Prémium

Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben (x)

Portfolio
Rövidesen tárgyalhat a kormány a pénzügyi tudatosságot érintő stratégiáról, amely az egyre jobban felértékelődő öngondoskodási piacnak is lökést adhat. A nyugdíjcélú és egészségmegőrzést segítő megtakarításokat kezelő, évek óta remek eredményeket elérő pénztárak is felértékelhetődnek - mondta Dr. Kravalik Gábor, Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége elnöke a Portfóliónak adott interjújában. Elárulta azt is, hogy mi lehet a megoldás.


Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben
A legutóbbi konferenciájukon kiderült, hogy fontos változás jöhet az egészségmegőrzést és a nyugdíjcélú takarékoskodást illetően. Miről van szó pontosan?

A kormány asztalára kerülhet hamarosan a lakosság pénzügyi tudatosságát fejlesztő stratégia. Ez érintheti az öngondoskodási piacot, ezen belül a nyugdíjas évekre, valamint az egészségmegőrzésre történő takarékoskodást is. Tehát minden ember érintett.


Milyen javaslatokat tett az ÖPOSZ? Milyen konkrétumokról lehet tudni?

Az a célunk, hogy a nyugdíjcélú és az egészségmegőrzést szolgáló pénztári megtakarítások további kedvezményt kaphassanak az egyéni és munkáltatói oldaláról. Ez mindenkinek jó lenne. A munkavállalók számára egy biztosabb jövő elérését és az egészségük megőrzését segítené, az államnak stabilabb államadósság-finanszírozást, míg a takarékoskodás és pénzügyi tudatosság szempontjából szintlépést jelentene.


A mostani kedvezmények nem elegendőek?

Ha azt nézzük, hogy a magyar munkavállalók 60 százaléka nem tagja egyetlen pénztárnak sem, akkor a válasz nem. Ráadásul a legfrissebb felmérésünk szerint a munkavállalók 40 százaléka nem tud a pénztári szolgáltatásokhoz kapcsolódó 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adókedvezményről. Az is probléma, hogy a cafeteriarendszer átalakítása miatt drasztikusan estek a munkáltatói hozzájárulások, márpedig ezek kulcsfontosságúak, mert olyanok számára nyitnák meg a pénztári megtakarításokat, akiknek ez nem fér bele a büdzséjükbe.
Mennyit tudnak félretenni a munkavállalók például nyugdíjra?
Beszédes eredményre jutott a kutatásunk ezen a téren: fontosnak tartják, és már az aktív lakosság körülbelül fele spórol nyugdíjas éveire, igaz, közülük ma még csak minden második választ kifejezetten nyugdíjcélú terméket ehhez. A félretett havi összeg is viszonylag alacsony, többségében nem lép túl a havi 10 ezer forintot. Ugyanakkor 71 százalékuk tisztán látja a helyzetet, ennyien voltak azok, akik kevésnek tartják azt az összeget, amit ma félre tudnak tenni.


Mit szeretnének a pénztártagok?

Egyértelműen látszik a válaszokból, hogy a megkérdezettek külső segítséget szeretnének ahhoz, hogy takarékoskodni tudjanak például az idős korukra. 69 százalékuk szeretne munkáltatói hozzájárulást, ami elég magas arány. Szintén 69 százalék említett magasabb fizetést. 56 százalékuk pedig magasabb adókedvezményt látna szívesen.


Mire számítanak?

Abban bízik az ÖPOSZ, hogy egy olyan kedvezményrendszer jön létre, ami mind a három szereplő, a kormány, a munkáltatók és a munkavállalók számára is előnyös, így a jelenleg még pénztári tagsággal nem rendelkező aktív emberek milliói előtt nyitja meg takarékoskodást kapuját.

Megjegyzés: A cikkben idézett kutatást az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége megrendelésére az NRC készítette. A kutatás fókuszában a nyugdíjcélú és egészségügyi öngondoskodás megítélése és gyakorlata állt. Az 1000 fő megkérdezésével készült kutatás célcsoportja a 18-59 éves gazdaságilag aktív lakosság volt.


Fontos lépés jöhet nyugdíjügyben(x)
Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
desktop_1500px