekkel és a Koszovói Köztársasággal megkötött egyezmények a jövedelemadókra - Magyarország tekintetében a személyi jövedelemadóra - és társasági adóra terjednek ki. Az egyezmények rendelkeznek többek között a telephely meghatározásról, a munkaviszonyból származó, illetve osztalék, kamat, jogdíj jogcímen keletkező jövedelmek adózásának megítéléséről.

Az alábbiakban a Svájci Államszövetséggel megkötött új egyezménynek a korábbi egyezményhez képest bekövetkező főbb változásait emeljük ki. Az apróbb pontosítások mellett, a következő változásokra szükséges odafigyelnünk a jelenleg még nem hatályos új egyezmény vizsgálatakor.

Telephely

Változás a korábbi egyezményhez képest, hogy az egyik szerződő állam vállalkozása által az ezen vállalkozás által gyártott gép vagy berendezés leszállításához kapcsolódóan a másik Szerződő Államban folytatott szerelési vagy beszerelési munkálatok nem keletkeztetnek telephelyet, függetlenül ezen beszerelési munkálatok időtartamától.

További változás a telephelyekkel kapcsolatosan, hogy amennyiben az egyik állam kiigazítást tesz a telephely nyereségével kapcsolatosan, úgy a kettős adóztatás elkerülése érdekében a másik államnak is annak megfelelő kiigazítást, illetve, amennyiben a kiigazítással nem ért egyet, kölcsönös egyeztető eljárást kell kezdeményeznie.

Kapcsolt vállalkozások nyereségének kiigazítása

Változas a régi egyezményhez képest, hogy az új egyezmény alapjan a szerződő államok kötelesek konzekvensen eljárni a kapcsolt vállalkozások jövedelmének kiigazításakor a kettős adóztatás elkerülése érdekében: amennyiben az egyik szerződő állam egy ottani vállalkozásnál kiigazítást tesz és így olyan jövedelmet adóztat meg, amit a másik állam a vállalkozás ott lévő kapcsolt vállalkozásánál már megadóztatott, akkor a másik állam köteles ennek megfelelő kiigazítást tenni, illetve egyeztető eljárást kezdeményezni.

Osztalék

A kifizetett osztalék továbbra is megadóztatható az osztalékot fizető társaság illetőségének államában. A korábbi egyezmény a forrásadó mértékét az osztalék bruttó összegének 10%-ban maximalizálta, ez most 15%-ra emelkedett. Továbbra is marad a 10%-os maximum forrásadó többek között azon vállalkozások esetében, akik az osztalékot fizető vállalkozásban legalább 10%-os részesedéssel bírnak.

Kamat

A régi egyezmény szerint jelenleg a kamatjövedelem bruttó összegének 10%-ig terjedően a kamat forrásország államában is adóztatható, az új egyezmény alapján ez megszűnik, azaz a kamatjövedelem csak a magánszemély illetőségének az államában lesz adóköteles.

Részvények vagy hasonló érdekeltségek elidegenítéséből származó nyereség

A régi egyezmény nem tette lehetővé a forrásország adóztatását vállalkozásban fennálló részesedés elidegenítése esetén. Ezzel szemben az új egyezmény alapján amennyiben egy olyan vállalkozásban fennálló részesedést idegenít el egy másik vállalkozás, amelynek értéke több mint 50%-a közvetlenül vagy közvetve ingatlan vagyonból származik, úgy az ezen képződő nyereség az ingatlan fekvése szerinti államban is megadóztatható. Nem vonatkozik a szabály a tőzsdén jegyzett részvények elidegenítésére, illetve azon részesedések elidegenítésére, amelyekben a vállalat értékében 50%-ot meghaladó ingatlanban a vállalkozás az üzleti tevékenységét végzi.

Információcsere

Az egyezménybe új, az információcserére vonatkozó rendelkezések is bekerültek, melyek tartalmazzák az információcserére vonatkozó tartalmi és formai követelményeket, a titoktartási és értelmezési rendelkezéseket.

Az egyezmény hatálybalépésének feltétele, hogy a szerződő államok diplomáciai úton értesítsék egymást, azt illetően, hogy az egyezmény hatályba lépésének belső feltételeinek eleget tettek.

Régi egyezményt felváltó, illetve új kettős adózást elkerülő egyezmények
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
DurerPark_05